Internetové nástroje sú programy alebo služby, ktoré obvykle nemusíte inštalovať do svojho počítača. Využívať ich budete priamo v rozhraní internetového prehliadača. Ich výhodou je cena – vo väčšine prípadov sú zadarmo a takisto aj využiteľnosť. Internetové nástroje dokážu v mnohých prípadoch konkurovať, ale aj nahradiť štandardné programy.

Špeciálne pre vás sme zostavili výber nástrojov, ktoré radi používame, resp. ich považujeme za užitočné. Zamerali sme sa na každodenné potreby používateľov, a tak sme do nášho zoznamu zaradili internetový kancelársky balík, editor fotiek, ale aj užitočný kalendár, službu na tvorbu poznámok a internetové rádio.

1. DocHub

S DocHub môžete upravovať PDF súbor vo webovom prehliadači

S DocHub môžete upravovať PDF súbor vo webovom prehliadači

Hoci v texte spomíname aj kancelársky balík MS Office Online, DocHub sme do článku zaradili z toho dôvodu, že ide o webový editor PDF súborov. Jeho funkcionalita je obmedzená, takže zázraky nečakajte. Ak však potrebujete spraviť menšie úpravy v PDF dokumente, potom môže tento internetový nástroj vyhovovať vašim potrebám.

Optimálne využitie nástroja je z hľadiska „vygumovania“ určitej časti, prípadne doplnenie alebo nahradenie textu. Nakoľko je editácia PDF súborov bez profesionálnych nástrojov pomerne náročná, problematické môže byť najmä formátovanie častí textu, ktoré doplníte.

DocHub vyžaduje k používaniu bezplatné používateľské konto. Vďaka nemu si však môžete spravovať dokumenty, ktoré ste do služby nahrali a  podľa potreby ich mazať. Na internete je k dispozícii viacero podobných nástrojov, nie vo všetkých prípadoch však môžete vami nahrané dáta spravovať. Nehovoriac o tom, že funkcionalita je takmer rovnaká.

DocHub umožňuje uložiť upravený súbor v PDF formáte, ale aj ako klasický dokument s príponou .doc. Táto funkcia zatiaľ nefunguje spoľahlivo, ako alternatíva môže poslúžiť nástroj na webovej stránke online2pdf.com. V tomto prípade však nemáte možnosť k vami nahraným súborom pristupovať.

Link: https://dochub.com/

2. ESET Online Scanner

ESET Online Scanner skontroluje, či nemáte v počítači vírus

ESET Online Scanner skontroluje, či nemáte v počítači vírus

Dnes už pravdepodobne neexistuje počítač, ktorý by nebol pripojený na internet. Potrebujeme ho pre prácu i zábavu. Internet je však hlavným šíriteľom vírusov a iných škodlivých kódov.

Preto je potrebné chrániť sa antivírusovými riešeniami. Ideálne je mať program nainštalovaný a spustený na pozadí, aby vás neustále ochraňoval. Nie je to však pravidlo a ak ani vy nemáte aktívnu antivírusovú ochranu, do pozornosti dávame nástroj ESET Online Scanner. Ten je dostupný bezplatne a skontroluje váš počítač, či sa v ňom nenachádzajú vírusy.

Hlavnou výhodou tohto nástroja je cena, jednoduchosť používania a vždy aktuálna vírusová databáza. Stačí navštíviť webovú stránku, spustiť aplikáciu (pravdepodobne bude potrebné nainštalovať dodatočný modul) a počkať, až Online Scanner skontroluje vaše zariadenie. Ak nemáte nainštalovaný antivírusový program, ESET Online Scanner odporúčame použiť aspoň raz za 1-2 mesiace.

Link: http://www.eset.com/sk/domacnosti/produkty/online-scanner/ 

3. Infogr.am

Infogr.am vám pomôže s tvorbou infografiky 

Infogr.am vám pomôže s tvorbou infografiky

Grafy a tabuľky z Excelu väčšine používateľov postačujú pre potreby prezentovania štatistík alebo výsledkov. Webový nástroj Infogr.am plní takú istú úlohu. Robí to však elegantnejšie.

Infografiky sú dnes obľúbeným spôsobom, ako ľudí oboznámiť s informáciami. V niektorých prípadoch je efektívnejšie vytvoriť prehľadnú infografiku, ako zapísať textom jednu stranu. A práve pomocou služby Infogr.am si môžete elegantné a prehľadné infografiky vytvoriť. Rýchlo a jednoducho.

Na úvod si vyberiete šablónu a následne si ju upravujete podľa potreby. Do grafiky môžete vložiť niekoľko typov grafov, text, mapu, na ktorej sú vyznačené príslušné štáty a takisto aj multimediálne prvky. Podobne ako niektoré ostatné nástroje, aj Infogr.am je natoľko silný nástroj, ako je používateľ kreatívny.

Infogr.am je takisto jedna z mála služieb, pri ktorej možno pocítite obmedzenie bezplatnej verzie. Vaše výtvory si nemôžete sťahovať do počítača (našťastie ich môžete jednoducho vkladať na webovú stránku). Čiastočne obmedzené sú aj funkcie a počet infografík, ktoré môžete mať súbežne uložené vo vašej knižnici.

Infogr.am aj napriek týmto obmedzeniam bezplatného účtu odporúčame. Webový nástroj, ktorý poslúži na jednoduchšiu tvorbu infografík, nenájdete.

Link: https://infogr.am/ 

4. Microsoft Office Online

Dokumenty môžete upravovať aj v internetovom prehliadači

Dokumenty môžete upravovať aj v internetovom prehliadači

Kancelársky balík Office (resp. konkurenčné nástroje) je základnou pracovnou pomôckou väčšiny z vás. Je užitočné vedieť, že Office môžete používať aj bez toho, aby ste si program nainštalovali. Stačí využiť službu Microsoft Office Online.

Tá je dostupná bezplatne a ponúka základné a zopár pokročilých funkcií. Ak potrebujete napísať správu alebo editovať dokument, Office Online vám bohato postačí. Chválime, že aj webová verzia dokáže kontrolovať slovenský pravopis, takže nebudete mať problém s gramatickými chybami alebo preklepmi.

Office Online obsahuje všetky dôležité súčasti – Word, Excel, PowerPoint aj OneNote. K jeho používaniu budete potrebovať Microsoft konto, ktoré však väčšina z vás pravdepodobne má. Microsoft s uvedením operačného systému Windows 8 totiž motivoval k jeho vytvoreniu. Za zmienku stojí aj to, že pomocou tohto konta môžete využívať cloudové úložisko OneDrive a získať bezplatný 15 GB priestor, prípadne využiť emailovú službu Outlook.com.

Hlavnou výhodou online verzie balíka Office sú nulové náklady. Potrebujete iba internetový prehliadač a pripojenie na internet. Webové nástroje sú taktiež ideálne na spoluprácu – ak viacerí používatelia potrebujú editovať dokumenty, odporúčame práve tento nástroj. Nevýhodou je slabšia ponuka funkcií. Mnohé pokročilé funkcie v Online verzii nenájdete. Oceňujeme, že vami vytvorené dokumenty sa automaticky ukladajú do cloudového úložiska OneDrive alebo Dropbox, čo zjednodušuje prístup k súborom z iných zariadení a takisto aj ich zdieľanie.

Ak teda nemáte v počítači Office a potrebujete pracovať s dokumentmi, vyskúšajte tento nástroj. Klasický Office, ktorý si nainštalujete do počítača, je síce pohodlnejší, avšak Office Online je viac ako schopná alternatíva.

Link: https://www.office.com/

5. Pixlr

Pixlr je webový editor fotiek. Ponúka viacero nástrojov

Pixlr je webový editor fotiek. Ponúka viacero nástrojov

Pixlr je ďalšia zo služieb, ktoré považujeme za základnú výbavu každého používateľa. Ide totiž o komplexný editor fotiek. Služba je dostupná vo viacerých prevedeniach – Pixlr Express je ideálny nástroj pre rýchle úpravy obrázkov. Môžete meniť kontrast, jas, teplotu farieb alebo si nechať obrázok automaticky vylepšiť. Dostupných nástrojov je viacero. Samozrejmosťou sú efekty, rôzne rámiky, tvorba koláže a možnosť vložiť do obrázku aj text. Pixlr Express odporúčame, ak si chcete rýchlo upraviť fotku a potom ju zdieľať na sociálnych sieťach.

Ak sú pre vás prvoradé iba efekty, potom vyskúšajte Pixlr O-matic. V tomto prípade nebudete fotky upravovať nijako, iba na ne aplikovať rôzne filtre. Tých je naozaj veľa. Tento webový nástroj si určite obľúbia fanúšikovia Instagramu.

V neposlednom rade dávame do pozornosti Pixlr Editor. Ide o najrobustnejšiu verziu, ktorá ponúka plnohodnotné nástroje pre potreby pokročilej editácie fotiek. Na rozdiel od ostatných Pixlr nástrojov, v tomto prípade sa pravdepodobne budete aj chvíľu učiť, ako správne používať jednotlivé funkcie. Pixlr ich ponúka skutočne mnoho a ak ste šikovní, pohráte sa aj s viacerými vrstvami. To v praxi znamená, že môžete robiť „mágiu“ s viacerými fotkami, ktoré vhodne upravíte a zlúčite. Upravené fotky si môžete samozrejme uložiť do počítača. Túto službu určite odporúčame.

Link: https://pixlr.com/

6. Prezi

Chcete štýlové prezentácie? Vyskúšajte Prezi

Chcete štýlové prezentácie? Vyskúšajte Prezi

Prezi je výborný nástroj na tvorbu prezentácií. Ak vám PowerPoint z ľubovoľného dôvodu nevyhovuje alebo sa vám zdajú „slajdy“ príliš nezáživné, Prezi vytvorí atraktívnejšie prezentácie.

Výhodou tohto nástroja je, že dostupnú plochu môžete ľubovoľne využívať. Nič vám nebráni v tom, aby ste vytvorili viacero vrstiev a približovali, resp. odďaľovali sa medzi nimi. Práve tieto prechody sú hlavným lákadlom, pretože prepínanie medzi jednotlivými časťami prezentácie je o poznanie atraktívnejšie.

Prezi odporúčame, sami sme pomocou tejto služby vytvorili viacero prezentácií. Počítajte však s tým, že príprava kvalitnej prezentácie trvá o poznanie dlhšie ako zoradenie niekoľkých „slajdov“ v PowerPointe.

Služba je dostupná bezplatne s voliteľným plateným členstvom. To je určené prevažne profesionálom. Bežní používatelia by si mali vystačiť s ponukou zadarmo.

Link: https://prezi.com/

7. Sunrise

Sunrise je náš obľúbený kalendár

Sunrise je náš obľúbený kalendár

Službu Sunrise používame na mobilných zariadeniach (v článku o mobilných aplikáciách sme predstavili jednu z unikátnych funkcií mobilnej verzie), avšak ku kalendáru pravidelne pristupujeme aj cez webové rozhranie. Oceňujeme, že všetky informácie máme vždy pokope a takisto aj to, že na veľkej obrazovke monitora je niekedy lepší prehľad ako pri pohľade na displej telefónu.

Sunrise združuje viacero kalendárov – Google, iCloud, Facebook, Evernote, Trello (Evernote a Trello odporúčame vyskúšať) a ďalšie, pričom k dispozícii je databáza doplnkových kalendárov, ako sú meniny alebo sviatky na Slovensku či zápasy Premier League.

Prístup ku všetkým dôležitým informáciám (najmä, ak často meníte operačné systémy) je jedným z dôvodov, prečo Sunrise odporúčame. Druhý dôvod je tvorba udalostí v kalendári. Okrem dátumu, času a názvu schôdzky si môžete priamo v rozhraní webovej služby zvoliť časové pásmo, čo je výborná vlastnosť, ak plánujete dovolenku na inom kontinente. Takisto je možné zadať konkrétnu lokalitu a mať rýchly prístup k navigácii pomocou služby Google Mapy. Samozrejmosťou je priradenie ľudí, ktorých sa schôdzka týka.

Sunrise v tomto smere neprináša nič, čo by bolo vyslovene extra. V kombinácii s dizajnom aplikácie, prehľadnosťou rozhrania a ďalšími funkciami sme si však tento kalendár obľúbili.

Link: https://calendar.sunrise.am/

8. TuneIn

TuneIn je výborné internetové rádio s množstvom rozhlasových staníc

TuneIn je výborné internetové rádio s množstvom rozhlasových staníc

Ak chcete počúvať na počítači hudbu, máte niekoľko možností. Vlastnú knižnicu, hudobné streamovacie služby (o nich píšeme v samostatnom článku) alebo internetové rádio. Mnohé rozhlasové stanice môžete počúvať cez internet, stačí navštíviť ich oficiálnu webovú stránku.

My však preferujeme internetovú službu TuneIn. Tá totiž funguje ako „križovatka“, s bohatou databázou rozhlasových staníc. Rádio môžete počúvať na základe vašich preferencií – vyberiete si žiadaný žáner alebo lokalitu, kde rozhlasová stanica sídli.

Je fajn, že TuneIn myslí aj na používateľov, ktorí preferujú hovorené slovo alebo najnovšie informácie zo sveta, v porovnaní s počúvaním hudby. Väčšina používateľov si však pravdepodobne vystačí s ponukou „Local“, ktorá združuje lokálne rádiá. Spomeňme Rádio Slovensko, Europa 2, Express, Jemné Melódie a ďalšie.

Chválime, že webová aplikácia v niektorých prípadoch zobrazuje aj program vysielania. Šetrí to čas, používateľ nemusí tieto informácie hľadať inde. K dispozícii je aj odkaz na oficiálny web.

Link: http://tunein.com/

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit