Chcete sa začať hýbať? Tieto aplikácie vám pomôžu.

Zdravý životný štýl sa v dnešnej dobe spomína často. Väčšina z nás si pod týmto pojmom predstaví fitness centrum a osobného trénera. Avšak výborným pomocníkom, ktorý vám môže pomôcť so zmenou, sú aj moderné technológie – mobilné aplikácie a inteligentné hodinky.

Takmer všetky dnešné inteligentné hodinky ponúkajú základné alebo pokročilé fitness funkcie. Tento typ zariadenia sa teší popularite aj na Slovensku. Podľa prieskumu 365.bank využívajú Slováci hodinky najčastejšie na turistiku a bicyklovanie a cvičia niekoľkokrát za týždeň.

Ak chcete aj vy začať žiť zdravšie, do pozornosti dávame nasledujúce aplikácie:

Nike Training Club

Nike Training Club funguje na podobnom princípe ako viaceré aplikácie na cvičenie, ktoré nájdete v obchodoch s aplikáciami. Má však jednu veľkú výhodu a tou je fakt, že je kompletne zadarmo. Ak teda chcete vyskúšať kvalitne spracovanú fitness aplikáciu, za ktorú nemusíte platiť ani jedno euro, toto je tá správna voľba. Ponúka totiž bezkonkurenčný pomer cena/výkon.

Aplikácia ponúka sety cvikov, vyhľadávanie a tiež aj plány. Tie sú rozvrhnuté na 4 až 8 týždňov a sú určené používateľom bez ohľadu na to, ako často cvičia. Pri jednotlivých cvikoch je takisto uvedená aj náročnosť cvičenia, k dispozícii sú inštruktážne videá.

Výhodou Nike Training Club je, že v rámci prípravy vášho cvičebného plánu si môžete zadefinovať aj vybavenie na cvičenie, ktoré máte k dispozícii – či už sú to činky, švihadlo, kettlebell alebo hrazda. Takisto si môžete zvoliť, že nechcete používať žiadne takéto zariadenia. Rovnako si môžete určiť, ako často chcete cvičiť a či má byť súčasťou vášho plánu aj občasné behanie.

Aplikácie od Nike umožňuje aj priamu integráciu so službou Google Fit a obsahuje informácie o okolitých udalostiach. Škoda, že Bratislava ani Viedeň sa v zozname miest nenachádza. K dispozícii je tiež možnosť uložiť si cvičenie medzi obľúbené a Nike Training Club poteší aj veľkou knižnicou rôznych cvikov s dĺžkou trvania od 5 minút do 45 minút. V ponuke nechýba ani joga.

Google Play
App Store

Nike Training Club pre Android a iOS

MyFitnessPal

Táto aplikácia vám pomôže počítať kalórie a mať prehľad o tom, koľko kalórii ste prijali. Obsahuje databázu s viac ako 11-miliónmi položiek jedla a jednoduchý skener čiarových kódov, ktorý automaticky rozpozná a zaznamená jedlo – MyFitnessPal má momentálne databázu s viac ako 4-miliónmi čiarových kódov.

V aplikácii si môžete jednoducho nastaviť žiadaný cieľ, čo sa týka prijatých a spálených kalórií a sledovať, ako sa mení vaša hmotnosť. Je praktické, že MyFitnessPal umožňuje prepojenie s ďalšími fitness aplikáciami pre zdieľanie údajov a presnejšie počítanie spálených kalórií.

Google Play
App Store

MyFitnessPal pre Android a iOS

MyFitnessPal

Fitbit

Fitbit je oficiálna aplikácia známeho výrobcu fitness náramkov. Fitbit má vo svojom portfóliu aj inteligentné hodinky so zameraním na športové funkcie a rovnomenná aplikácia vám poskytne všetky potrebné údaje v prehľadnej podobe.

Aplikácia Fitbit patrí medzi najlepšie fitness aplikácie na trhu. Naplno ju využijete v kombinácii so zariadením tohto výrobcu. Fitbit vám bude počítať spálené kalórie, prejdené kroky, analyzovať spánok a merať tep. Takisto si môžete značiť pitný režim, sledovať hmotnosť a pre ženy je k dispozícii aj sledovanie menštruácie.

Aplikácia poteší dizajnom a sociálnymi funkciami a najnovšie umožňuje aj platenie. Na Slovensku túto funkciu podporuje iba 365.bank, takže ak si otvoríte účet v tejto banke, ktorý je zadarmo a bez poplatkov, budete môcť platiť fitness náramkom Fitbit Charge 3 Special Edition a fitness hodinkami Fitbit Versa a Fitbit Versa Special Edition, Fitbit Ionic a Fitbit Ionic: adidas edition.

365.bank vám navyše dá zľavu. Do konca júna si môžete uplatniť 15 % zľavu na nákup všetkých produktov z portfólia Fitbitu a to prostredníctvom e-shopu MALL.SK na základe zľavového kódu klient365. Nákup treba zaplatiť platobnou kartou 365 banky.

Google Play
App Store

Fitbit pre Android a iOS

Fitbit Charge 3

Garmin Connect

Garmin Connect je aplikácia spoločnosti Garmin, ktorá ponúka široké portfólio inteligentných hodiniek a fitness náramkov. Garmin má vo svojej ponuke inteligentné hodinky, ktoré sú určené pre rekreačných športovcov, ale aj modely, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre náročných bežcov.

Podobne ako Fitbit aplikácia, aj Garmin Connect ponúka detailné štatistiky a spracovanie vašich dát, ktoré hodinky zaznamenali. Hodinky od oboch spoločností odporúčame, aktívne ich používame v redakcii. Vybrať si budete musieť sami a to najmä na základe ceny, preferovaného dizajnu a funkcionality.

Aj hodinky od Garminu podporujú NFC platby. Konkrétne ide o modely Forerunner 645, Fenix 5 Plus, Vívoactive 3 a D2. Platenie Garmin hodinkami umožňuje na Slovensku 365.bank a aj v tomto prípade môžete získať zľavu na nákup nových fitness hodiniek.

Stačí si vytvoriť konto v 365.bank a do konca mája 2019 si môžete uplatniť zľavu vo výške 30 % na modely Vívoactive 3 a Vívoactive 3 Music prostredníctvom odmeňovacieho programu Peniaze s5 na www.garmin.sk. Pred kúpou hodiniek si aktivujete zľavu priamo v aplikácii 365.banky, zaplatíte plnú výšku ceny platobnou kartou 365 a 30% zľavu získate vo forme cashbacku, ktorý banka v rámci programu pripisuje na účet v pravidelných intervaloch.

Google Play
App Store

Garmin Connect pre Android a iOS

Garmin Instinct

C25K – 5K Running Trainer

Chcete začať behať? Táto aplikácia ponúka tréningový plán, ktorý sľubuje, že vás v priebehu 8 týždňov natrénuje na 5 km beh. A je úplne jedno či ste už doteraz niekedy behali alebo nie.

Základom úspechu aplikácie C25K je postupné trénovanie výdrže počas behu. Spočiatku začnete iba rýchlou chôdzou s krátkymi šprintami a časom svoju kondíciu zlepšíte tak, aby ste odbehli niekoľko kilometrov. Podobne ako v prípade ostatných aplikácií však záleží najmä na vašom prístupe. Tréningový plán treba dodržiavať, v opačnom prípade sa výsledky nedostavia. V prípade C25K to znamená 30-minútové cvičenia 3× do týždňa. Aplikácia obsahuje aj audio trénera, ktorý vám bude hovoriť, čo máte robiť.

C25K – 5K Running Trainer je k dispozícii zadarmo, ponúka aj platenú Pro verziu. Tá obsahuje informácie o spálených kalóriách a zabehnutej vzdialenosti.

Google Play
App Store

C25K pre Android a iOS

Locus Map

Google mapy sú výborným spoločníkom, bez ktorého sa dnes nezaobídeme. Ak však idete na turistiku do hôr, vtedy vás navigácia od Googlu možno niekedy nechá na holičkách. Hoci vidíte svoju polohu, pravdepodobne vás nezachráni, ak zablúdite v lese na turistike. Tento účel plní aplikácia Locus Map.

K dispozícii je v bezplatnej verzii a v platenej Pro verzii. Funkcionalita je v oboch prípadoch viac-menej totožná. Základom aplikácie sú turistické mapy, ktoré oceníte, ak sa radi túlate po horách alebo chodíte na cykloturistiku.

Locus Map ponúka bohatú databázu máp. Niektoré sú dostupné v online verzii a zvyšné mapy sú k dispozícii priamo vo forme offline balíčkov. Aplikácia využíva viacero zdrojov máp. Ak si chcete stiahnuť mapy pre offline použitie, v niektorých prípadoch je potrebné zaplatiť malú čiastku. Jej výška sa líši v závislosti od typu a veľkosti mapy, resp. od jej poskytovateľa. Nájdete aj bezplatné mapy.

App Store

Locus Map pre Android

Locus Map

Prečítajte si aj:

Oficiálne: 365.bank spustila platenie inteligentnými hodinkami cez Garmin Pay a Fitbit Pay

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit