Aktualizácia Windows 10 Creators Update prináša viacero užitočných nastavení, o ktorých by ste mali vedieť. O novinkách v aktualizácii podrobnejšie píšeme v samostatnom prehľadovom v článku, na tejto stránke prinášame 7 tipov a trikov, ako si aktivovať niektoré z užitočných nastavení a nových funkcií.

1. Nastavte si Nočné osvetlenie

Možnože o tom neviete, ale modré svetlo, ktoré vyžarujú monitory a obrazovky mobilných zariadení môže negatívne ovplyvňovať aj kvalitu vášho spánku. Tento problém začali riešiť vývojári aplikácií, ktorí vytvorili niekoľko riešení. Neskôr sa tzv. Nočný režim objavil aj ako systémová funkcia platformy iOS od Applu a teraz prichádza aj do systému Windows 10.

Nastavenie Nočné osvetlenie nájdete v Nastaveniach – Systém – Obrazovka. Prípadne stačí kliknúť pravým tlačidlom myši v rámci pracovnej plochy a vybrať položku Nastavenie obrazovky. V rámci tejto obrazovky si všimnite nenápadnú položku Nočné osvetlenie, ktorá je hneď pod nastavením jasu. Funkciu si môžete nastaviť manuálne, avšak odporúčame kliknúť na Nastavenia nočného osvetlenia. Práve tu si môžete vytvoriť plán, kedy sa bude funkcia automaticky zapínať a prípadne prispôsobiť teplotu farieb nočného režimu. V redakcii používame plán, ktorý aktivuje funkciu vždy od západu slnka po jeho východ.

2. Aktivujte si Senzor úložiska

Nastaveniach – Systém – Úložisko pribudla funkcia Senzor úložiska. Ak si ju aktivujete, systém Windows bude automaticky uvoľňovať miesto odstraňovaním nepotrebných súborov, ako sú dočasné súbory aplikácií a súbory v koši. Zatiaľ nevieme posúdiť, nakoľko je táto funkcia skutočne prospešná aj v prípade, že súbory mažete priamo, avšak určite sa s ňou oplatí experimentovať. Po kliknutí na Zmeniť spôsob uvoľňovania miesta môžete systému prípadne zakázať, aby určité typy súborov neodstraňoval alebo aby sa okamžite pokúsil uvoľniť miesto na disku.

3. Prispôsobte si nastavenia touchpadu

Ak používate notebook alebo konvertibilné zariadenie s touchpadom, potom neprehliadnite Nastavenia – Zariadenia – Dotykové zariadenie. Ide o nastavenia touchpadu a pokiaľ túto položku náhodou nevidíte medzi položkami MyšPísanie, reštartujte zariadenie. Aj nám párkrát dočasne zmizla.

V rámci týchto nastavení si môžete prispôsobiť, či má byť touchpad aktívny alebo nie, alebo či sa má automaticky vypnúť po pripojení myši. Nastavíte si aj akcie, ktoré sa vykonajú alebo nevykonajú po ťuknutí jedným či dvoma prstami. Ponuka nastavení je skutočne bohatá, nakoľko si môžete prispôsobiť aj akcie pre gestá tromi či štyrmi prstami. K rozšíreným nastaveniam sa dostanete cez položku Rozšírená konfigurácia gest v spodnej časti nastavení. Možnosti nastavenia sú skutočne bohaté.

4. Zdieľajte internet cez notebook alebo tablet

Táto funkcia nie je novinkou v aktualizácii Creators Update, avšak oplatí sa ju pripomenúť. Váš notebook či iné mobilné zariadenie so systémom Windows 10 môžete premeniť na mobilný prístupový bod, ktorý dokáže zdieľať nielen mobilné pripojenie (ak máte zariadenie so SIM slotom), ale najmä Wi-Fi pripojenie. To je užitočné, ak ste napr. na hoteli a máte prístup do internetu iba pre jedno zariadenie.

Funkciu nájdete v Nastavenia – Sieť a internet – Mobilný prístupový bod. V rámci tejto obrazovky môžete funkciu zapnúť alebo vypnúť a zvoliť si zdroj internetového pripojenia, ktorý budete zdieľať. Takisto vidíte názov prístupového bodu a heslo, pričom oba parametre je možné upraviť.

5. Pripájate sa do internetu cez mobilný hotspot? Znížte spotrebu dát

Ak je to však vo vašom prípade skôr naopak a cez Windows zariadenie sa často pripájate k mobilnému hotspotu, ktorý ste si vytvorili zo smartfónu, potom oceníte nové nastavenie, ktoré umožňuje obmedziť dátový prenos v rámci siete s predplateným balíkom dát.

Nastavenie je možné aktivovať v Nastavenia – Sieť a internet – Wi-Fi. V rámci tejto obrazovky si všimnite položku Spravovať známe siete, pokiaľ ste sa už k vášmu hotspotu v minulosti prihlásili. V zozname nájdite jeho názov a po kliknutí naň vyberte možnosť Vlastnosti. Na novootvorenej obrazovke zapnite Pripojenie účtované podľa objemu údajov. Hotovo, už by sa vám nemalo stať, že si systém Windows 10 začne sťahovať veľké aktualizácie aplikácií a systému (s výnimkou tých kritických), keď sa prihlásite k zdieľanému internetu z vášho smartfónu, pretože potrebujete poslať pár emailov.

6. Vytvorte si priečinky v ponuke Štart

Ikony v ponuke Štart môžete najnovšie združovať aj v priečinkoch. Vytvoríte si ho rovnako ako v prípade konkurenčných systémov iOS alebo Android. Stačí iba pretiahnuť jednu ikonu aplikácie nad inú a automaticky sa vytvorí nový priečinok.

7. Stiahnite si ďalšie motívy

Windows 10 môže byť vďaka aktualizácii Creators Update krajší a živší. V Nastavenia – Prispôsobenie – Motívy kliknite na položku Získať ďalšie motívy v Obchode. Otvorí sa Windows Obchod, odkiaľ si bežne sťahujete aplikácie, pričom budete rovno presmerovaní do novej sekcie Motívy. Tá je pomerne bohatá a predstavuje jednoduchý spôsob, ako si oživiť rozhranie systému peknými fotografiami.

 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit