Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Žijeme v dobe rýchlych zmien, ktoré sú ovplyvňované celou radou ekonomických, sociálnych a technologických noviniek.

Odborníci po celom svete upozorňujú, že celkový ekonomický systém zmenil počas hospodárskej krízy svoju dovtedajšiu paradigmu a tieto zmeny sa viac či menej natrvalo udomácnili a stali sa normou. Tvrdí to realitno-poradenská spoločnosť CBRE, ktorá zrealizovala štúdiu a jej výsledky zverejnila v správe pod názvom: Portfólio 2040: Príprava na radikálne inú budúcnosť v oblasti komerčných nehnuteľností.

Množstvo klientov CBRE po celom svete zdôrazňuje celý rad dlhotrvajúcich vplyvov na ich korporácie a portfóliá nehnuteľností. Zmeny zahŕňajú technologické novinky, flexibilitu, možné riziká a nové skúsenosti. To všetko vplýva na rozhodovanie v oblasti komerčných nehnuteľností. Výsledok? „Zmeny nebudú prichádzať postupne a nebudú ani ľahko predvídateľné. Naopak, budú dynamické, ovplyvnia množstvo vecí a budú si vyžadovať inovatívne myslenie,“ tvrdí správa spoločnosti CBRE.

Všetko sa natrvalo zmení

To čo bolo doteraz fixne dané, bude odrazu rôznorodé. Meniteľné. Rok 2040 bude obdobím permanentných a zásadných zmien. Dáta zmenia spôsob správania v biznise. Vplyv to bude mať na klientov, zamestnancov, firmy. Všetko bude k dispozícii na požiadanie – talenty, budovy, tovar i služby.

Rast zdieľaného ekosystému

Doba vlastníctva bude preč. Príde doba nová – doba zdieľania, outsourcingu a menej tradičného prístupu k vlastníctvu. Vlastníctvo primárnych nehnuteľností zostane aj naďalej, najmä v podobe jedinečného pracovného prostredia a luxusných priestorov, tieto však budú menšie a prenajímané na dlhšiu dobu. Všetko ostatné bude zdieľané.

Digitalizovaný talent

Zaznamenáme radikálne demografické zmeny a zmeny v organizačnej štruktúre. Viac ako 50 % zamestnancov budú tzv. contingent workers, teda pracovníci najímaní len na realizáciu konkrétneho projektu. Pracovné pozície budú čoraz častejšie uvádzané bez špecifikácie lokality. Kríza v oblasti skúseností bude riešená pomocou hologramov a avatarov. Aj napriek tomu, že technológie preniknú do každej sféry života, človek a jeho väzby zostanú naďalej rozhodujúce.

Miesta budúcnosti, priestory minulosti

Drony, hyperloopy a autonómne vozidlá zmenia dochádzanie a reštrukturalizujú mestá. Aj keď už bude virtuálna práca úplne bežná, ľudia budú aj naďalej prahnúť po skúsenostiach, ktoré poskytne práca v tvoriacich sa mega metropolách. Tie budú klásť dôraz na zelené priestranstvá a mestské farmy, nakoľko udržateľnosť bude výrazne v popredí. Obnoviteľná energia už bude samozrejmosťou, pričom budovy si ju budú vytvárať samé a budú ju zdieľať medzi sebou.
Spoločnosť CBRE v závere svojej správy tvrdí, že prosperovať budú v budúcnosti tí, ktorí sa proaktívne chopia týchto prichádzajúcich zmien.

Ako sa zmení svet do roku 2040?
• Svetová populácia sa zvýši na 9,2 mld. ľudí. To je o 20 % viac ako dnes. Najľudnatejšia bude India s počtom obyvateľov viac ako 1,6 mld.
• Dve tretiny svetovej populácie budú žiť v urbánnom prostredí, v porovnaní s 50 % začiatkom tohto storočia.
• V 50 mestách na svete bude žiť viac ako 10 miliónov ľudí, v porovnaní so 16 mestami (počet na začiatku tohto storočia).
• Ciele, ktoré si vlády stanovili v oblasti klimatických zmien nebudú naplnené a niektoré časti planéty sa stanú neobývateľné.
• Umelá inteligencia prenikne do každodenného života. Bude už tak sofistikovaná ako človek a veľmi realistická.
• Celosvetovo bude predaných už 33 miliónov autonómnych vozidiel. V porovnaní s rokom 2021, kedy sa ich predá 51 tisíc.
• Kryptomena bude popri regulárnej mene štandardnou platobnou metódou.
• Dopyt po energiách bude o tretinu vyšší. Obnoviteľné zdroje budú najrýchlejšie rastúci zdroj energií, dopyt po nich bude o 40 % vyšší ako dnes.
• Globálne budeme používať 170 miliárd na internet pripojených elektronických zariadení.
• Využívať sa bude až 5 biliónov senzorov, bilión dátových bodov bude napojených na Internet vecí.
• Normou bude neustála autentifikácia a personifikácia pracovného prostredia, vybaveného modernými technológiami.

Značky: