Linuxových distribúcií je ako húb po daždi, no roky tu máme stabilné systémy s veľkou obľubou.

V tomto svete je to normálne, keď poviete že najlepší je Ubuntu a dostanete ohlasy, že Fedora je ešte lepšia alebo napríklad Open Suse. Potom sa ozvú pokročilí používatelia, ktorí majú radšej FreeBSD a tak je zrejmé, že na najlepší Linux má každý iný pohľad. Na webe OMG!Ubuntu je 5 distribúcií, ktoré autor považuje za najlepšie.

Je to subjektívny názor, s ktorým sa dá súhlasiť. Z nášho pohľadu prihliadame k viacerým faktorom. Zorin OS alebo elementary OS sú veľmi pekné a skoro by sa podobali na staršie verzie macOS. Sú ideálne na vyskúšanie pre používateľov Windows. Svoj diely popularity si zaslúži aj Linux Arch, na ktorom je postavená konzola Steam Deck. Firma svoju prispôsobenú distribúciu nazvala SteamOS.

Ubuntu 22.04 LTS

Toto je veľmi rozšírená distribúcia. Prakticky by sa dalo povedať, že ak chcete ísť na istotu a mať moderný hoci aj systémovo náročnejší systém, Ubuntu bude to pravé. Vizuálne veľmi príjemné, aplikačný obchod a možnosť inštalovať verziu s dlhodobou podporou.

Množstvo predinštalovaných aplikácií, prispôsobení systému ale aj podpora pre Raspberry Pi 4 z neho robia dobrého kandidáta na komplexný systém.

Fedora Workstation 37

Systém, ktorý má za sebou dlhoročnú históriu a tiež ho považujeme za stabilný a overený. Nejde len tak o hocijakú distribúciu, ktorej osud bude o rok neznámy. Jej rozhranie je čistejšie a používa nadstavbu GNOME. Zároveň funguje trochu inak nenájdete tu klasické tlačidlo „Štart“.

Aplikácie sa spúšťajú trochu inak, z celoobrazovkového menu a toto nemusí mnohým vyhovovať. Distribúcia sa hodí tam, kde nechcete stále niečo nové ale stabilne vyvíjané prostredie so zachovaním jednoduchosti a efektivity využitia vašej počítačovej zostavy.

Manjaro 22.0 ‚Sikaris‘

Linux na báze Arch predstavuje zážitok zo sveta týchto systémov. Komunita pozná Manjaro veľmi dobre a tiež to nie je žiadny nováčik. Je postavená na rozhraní KDE Plasma a vyladená do najmenšieho detailu. Chválené sú najmä balíky aplikácií a premyslenosť toho, ako je systém navrhnutý. Distribúcia je postavená aj na iných rozhraniach s dôrazom, aby si boli rovnocenné.

Neuplatňuje sa tu podobná filozofia ako napríklad pri Linux Mint a voľbe rozhrania podľa výkonu počítača. Iste, aj to má dopad na to, aký náročný je systém na technické prostriedky, no nech si vyberiete ktorýkoľvek variant, mali by ste dostať výborný zážitok na každom z nich.

Linux Mint 21

Prijemná linuxová distribúcia. Rozhodovanie či Mint alebo Ubuntu je náročné. Z nášho pohľadu sú si vyrovnané. Je však ideálna pre začiatočníkov vo svete operačného systému tohto typu. Vo verzii Cinnamon je vhodná pre staršie počítače. Aj preto sa hovorí, že je ideálna ako náhrada za Windows 7, ktorý už je bez podpory. Avšak je skôr fatamorgána prejsť z nepodporovaného Windows 7 na aktuálny Linux.

Ubuntu 22.10

Opäť Ubuntu, no bez prívlastku LTS. Ide o verziu, ktorá má „kratšiu životnosť“, no myslené v zmenách a aktualizáciách. Máte tu najnovšie funkcie, podporu pre najnovší hardvér a herné knižnice a je vhodný pre tých, ktorí radi objavujú novinky.

Takisto je tu novšia verzia rozhrania GNOME a široká podpora rôznych doplnkových knižníc ako aj najnovších Bluetooth zvukových zariadení. Ak by sme LTS verziu označili ako firemnú, kde zmien a noviniek nie je treba tak veľa a často, tak táto verzia je presný opak. Rovnako odporúčame túto verziu, LTS pre domáceho používateľa až tak význam mať nemusí.

Zdroj: OMG!Ubuntu

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.