Aj pre batérie platí staré porekadlo, že sú dobrým sluhom, ale zlým pánom. Hoci sú batérie kľúčovým prvkom našich mobilných prístrojov a dobre nám slúžia, pri zlom zaobchádzaní môžu spôsobiť katastrofu. Prečítajte si 5 kurióznych prípadov, čo všetko môže spôsobiť jediná batéria.

1. Mobil sa prehrial za sklom automobilu a vybuchol.
V Saudskej Arábii vybuchol mobilný telefón ponechaný za čelným sklom automobilu. Ten bol asi hodinu zaparkovaný na verejnom priestranstve, v čase okolo poludnia. Priame slnečné lúče a nevetraný interiér auta tak prehriali batériu, ktorá explodovala.

Ako sa katastrofe vyhnúť?
Mobilné batérie sú vyrábané z agresívnych materiálov, medzi ktoré patria najmä uhlík, oxid kovu a lítiová soľ. Pri určitých podmienkach môžu tieto látky začať horieť alebo explodovať. „Za nebezpečnú sa pre batérie považuje najmä teplota nad 60 °C, pri ktorej hrozí nebezpečenstvo výbuchu. Málokto vystaví svoj mobil cielene takejto vysokej teplote, často však odkladáme napríklad tašky s telefónom v bezprostrednej blízkosti radiátorov alebo kachlí, čo môže byť veľmi riskantné,“ varuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

2. Riaditeľovi základnej školy vybuchol mobil vo vrecku.
Riaditeľovi základnej školy v Polanke nad Odrou explodovala pri šoférovaní automobilu batéria mobilného telefónu, ktorá bola pravdepodobne závadná. Mobil mal schovaný vo vrecku vesty. Výbuch mu prepálil vestu aj košeľu, našťastie však incident skončil len šokom a drobným popálením kože.

Ako sa katastrofe vyhnúť?
Vzplanutia môžu spôsobiť tiež mechanické poškodenia obalu akumulátora. Poškodenia pritom nemusia byť viditeľné, dôjde k nim aj nešetrným zaobchádzaním s mobilným prístrojom. Mobilný telefón a jeho batériu je možné ochrániť aspoň silikónovým či koženým puzdrom. Pozor by sme si mali dať tiež na náhle a veľké teplotné či klimatické zmeny alebo prašné prostredie.

3. Žena zomrela potom, čo sa chytila nabíjajúceho sa iPhoneu.
Vlani v júli zomrela dvadsaťtri ročná letuška spoločnosti China Southern Airlines po zásahu elektrickým prúdom, keď chcela údajne na dobíjajúcom sa iPhone 5 prijať hovor. Na vine mohla byť chybná nabíjačka, ale mohlo ísť aj o čínsku kópiu iPhonu.

Ako sa katastrofe vyhnúť?
Starostlivosť by sme mali venovať tiež nabíjacím adaptérom a správnemu procesu dobitia batérií. Na batérii sa napríklad môže prejaviť časté nabíjanie mobilných telefónov po celú noc. Batérii telefónu totiž v skutočnosti netrvá dlhšie ako tri alebo štyri hodiny, než sa znovu dobijú na plnú kapacitu. Dnešné nabíjačky síce automaticky prestanú nabíjať po dosiahnutí 100 % nabitia mobilu, ale napríklad lítiové batérie, ktoré sú dnes najčastejšie používané práve v mobilných telefónoch, nemajú rady ani plnohodnotné nabitie na maximum.

4. Telefón Samsung Galaxy explodoval a dievčaťu škaredo popálil nohu.
Iným prípadom je minuloročná explózia inteligentného telefónu Samsung Galaxy S III vo vrecku osemnásťročného dievčaťa zo Švajčiarska. K incidentu došlo, keď sa dievča nachádzala v práci. Výbuch, ktorý jej zanechal škaredé popáleniny na stehne, mala na svedomí batéria telefónu.

Ako sa katastrofe vyhnúť?
Častým problémom býva narušenie ochranného obvodu batérie, ktorého úlohou je zamedziť poškodeniu akumulátora alebo jeho výbuchu v prípade nesprávnej manipulácie. „Akonáhle dôjde k poškodeniu obvodu, batérie zostáva nechránená. Také poškodenie však nemusí byť vždy viditeľné. Batériu môžeme veľmi ľahko poškodiť napríklad už len pri športovaní, kedy sa potíme a máme mobilný telefón vo vrecku, prípadne pri premoknutí v daždi. Nesvedčí mu tiež pobyt v kúpeľni, kde je napustená horúca vaňa alebo tečúca sprcha,“ vysvetľuje Radim Tlapák z obchodu BatteryShop.cz.

5. Výmena batérie v mobile stála život čínskeho mladíka. Prístroj vybuchol.
Mladík v čínskom Kantone vložil do mobilu novú batériu, telefón potom nabil a strčil do náprsného vrecka. Prístroj však krátko po tom vybuchol a explózia prerušila mladému majiteľovi telefónu krčnú tepnu. Zranenia neprežil.

Ako sa katastrofe vyhnúť?
Dôležité je tiež myslieť na to, že pri výbere batérie sa neoplatí šetriť. Samotní výrobcovia mobilných telefónov varujú pred nákupom lacných čínskych batérií, ktoré stoja za spomínanými výbuchmi a poruchami prístrojov. Majú väčšinou nižšiu kapacitu a čo je hlavné, nie sú dostatočne chránené pred prebíjaním. Prebitie potom môže spôsobiť zahriatie na vyššiu teplotu a následné vzplanutia. Mnohí z nás nosia mobilné telefóny v blízkosti svojho tela alebo ich odkladáme na nočný stolík, čo riziko vážneho poranenia zvyšuje.