Baterku treba úplne vybiť a nabiť.

Najzákernejší mýtus, ktorý dnes nemáte šancu dodržať, ak teda nechcete z telefónu spraviť pevnú linku. Prečítajte si najčastejšie mýty a pochybnosti používateľov. Možno sa v niektorých nájdete.

Mýtus 1: Baterke škodí ponechanie na nabíjačke celú noc

V skutočnosti to nijak významne nevyplňuje kondíciu baterky. Či ju tam necháte hodinu po úplnom nabití alebo 7 hodín, na tom nezáleží. Ak používate originálne príslušenstvo, nič sa nestane. Problémom sú falošné baterky, ktoré nemajú v sebe implementované rôzne stupne ochrany. Najmä ochranu proti prebitiu a prehriatiu. Poistka totiž zastaví nabíjanie a to sa opätovne začne, ak kapacita akumulátoru poklesne.

mytus_baterky_2

Mýtus 2: Baterku treba úplne vybiť

Toto platilo pri akumulátoroch typu Ni-Cd a Ni-Mh. Li-Ion akumulátory už netrpia efektom, kedy by „zabúdali“ svoju pôvodnú kapacitu. Tu sa totiž ich opotrebenie počíta na nabíjacie cykly. To znamená, že každé nabitie, hoci aj len niekoľko desiatok percentné, sa počíta ako jeden cyklus.

V praxi to ale neznamená, že by ste teraz mali odchádzať z domu s 20% baterkou len preto aby sme nezapočítali ďalší nabíjací cyklus. Aj po roku si väčšina z nich udrží kapacitu na hranici 80%. Ako často meníte svoj telefón? Ak je to každé dva roky, napríklad cez kontrakt u operátora, naozaj nemáte dôvod trýzniť sa každý deň tým, že nebudete baterku nabíjať podľa vašich potrieb. Navyše baterke škodí, ak ju nechávate úplne vybiť. Asi ste si všimli, že telefón sa vypne sám pri dosiahnutí nulovej hodnoty kapacity. Avšak ešte stále ho môžete raz-dvakrát zapnúť, aj keď sa potom hneď vypne. Ide o ochranu, ktorá zabezpečuje, aby v baterke zostala zakaždým aspoň minimálna energia. Ak by ste ju vyčerpali úplne, nemuseli by ste ju už nabíjať na pôvodu kapacitu.

mytus_baterky_4

Mýtus 3: Používajte len nabíjačku dodávanú k telefónu

Každá baterka má svoje povolené hodnoty vstupného napätia a prúdu, ktorými sa nabíja. Od toho súvisí aj rýchlosť nabíjania. Môžete k baterke pripojiť nabíjačku typu 5V / 1A. Ak má baterka takúto špecifikáciu (čo sa ale prakticky nikde nedozviete, okrem špecifikácie powerbaniek), môžete ju s ňou nabíjať. Ak pripojíte nabíjačku s hodnotami napríklad 5V / 1,5, no baterka stále podporuje len 5V / 1A, bude sa nabíjať rovnako rýchlo. Rýchlejšia nabíjačka nepomôže.

Využiť môžete technológiu QuickCharge viazanú na CPU, baterku a nabíjačku. Ak telefón podporuje túto technológiu, nabijete s ňou telefón skutočne rýchlejšie. Iste, je vždy lepšie použiť originálne príslušenstvo, no môžete použiť aj certifikované produkty tretích strán. Vyhnite sa však „výhodnej“ kúpe nabíjačky alebo bateriek na trhu v Turecku, kde sa to „originál kópiami“ len tak hemží.

mytus_baterky_6

Mýtus 4: Nepoužívajte telefón, keď sa nabíja

Ide o mýtus založený pravdepodobne na katastrofických videách z internetu. Áno, telefón sa mohol počas hovoru a nabíjania vznietiť. To, že v ňom bola necertifikovaná baterka alebo sa použila nabíjačka „z blšáku“ už akosi v inkriminovanom videu chýbalo. Stratilo by totiž svoju senzáciu.

Mýtus 5: Vypnutím aplikácií predĺžite výdrž bateriek

Toto už nie je vtipné. Áno, je tu výnimka, ak nejaká aplikácia zatuhne a vy ju necháte bežať ako hlavnú, môže spotrebovávať veľké percento výkonu CPU. V opačnom prípade si manažment aplikácii obstaráva samotný operačný systém. Predstavte si, že by ste každú appku museli „zostreľovať“ ručne. Zariadenia ako smartfóny sú stavané na to, aby sa používali s veľkým počtom aplikácií a používajú sa rôzne hybridné režimy ich behu. Skrátka a dobre, vypnutím aplikácia akurát predĺžite čas je opätovného spustenia.

mytus_baterky_3

Mýtus 6: Vypnutím Bluetooth predĺžite výdrž akumulátoru

Povedzme, že toto môže byť sčasti pravda. BT je technológia, ktorá bola už od samotného začiatku dimenzovaná tak, aby spotrebovala len minimum energie. Áno, ak ju vypnete, možno ušetríte za celý deň pomyselné percento vašej baterky. Za toto to asi nestojí, čo poviete?

mytus_baterky_1

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.