Začiatky jazdenia na bicykli nemusia byť vždy ľahké.

IT-čkári častokrát nie sú nastavení na športové aktivity a vďaka svojej práci možno potrebujú aj malú technologickú inšpiráciu pre aktívny pohyb mimo kancelárie. To určite neplatí pre všetkých a aj medzi nimi sa nájdu aktívni športovci, ktorých športová aktivita trvá dlhšie ako iba nabitie smartfónu, či notebooku. Pre ostatných sme pripravili niekoľko inšpirácií, ktoré nakoniec môžu využiť všetci. 

1. Cyklotrenažér s high-tech výbavou

Náš prvý tip je doslova na dosah ruky od pracovného stola a pri jeho používaní nie je potrebné opustiť kanceláriu, či byt. Určite si nezabudnite pred začatím aktivity otvoriť okno. Cyklotrenažér je dobrý spoločník, vďaka ktorému sa dostanete na bicykel aj v zlom počasí, alebo hocikedy keď nebude možné si zajazdiť v prírode. V našom výbere nie je úplne obyčajná trenažér. Ide o zariadenie na ktorom si zašportujete, zahráte sa a budete v priamom kontakte s technológiami. Však posúďte sami.

Video trenažér Tacx T2000 i-Genius Multiplayer je špičkovým cyklo trenažérom. Pre ešte realistickejší zážitok z jazdy je dodávaný so softvérom Tacx Trainer Software 4.1 Advanced spolu so 4 animovanými trasami a 2 kritériami na velodrome. Celkovo je dostupné veľké množstvo trás na ktorých si viete zajazdiť „len tak“ a vychutnať si skvelé grafické spracovanie na svojom televízore, či počítači. Okrem multiplayer verzie, Tacx i-Genius T2000 zahŕňa aj BlackTrack rám riadenia, ktorý prenáša vaše otáčanie riadidiel na virtuálnu dráhu.

Súčasťou balenia je aj Multiplayer licencia po dobu jedného roka. Takže si môžete plne vychutnať webové pretekanie s priateľmi v reálnom čase. Najväčším lákadlom sú skutočné trasy známych pretekov, kde výkonná motorová brzda simuluje klesanie a náročné stúpania, pre realistický zážitok z jazdy. 

2. Dron na vás dozrie z výšky

Ďalší z našich tipov je už potrebné používať vonku a pre jeho úplné nasadenie a využitie je dobré si ísť zajazdiť na bicykli do prírody. Obrovskou inšpiráciou je záznam videí a fotografií vo vysokej kvalite z vtáčej perspektívy. Je na nezaplatenie, pokiaľ budete v peknom prostredí, priniesť si odtiaľ aj niekoľko cyklo spomienok. Nakoniec sa tak môže každý správny IT-čkár vrátiť ku svojmu počítaču a nastrihať video, či upraviť fotky z výletu. V konečnom dôsledku sú aktuálne drony „vyspelými tech hračkami„, takže všetci nadšenci technológií si prídu na svoje.

Mavic Air zaujme hlavne pokročilejších používateľov, ktorí už majú nejaké skúsenosti s lietaním a natáčaním videa pomocou dronu. Konštrukcia je navrhnutá s dôrazom na aerodynamiku a funkčnosť každej časti a otvoru. Konzola z horčíkovej zliatiny ukrýva celkom 7 kamier, pričom tá hlavná je zapustená do konštrukcie, aby bola chránená.

V prednej časti je ukrytá 12 Mpx kamera , ktorá je zavesená na trojosom stabilizátore. Záznam videa je v max. rozlíšení 4K s 30 snímkami za sekundu. Máte radi spomalené zábery? Tento dron ich dokáže robiť vo Full HD rozlíšení so 120 fps.

Samozrejmosťou sú rôzne letové režimy, ktoré už dobre poznáme, ale aj niekoľko nových, ako napr. boomerang a asteroid. Vylepšením prešiel aj režim ActiveTrack, ktorý dokáže sledovať presnejšie a hlavne viac objektov súčasne, aby nestratil kontakt. Air je možné ovládať aj gestami. DJI Mavic Air dokáže vytvárať 180° panorámy zložené z 25 fotografií, ktoré nasníma za 8 sekúnd. Výsledkom má byť kryštálovo čistá, 32 Mpx panoráma. Taktiež nechýba podpora HDR a manuálneho nastavenia funkcií fotoaparátu.

Skvelou novinkou je interná pamäť s kapacitou 8 GB, čo znamená, že pri krátkych záznamoch videa nebude potrebná externá pamäťová karta. Slot na microSD kartu nechýba. Dron Mavic Air disponuje aj USB-C portom, vďaka čomu sa dá pohodlne prepojiť s počítačom.

3. Elektrobicykel pre každého

Najúčinnejšímdonucovacím prostriedkom“ ako dostať (nielen) IT-čkára na bicykel je bicykel samotný. Lepšie povedané jeho elektrická alternatíva, ktorá dokáže aj úplnému začiatočníkovi poskytnúť dostatok výkonu a umožní vidieť panorámy a okolie zo sedadla bicykla. Pre upresnenie musíme spomenúť, že jazda na elektrobicykli nie je ako jazda na motorke. Neexistuje tu žiaden režim bez nutnosti šliapať do pedálov a pomocný elektromotor reaguje iba na intenzitu pedálovania.

Čím viacej „dupnete“ do pedálov, tým viac vám asistenčný elektromotor pomáha. To až do rýchlostného limitu pre bezpečnú jazdu. Intenzitu asistencie si samozrejme viete nastaviť, ale majte na pamäti, že elektromotor bude vo väčšine prípadov pomáhať iba do rýchlosti 25 km za hodinu. Síce existujú aj elektrobicykle s možnosťou jazdy až 60 kilometrovou rýchlosťou, len v tomto prípade je už potrebná ŠPZ, technický preukaz aj zákonná poistka.

Elektrobicykle a moderné technológie idú ruka v ruke a preto je možné využívať na výjazdy v podstate akékoľvek mobilné zariadenie iOS, či Android. Zopár inšpirácií na aplikácie, ktoré vám pomôžu naplánovať, zaznamenať a užiť si každý cyklovýlet sme priniesli v tomto článku.

Viac o elektrobicykloch sa dočítate v aktuálnom vydaní TOUCHIT 7-8/2018.

Navyše teraz máte možnosť vyhrať ebajk MOUSTACHE SAMEDI 27 XROAD 3 v hodnote 3199 eur. Stačí iba správne odpovedať na súťažnú otázku a nahrať fotku svojho obľúbeného dopravného prostriedku. Zapojte sa do súťaže tu.

Prečítajte si aj:

5 vychytávok, ktoré ocenia všetci cyklisti

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Nechajte nám správu