Aj my radi bicyklujeme. Čo všetko zo sveta bicyklov máme radi? Týchto 6 vychytávok sa môže páčiť aj ostatným cyklistom.

ONDREJ – COBI.bike Sport Hub

Bicykle milujem odkedy si pamätám a keď prišli elektrobicykle, znova som si túto lásku pripomenul. Mám totiž rád spojenie technológie a športu. Jasnou jednotkou pre mňa je však systém COBI.bike Sport Hub, s ktorým môžete premeniť starý bicykel na skutočný smartbike. Je to súprava, ktorá obsahuje držiak pre smartfón, mobilnú aplikáciu (iOS, Android), ovládaciu jednotku a koncové svetlo. Univerzálny držiak na mobilný telefón (4 až 6 palcov) a ovládaciu jednotku umiestnite na riadidlá, koncové svetlo dáte napr. pod sedlo. Odvtedy máte zreteľný prehľad o vašom pohybe na mape, o vašej rýchlosti, spálených kalóriách  a je možné aj prepojenie na aplikáciu Strava. Je k tomu aj príslušenstvo ako svetlo (65 lux) alebo zvonček a objednať sa dá aj alarm pri odcudzení vozidla.

Cena: 219 €

FERO – Torch T2 Bike

Bicykel bol pre mňa vždy preferovaným druhom aktívneho športu (radšej si vždy zvolím 40 km jazdu rýchlym tempom, ako 15-minútový beh) a v minulosti bol pre mňa aj preferovaným dopravným prostriedkom, na ktorom som jazdil celoročne. Mal som jednoduché pravidlo. Pri poklese teploty na 10 stupňov potrebujem sveter, na 5 stupňov čiapku a pri objavení nuly už kuklu. Ani dnes však ním nepohŕdam a často naň nasadám, pretože v dopravnej špičke vo väčšom meste je niekoľkonásobne rýchlejší ako auto. Z bicyklovej výbavy ma nedávno zaujala prilba Torch T2 Bike, ktorá je vybavená predným a zadným svetlom. Tieto produkty existujú vo viacerých vyhotoveniach, ale obvyklé je len varovné zadné červené svetlo. Torch T2 Bike má okrem neho aj predný biely svetlomet, ktorý svieti tam, kam sa pozeráte. Všetko na nabíjateľnú Lion-batériu, ktorá vystačí na 36 hodín varovného svetla a na 6 hodín svetlometu. Len tá cena je dosť šialená.

Cena: 120 €

ROMAN – Slovnaft BAjk

Otvorene sa priznám, že trochu trhám partiu a bicyklom moc neholdujem. Radšej prechádzka alebo beh v lese, ale s bicyklami sme si jednoducho nesadli. Bolí ma z nich zadok a mám problém balansovať pri pomalej rýchlosti, takže ak nemám celú cestu pre seba, chytá ma z toho panika.

Svoj vlastný bicykel nemám a aj preto som rád, že máme na Slovensku služby ako Slovnaft BAjk, ktoré umožňujú požičať si bicykel a krátkodobo ho využívať. Takýmto spôsobom si môžem aj ja raz za čas pripomenúť, či je môj vzťah s bicyklami stále rovnako chladný alebo sa medzičasom zlepšil.

Cena: od 6 €

MIŠO – Tmel na defekt Zéfal 100 ml

Jedným z užitočných doplnkov je pena na dofúkanie prepichnutého kolesa. Neistý pocit a také to tajomno je síce fajn možno keď randíte s niekým novým alebo máte pocit, že tie párky ste nemali jesť, no čo aj tak ste už na polceste na Kriváň. Na bicykli to ale nie je tiež po chuti a pri prepichnutí a vyfučaní kolesa budete mať dlhú cestu späť. Preto okrem izotonického nápoja, kofeínových tabletiek a proteínovej tyčinky odporúčam pribaliť do batôžka aj penu, napríklad Zéfal 100 ml. Pustíte ju do ventilu a okrem toho, že upchá dieru, aj nafúka koleso. Vhodná tiež pre bezdušové pneumatiky. S týmto sprejom by ste teda mali mať teoreticky o jednu starosť menej. Treba však povedať, že takáto oprava defektu slúži skôr na dojazd do cieľa či do servisu. Potom musíte použitú dušu vyhodiť a vymeniť za novú.

Cena: okolo 6 €

TOMÁŠ – Monkey Light

Ak jazdím na bicykli, snažím sa jazdiť zodpovedne a bezpečne. Preto napríklad nosím prilbu či reflexné prvky. Sám viem z pohľadu vodiča, čo to znamená neosvetlený cyklista či chodec. Vždy za volantom hromžím. Monkey Light je vychytávka, ktorá sa vám bude páčiť. Môže sa vám javiť trošku ako kolotočarina, ale má svoje čaro. Ide o malý LED panel, ktorý umiestnite do špicov kolesa bicykla a v tme dokáže tento panel vytvárať skutočné svetelné efekty – písmená, znaky. A zároveň sa stávate na ceste neprehliadnuteľnými. Celé zariadenie je samozrejme odolné voči vode, čiže jazdy v daždi sa báť nemusíte.

Cena: od 20 €

MIRO – BONE Bike Tie PRO2

Jazda na bicykli do neznámych končín je síce fajn, ale osobne som občas rád, keď viem, kadiaľ idem. To platí aj v prípade bicykla, na ktorom musím (zväčša) mať kvalitný držiak na telefón, ktorý mi s pomocou správnej aplikácie ukazuje kam smerujem. Na tento účel výborne poslúži ľahký a odolný silikónový držiak – BONE Bike Tie PRO2. Tento stojan sa veľmi jednoducho inštaluje na bicykel, pričom samotný telefón držia 4 naťahovacie rohy, ktoré ho dostatočne obopnú. Môže to pôsobiť labilne, ale verte, že telefón z tohto stojana len tak ľahko nevytrasiete. Vlastne to ani nejde, vytiahnuť sa dá iba vtedy, ak to skutočne chcete, a to je veľká výhoda. Dostupný, ľahký a odolný, to je – BONE Bike Tie PRO2.

Cena: od 15 €

Nechajte nám správu