Chystáte sa na výlet na bicykli a chcete mať všetko pod kontrolou?

Prinášame vám výber piatich aplikácií, ktoré vám pomôžu naplánovať, zaznamenať a užiť si každý cyklovýlet. Keďže mobilné telefóny nosíme so sebou prakticky neustále, tak aj náš výber aplikácií budete mať stále po ruke.

Strava

Svojou podstatou je to sociálna sieť, kde si pridávate svoje aktivity, ktoré zdieľate so svojimi najbližšími a priateľmi. Funkciami je to klasický sporttracker, ktorý môže poslúžiť aj ako „úschovňa“ aktivít z aplikácií tretích strán. Službu môžete využívať pre svoje iOS, alebo Android zariadenie. Registráciu si môžete vytvoriť na tomto odkaze.

Strava je jednou z najpopulárnejších GPS aplikácií zameraných na cykloturistiku. Ponúka množstvo praktických funkcií zaznamenávajúcich jazdy, ktoré sa nahrávajú do vášho osobného Strava profilu. Aplikácia už počas jazdy sleduje a zobrazuje všetky vaše štatistiky, vrátane rýchlosti, času, vzdialenosti i trasy, ktorú ste už prekonali. Po ukončení cyklotúry prepočítava aj ďalšie aspekty, a to napríklad prevýšenie či spálené kalórie. Ako bonus vás tiež informuje, či ste prekonali rekord v nejakom z mnohých segmentov aplikácie.

Dostupné pre: iOS, Android

Cena: Zadarmo (platená verzia dostupná pre tých, ktorí sa chcú stať prémiovými členmi)

Endomondo

Endomondo sa od klasických aplikácií pre cyklistov odlišuje. Jej hlavným cieľom totiž nie je len obyčajné zaznamenávanie vašich aktivít. Aplikácia Endomondo je navrhnutá ako osobný tréner, ktorý vás má motivovať. Medzi jeho zaujímavé funkcie patrí napríklad aj zvukové povzbudzovanie a informovanie. Navyše nie je zameraný výhradne len na cyklistiku a beh. Okrem toho dokáže zozbierať štatistiky o ďalších, približne 40 iných športoch.

Premium verzia vám umožní odomknúť tréningové plány, získate podrobnejší prehľad o svojom tréningu a zistíte koľko času trávite v jednotlivých zónach tepovej frekvencie (s voliteľným hrudným pásom). Každý Premium používateľ získa prostredne bez reklám a možnosti personalizácie prostredia a audio trénera.

Na vyskúšanie Premium verzie máte 30 dní, takže v čase prázdnin môžete vyskúšať všetky prémiové funkcie aplikácie Endomondo.

Dostupné pre: iOS, Android

Cena: Zadarmo (dostupná je aj platená verzia s tréningovými plánmi)

Locus Map Free

Pokiaľ milujete hory a radi jazdíte na bicykli, tak Locus Map Free je tu pre všetky vaše aktivity. Pri Locus Map Free nepotrebujete hromady ďalších aplikácií. Multifunkčná outdoorová navigačná aplikácia Locus Map Free ponúka všetky funkcie na jednom mieste.

Aplikácia vám ukáže vašu pozíciu na online alebo offline mape podľa vášho výberu a zaznamenáva trasy vašich výletov a tréningov. Dokáže navigovať do cieľa alebo pozdĺž určenej trasy a pomôže vyhľadávať adresy a prírodné zaujímavosti. Bonusom tejto aplikácie je široký výber offline a online máp, ktoré zahŕňajú aj Slovensko. Väčšinu online máp si môžete stiahnuť aj pre offline použitie.

Z funkcií Locus Map Free vyberáme:

  • Zaznamenávanie trasy a ukladanie štatistík
  • Plánuje trasy vašich výletov a tréningov
  • Importuje / exportuje trasy z/do rôznych formátov (KML, KMZ, GPX …) a externých webových služieb (Strava, RunKeeper, GPSies, Google Earth,a pod.)
  • Vytvára vašu vlastnú databázu bodov a miest
  • Importuje/exportuje body v mnohých formátoch
  • Zobrazuje dynamické body záujmu z databázy OpenStreetMap
  • Zdieľa vašu pozíciu v reálnom čase s vašimi kamarátmi alebo rodinou. Sleduje ich aktivitu na mape priamo na displeji telefónu.
  • GPS systém šetriaci batériu telefónu
  • Skyplot zobrazujúci aktuálne rozmiestnenie satelitov priamo nad vašou hlavou
  • Notifikácia o stave GPS

Locus Map Free si môžete prispôsobiť presne podľa vašich potrieb. Všetko je možné nastaviť tak, aby vám plne vyhovoval. Pokiaľ by ste chceli, aby Locus vedel ešte viac a bez obmedzenia, napríklad ako šport tracker a cyklopočítač s podporou externých senzorov, je potrebné si stiahnuť Locus Map Pro. Tak získate najvyspelejšiu outdoorovú navigačnú aplikáciu na trhu.

Dostupné pre: iba pre Android

Cena: Zadarmo (Locus Map Pro 7,49 €)

SHMUapp

Aplikáciu na predpoveď počasia, SHMUapp sme zaradili do nášho výberu z jedného prostého dôvodu. Niekoľkokrát počas rokov používania sa nám osvedčila pri plánovaní výjazdov na bicykli. Klasická predpoveď počasia niekedy dokáže pokaziť plány na výlety už len nepriaznivými prognózami. Pokiaľ k nej pripočítame zamračenú oblohu, tak z výletu na bicykli nie je razom nič.

SHMUapp taktiež obsahuje klasickú grafickú predpoveď počasia, model Aladin, či textovú predpoveď. Najviac na nej oceňujeme radarové informácie o dažďových a snehových zrážkach s výstrahami. Pomocou kvalitne spracovaného grafického zobrazenia aktuálnej zrážkovej aktivity sa dá aj na základe spätnej animácie vývoja počasia určiť, či bude nakoniec vo vašej lokalite pršať.

Možno sa aj vám stalo, že naokolo to vyzeralo na poriadnu prietrž, pričom nakoniec na zem nepadla ani kvapka. Presne touto aplikáciou viete takýmto “omylom” predísť. SHMUapp odporúčame, pokiaľ vás zaujíma v prvom rade predpoveď počasia na Slovensku. Takto detailne spracované informácie pre Slovensko vám ostatné služby neponúknu.

Dostupné pre: iOS (iSHMU), Android

Cena: Pre Android zadarmo, iSHMU pre iOS zadarmo (iSHMU+ 3,49 €)

vypadni.sk

S aplikáciou vypadni.sk získate šikovného pomocníka pri plánovaní výletov nielen na bicykli. Ide o databázu zaujímavých miest z celého Slovenska, ktoré sú rozdelené do viacerých kategórií – ubytovanie, pamiatky, jaskyne, príroda, hrady, múzeá, kostoly, parky atď.

Aplikáciu dlhodobo považujeme za najkomplexnejší turistický projekt v rámci Slovenska. Je dostupná pre platformy Android a iOS. Okrem bohatej databázy chválime najmä funkciu Okolo mňa. Tá je dostupná v položke Kategórie a zobrazuje všetko vo vašom okolí. Objekty si v prípade potreby môžete nechať zobraziť aj na mape, čo je ďalšia užitočná pomôcka.

Chválime, že každý objekt obsahuje podrobné informácie. Priamo z aplikácie môžete získať GPS súradnice, ktoré sa po zvolení akcie Naviguj automaticky importujú do aplikácie tretích strán, ako je Sygic, HERE alebo Google Mapy. Objekty si môžete uložiť medzi obľúbené, prípadne zobraziť ich pozíciu na mape priamo v aplikácii vypadni.sk.

Výborné je, že vypadni.sk taktiež informuje o tom, či je vybraný objekt (napr. kaštieľ) prístupný verejnosti. K dispozícii sú aj kontaktné údaje. Ocenili by sme otváracie hodiny, túto informáciu priamo v aplikácii nenájdete. Vyhľadávanie nechýba, avšak nie vždy funguje spoľahlivo. V tom zmysle, že je veľmi citlivé na frázu, ktorú zadávate.

Vypadni.sk však jednoznačne odporúčame. Najlepší mobilný spoločník, ak plánujete dovolenkovať spoznávaním Slovenska.

Dostupné pre: iOS, Android

Cena: Zadarmo (Premium verzia pre Android 1,19 €)

Pre cyklistov máme dobré ďalšiu dobrú správu. V našej súťaži teraz môžete vyhrať ebajk MOUSTACHE SAMEDI XROAD 3 v hodnote 3199 eur. Stačí sa do súťaže zapojiť tu.

Tento článok a súťaž o ebajk vám prináša

 

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Nechajte nám správu