Aj keď sa naši operátori hrdia neobmedzenými dátovými balíčkami, tak poväčšine obmedzené sú, lebo sa vám prinajlepšom zníži len prenosová rýchlosť, prinajhoršom vám príde taká faktúra, že chytíte infarkt. Prečítajte si naších päť tipov ako zredukovať prenos dát na pozadí na Android zariadeniach.

# 1. Obmedzte aktualizácie v Obchode Play (Google Play)

  1. Otvorte Obchod Play
  2. Kliknite na nastavenia v bočnom paneli a vyberte položku „aktualizácie aplikácií“
  3. Vyberte možnosť buď „neaktualizovať aplikácie automaticky“, alebo „aktualizovať aplikácie automaticky len cez Wi-Fi“ (odporúčame túto druhú voľbu)

#2. Obmedzte používanie dát na pozadí

Ak chcete mať detailný prehľad o prenesených dátach cez operátora (3G/4G) môžete si pozrieť detailnú štatistiku. Otvorte nastavenia a tam vyberte „správa prenosu dát“. Tu môžete vidieť aplikácie, ktoré spotrebúvajú najviac dát. Ak nechcete aby konkrétna aplikácia využívala dáta na pozadí a automaticky sa pripájala, tak to môžete spraviť práve tu. Taktiež sa tu dá zakázať aplikáciám úplne pripojenie na internet.

# 3 Vypnite dáta na pozadí úplne

Najúčinnejší spôsob, ako znížiť množstvo prenášaných dát na Androide je vypnúť dáta na pozadí pre všetky aplikácie. To znamená, že aktualizácia aplikácie prebehne iba vtedy, keď ju otvoríte. Napr. ak si zariadenie takto nastavíte, tak vám nebudú chodiť notifikácie na nový mail do chvíle, kým neotvoríte mailovú aplikáciu. Na jednej strane ušetríte dáta, ale môže sa stať, že si pozriete dôležitý email neskoro. Ak sa napriek tomu rozhodnete vypnúť dáta na pozadí úplne, postupujte takto:

  1. Prejdite na nastavenia
  2. Kliknite na „správu prenosu dát“
  3. Otvorte menu v pravom hornom rohu a vyberte „obmedzenie prenosu dát na pozadí“ (prípadne zvoľte nastavenia mobilnej siete)

# 4. Používajte kompresiu pri prehliadaní webových stránok

Veľká časť mobilných dát sa spotrebuje práve na prezeranie webových stránok. Ale to čo mnohí používatelia nevedia je, že veľa prehliadačov podporuje režim úspor dát, ktorý komprimuje webové stránky a tak príde k úspore dát.

Ako povoliť šetrič dát v Chrome:

  1. otvorte Chrome
  2. v menu vyberte nastavenia
  3. nájdite „šetrič dát“ a zapnite ho ak je vypnutý. Ak je zapnutý, ukáže vám, koľko dát ste ušetrili

Prehliadač Opera má túto funkciu už dlhodobo vstavanú.

# 5. Zakážte v aplikáciách automatické spúšťanie videí

Väčšina bežných používateľov má nainštalovaný Facebook či Tumblr, alebo iné aplikácie s video obsahom. A práve tieto aplikácie majú predvolene povolené automatické spúšťanie videí. Je potrebné ich vypnúť a úsporu dát hneď zbadáte.

Vypnutie automatického prehrávania  – Facebook:

  1. otvorte Facebook
  2. z bočného menu vyberte nastavenie aplikácie
  3. nájdite „automatické prehrávanie“ a vyberte buď „iba pri pripojení cez wifi“, alebo „nikdy neprehrávať videá automaticky“

Pevne veríme, že vďaka tomuto návodu ušetríte nejaké tie MB. Upozorňujeme, že spôsob a cesta k niektorým nastaveniam sa môže líšiť od výrobcu a taktiež všetko robíte na vlastnú zodpovednosť. Niektoré postupy sa dajú aplikovať aj na zariadenia od Apple, či zariadenia s operačným systémom Windows Mobile

Značky: