Rozostrená panoráma, záber s polovicou tváre alebo fádna snímka, na ktorej nič poriadne nevynikne?

Fotograf a Nikon ambasádor Tomáš Hulík prichádza s niekoľkými užitočnými tipmi, výsledkom ktorých budú dovolenkové fotky, ktorými sa budete chcieť pochváliť.

1. Nebojte sa fotiť do protisvetla

Fotografický strašiak protisvetlo vznikol ešte v minulosti, keď mali fotoaparáty ešte jednoduché meranie expozície a snažili sa spriemerovať jas scény. Pri moderných prístrojoch to už neplatí, majú veľký dynamický rozsah a dokážu si poradiť aj so zložitou svetelnou scénou.

Môžete použiť aj funkciu HDR, dosvietenie objektu vstavaným alebo externým bleskom či odrazkou. Samozrejme, treba hľadať spôsob, ako fotografiu „neprepáliť“.

Najkrajšie zábery dosiahnete, keď využijete odraz svetla alebo je zdroj svetla niečím prekrytý, postavou, predmetom alebo mrakmi, dostanete sa tak k pekným siluetám.

2. So svetlom sa treba hrať

Pokiaľ fotíte so slnkom alebo zdrojom svetla za chrbtom, krajina dostane plasticitu a oveľa zaujímavejší nádych ako ploché svetlo. Lepšie je využiť bočné svetlo – tiene nie sú vôbec na zahodenie. Pri západe slnka sú magické a ešte lepší je východ slnka. Musíme si k nemu privstať, ale predĺžime si deň a našou odmenou je skoro ľudoprázdna scéna a dokonalá fotografia.

3. Nechcite všetko naraz

Dovolenkári sa často snažia zachytiť celú krajinu alebo historickú pamiatku spolu s ľuďmi na jednu fotografiu, nakoniec na nej však nevynikne nič. Aj tu platí, že menej je viac, stačí sa zamerať na jeden výrazný objekt alebo detail a výsledok je o poznanie pôsobivejší.

4. Vyhnite sa otrepaným motívom

Ak chcete mať originálne fotografie z dovolenky, vyvarujte sa tradičných klišé, ako podopieranie budov či chytanie zapadajúceho slnka do dlaní. Takýchto fotografií koluje po webe nepreberné množstvo. Fotografia je určite hlavne o dobrom nápade a vlastnom štýle.

5. Nedržte sa len pravidla zlatého rezu

Samozrejme, kompozíciou podľa „zlatého rezu“, teda rozdelením obrázku na tretiny, nič nepokazíte. Na druhej strane sa netreba báť tvorivých výnimiek. Môžete vymyslieť svoje vlastné pravidlá.

6. Myslite na perspektívu

Perspektíva dokáže veľké efekty. Z podhľadu pôsobia stromy, hory, budovy i ľudia majestátnejšie a dominujú fotografii. Fotenie z nadhľadu zas môže vytvoriť zaujímavú panorámu.

Dobré je aspoň chvíľku rozmýšľať nad správnym uhlom pohľadu a kompozíciou, a nie hneď „cvaknúť“, čo vám padne do oka.

Pri fotení krajiny sa často stáva, že ak by ste si pokľakli, presunuli sa o meter dopredu, dozadu či do boku, získa vaša fotka správny šmrnc. Na zahodenie nie je ani panoramatická fotografia fotená za krásneho bočného večerného svetla.

7. Nefoťte len mobilom

Aj keď už dnes mobily dokážu všeličo, v porovnaní so snímkami z fotoaparátu vyzerajú tie „mobilné“ menej ostré a nevyvážené. Skutočne krásne fotky získate, len keď sa trochu pohráte s fotoaparátom.

Navyše, spoľahliví výrobcovia už dnes ponúkajú fotoaparáty, ktoré môžete jednoducho prepojiť so sociálnymi sieťami a  zdieľať všetky zábery.

8. Skúmajte nočný život

Fotka nočnej oblohy, búrky či mrakov býva oveľa efektnejšia ako za plného svetla.

Ak sa chcete pochváliť niečím jedinečným, skúste odfotiť nočnú oblohu dlhou expozíciou. Ak máte statív a samospúšť, alebo aspoň miesto, kde sa dá fotoaparát zafixovať, nebojte sa použiť aj niekoľkosekundové časy. Dokážete tak krásne rozmazať vodu aj mraky, či ľahšie zachytiť búrku a blesky.

Ak budete fotiť cez deň, budete potrebovať ND filter, no ak budete fotiť večer a v noci, môžete sa zamerať aj na mliečnu dráhu, ktorá sa práve počas letných nocí ukazuje v tej najkrajšej podobe.