Predchádzajúci článok o vývoji elektrobicyklov urobil dobrý úvod a teraz je ten správny čas predstaviť konkrétne zariadenia, ktoré sme testovali.

Elektrobicykle sme vyberali tak, aby tu bolo zastúpenie všetkého – od typicky cestných bicyklov až po skutočných tigrov určených do najnáročnejšieho terénu. V teste máme aj rôzne dizajnové štýly a doslova technologické vychytávky. Nezabudli sme ani na to, že elektrobicykle už predávajú aj telekomunikační operátori.

ANTIK SmartCity TOP

Spoločnosť ANTIK pripravila zaujímavý elektrobicykel SmartCity TOP. Je mimoriadne kompaktný, pohodlne sa zmestí aj do malého výťahu a je určený predovšetkým do mesta. Pri pedálovaní vám pomáha prekonávať dlhšie trasy a kopce. Konštrukciu tvorí hliníkový rám, bicykel váži len 16,5 kg. Ocenili sme LED osvetlenie vpredu aj vzadu, hydraulické brzdy Tektro a prehadzovačku SHIMANO NEXUS. Prehadzuje sa len otáčaním ľavej rukoväte. Vyskúšali sme aj predné odpruženie, ktoré dokáže eliminovať napr. chodník s narušeným asfaltom. Veľmi jednoducho sa manuálne nastavuje aj výška sedadla, ktoré je pohodlné aj na dlhšie túry.

Displej je pevne integrovaný v riadidlách

Výkon motora je 240 W, umiestnený je v náboji predného kolesa. Nezabudnite, že zapínací prepínač je v spodnej časti, tu je aj napájací adaptér. Umožňuje 3 stupne asistencie, prípadne ho môžete celkom vypnúť. Motor funguje tak, že musíte chvíľu ťahať, aby zabral a po skončení pedálovania vás ešte chvíľu potiahne. Ocenili sme účinné brzdy a aj šikovnosť pri manévrovaní v mestskej doprave. Je to typický bicykel do preplnených miest. Tu si užijete to, že s bicyklom nikde nečakáte.

Bicykel má nosnosť 120 kg a vpredu i vzadu má aj blatník. My sme s ním prešli na jedno nabitie na prevažne najvyšší stupeň asistencie asi 40 km, táto hodnota však závisí od spôsobu používania a terénu. Kapacitu batérie vidíte na displeji, tu je aj stupeň nastavenej asistencie a aktuálna rýchlosť. Nájdete tu aj údaj o prejdenej vzdialenosti, je tu odometer a údaj o čase strávenom na bicykli. Batéria 208 Wh (5,6 Ah, 36 V) sa dá vybrať z rámu, treba sa to ale naučiť. Doba nabíjania batérie je do 5 hodín. Vybrať si môžete farbu bicykla žltú alebo sivú.

Prehadzovačka Shimano Nexus

Bicykel má prepojenie Bluetooth a môžete ho spárovať napr. so smartfónom a potom prehrávať hudbu. Tú počas jazdy celkom počuť a ak chcete, môžete budiť pozornosť pri bicyklovaní.

Ak si ho kúpite od ANTIK-u, máte k nemu plnú záruku na 2 roky a servis tohto bicykla je na Slovensku. Ako presne vyzerá tento bicykel, môžete vidieť aj v našom videu.

Cena: 1629 €

Zapožičal: ANTIK

BESV TRB1

Toto je ebajk, ktorý naozaj ukazuje, kam ide vývoj . Má totiž batériu so špičkovou kapacitou 756 Wh (36V, 21Ah) a jeho dojazd odhadujeme na viac ako 150 km.

Priestor pre batériu je chránený kľúčom a tento sa štýlovo používa aj na zapnutie pohonu. Bicykel má dvojrúrkový rám, ktorý poskytuje vynikajúcu ochranu pre batériu a umožní vynikajúci výkon pri jazde. Elektrický motor je od nemeckej značky Brose, ktorá sa dlhodobo venuje vývoju motorov pre elektromobily. V prípade ebajku TRB1 je použitý najtichší motor na trhu a má vynikajúci pomer výkonu a hmotnosti.

Dvojitý zosilnený rám pre väčšiu ochranu batérie

Predná odpružená vidlica RockShox Yari má zdvih 140 mm a v horskom teréne vám prinesie veľa zábavy. Hmotnosť bicykla je 26,5 kg, prevodovka je Shimano s 11 stupňami. Rovnako je tu teleskopická sedlovka. Z pohľadu technologickej výbavy tomuto bicyklu nič nechýba.

K bicyklu je aj aplikácia BESV Sport, ktorá umožňuje skontrolovať stav bicykla. Prepojenie je pomocou Bluetooth. Pomocou nej zistíte, akú máte k dispozícii kapacitu batérie, aký je dojazd pri nastavenom stupni asistencie, ale aj aké bude počasie pri vašej trase a je tu aj off-line mapa. Aplikácia sa tiež hodí na samodiagnostiku bicykla a má aj fitnes funkcie. Na to potrebujete prepojený snímač tepu srdca a následne zistíte, koľko ste spálili kalórií. Zároveň umožňuje aj záznam trasy, ktorý si môžete neskôr prezrieť a analyzovať. K dispozícii je aj Bluetooth modul pre batériu, ktorý umožňuje cez aplikáciu BESV Sport diaľkovo monitorovať jej nabíjanie.

Samotný bicykel môže byť vo farbe žltej, matnej čiernej a modrej. Žltá mu naozaj pristane, a to v kombinácii s čiernymi doplnkami.

Riadidlá a zapínanie BESV TRB1

Celkovo BESV TRB1 vyniká hlavne svojou batériou, čím preskakuje konkurenciu tak o rok. Vďaka tomu si môžete vychutnať dlhé a náročné trasy bez obavy, že vám dôjde energia a pritom nemusíte so sebou nosiť druhú batériu.

Cena: 3299 až 4990 € podľa výbavy

Zapožičal: BESV

Haibike SDURO FullSeven LT 4.0 2019

Toto je obratný, rýchly a komfortný elektrobicykel určený hlavne do extra náročného horského terénu. Tak sú uspôsobené aj jeho jazdné vlastnosti. Páči sa nám jeho agresívny dizajn, pri testovaní sme si všimli, že ľudia sa za ním otáčajú. Na asfaltovej ceste je cítiť väčší odpor kolies, keďže sú určené na terén.

Spoločnosť Haibike v tomto roku poriadne pridala na vývoji pri vývoji prémiových ebajkov a vidieť to aj na tomto modeli. Rám je z hliníka, motor Yamaha PW-SE s výkonom 250 W, batéria Yamaha 500 Wh, LCD displej Yamaha s uhlopriečkou 1,7 palca LCD. K bicyklu dostávate 4 A nabíjačku.

Špecialitou je predná prehadzovačka

Predná vidlica je SR Suntour so zdvihom 150 mm a možnosťou nastavenia sily. Zadný tlmič je SR Suntour Duair LO-R8. Toto je bicykel, ktorý má prehadzovačku aj vpredu a celkovo máte na výber až z 20 možností. Prehadzovačka je Shimano Deore M6000. Ihneď si všimnete mohutné hydraulické brzdy. Sedlovka je teleskopická, dá sa ovládať na riadidlách. Celková hmotnosť tohto bicykla je 22,7 kg a vybrať si môžete zo zelenej, čiernej a šedej farby.

Cena: 3299 €

Zapožičal: www.ebajk.sk

Haibike XDURO NDURO 6.0

Toto je typický elektrobicykel do hôr a vyhotovený je v modernom dizajne v čiernej farbe a s geometriou prispôsobenou štýlu Enduro. Je to horský bicykel z úplne najnovšieho radu od firmy Haibike. Základom silného výkonu je kompletná technológia od firmy Bosch. Konkrétne je to motor Bosch Performance CX s točivým momentom až 75 Nm a potvrdzujeme, že s ním sa poľahky dostanete aj do poriadne strmých kopcov.

Výkonné kotúčové brzdy sú podstatné do terénu

Na tomto bicykli si ďalej užijete obrovský zdvih prednej vidlice až 180 mm s nastavením tuhosti a 12 prevodov na zadnom kolese. Je tu aj výrazný zadný tlmič. Reťaz sa vedie cez pomocné koliesko. Výhodou sú silné kotúčové brzdy a 27,5-palcové kolesá s plášťami do terénu. Materiál rámu je hliník, batéria Bosch PowerTube 500 Wh je integrovaná v ráme. Pohodlná sedlovka je teleskopická so zdvihom 31,6 mm a ovládaním na riadidlách. Skôr minimalistický displej je integrovaný s prepínaním asistenčných stupňov. K bicyklu dostávate 4 A rýchlu nabíjačku Bosch.

Cena: 5999 €

Zapožičal: Haibike

HAIBIKE SDURO Trekking 7.0

Toto je bicykel primárne určený do mesta, ale – ako sme si vyskúšali – určite sa nezľakne ani návštevy horského terénu. SDURO Trekking 7.0 je podľa nás najuniverzálnejší bicykel z celého testu a osobne sme ho používali najradšej. Má totiž všetko, presne podľa hesla do voza aj do koča. Nájdete tu výkonný motor Bosch Performance CX s maximálnym točivým momentom 75 Nm a ten vás dostane aj cez to najväčšie stúpanie. Prevody sú v tomto prípady riešené inak ako u modelu XDURO NDURO 6.0, viac s orientáciou na cesty.

Integrované LED svetlo sa večer hodí

K tomu batéria Bosch s výkonom 500 Wh a rovnako odnímateľný displej od Bosch. Na cesty sa hodí integrované predné svetlo (50 lux), tiež je tu zadné svetlo, systém prepínania asistenčných stupňov je oddelený od displeja. Pohodlie na ceste zaisťujú extra široké pneumatiky Super Moto X od firmy Schwalbe. Okrem oboch blatníkov prevádzke v meste pomáha aj zvonček, podstavec a nosič na tašku aj s pružinovým držaním. Nič nemusíte dokupovať.

Cena: 3299 €

Zapožičal: HAIBIKE

Liberty eTRAFFIC 26 7SP

Aj telekomunikační operátori reagujú na obrovský záujem o elektrobicykle a my sme si tak do testu zapožičali model Liberty eTRAFFIC 26 7SP, ktorý ponúka Telekom. Cez operátora sa vám oplatí kúpiť, pokiaľ tu máte vyšší paušál.

Samotný bicykel skladá slovenská firma liberty.sk. eTRAFFIC 26 7SP je už podľa názvu jasným riešením do mesta a dizajn je skôr klasický, v čiernej farbe. V tomto prípade by sme si ho do strmých kopcov nezobrali. Nemá na to minimálne pneumatiky. Tie sú tenšie a oceníte ich na asfaltovej ceste, keďže kladú malý odpor. Jeho dojazd bol v našom prípade 58 km, výrobca použil Li-Ion batériu 375 Wh (10,4 Ah). Tá je umiestnená vzadu pod nosičom na tašky (bez pružinového držiaka). V tejto časti je aj zapínacie tlačidlo a nabíjací adaptér. Motor v náboji predného kolesa je BAFANG 250W 36V, kolesá sú až 26-palcové. Hmotnosť bicykla je 21 kg, pri prevádzke využijete 7 prevodov, 3 asistenčné stupne a podstavec. Výhradu máme k silnému svetlu z informačných diód na paneli – v noci oslňujú.

Zapínanie bicykla je celom vzadu pri batérii

Cena: Pre najvyšší paušál ANO XXL je to cez web 129 € jednorazovo + 9 € mesačne. Plná cena bicykla je 1099 €

Zapožičal: Telekom

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu