Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Behom roka sa tešíme na, pre nás špeciálne, dni. Či už sú to oslavy narodenín, rôzne výročia alebo dlho očakávané stretnutia. Okrem toho, vytúženým časom pre mnohých z nás je druhé ročné obdobie – leto. S ním zväčša idú ruka v ruke aj vysoké vonkajšie teploty. Aj kvôli nim vyhľadávame osvieženia v rôznych podobách. Kúpaliská, jazerá, nafukujeme bazény na záhradách. Opomenúť by sme ale nemali ani veľmi dôležitý pitný režim.

Tipy k pitnému režimu:

  • pravidelné a menšie dávky
  • vlažná teplota
  • prispôsobiť tekutiny telesným aktivitám a zdravotnému stavu i veku
  • piť vodu bez ohľadu na to, či pociťujete smäd
  • deťom striedať čistú pitnú vodu s neperlivými minerálními vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi
  • odporúčaná denná dávka pre seniorov: 1,5 – 2 litre v priebehu dňa

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR[1] sú tri litre vody minimom, ktoré by mal dospelý človek v rámci dňa vypiť. Zároveň úrad odporúča obmedziť nápoje s vysokým obsahom cukru, chinínu, ďalej tiež minimalizovať alkohol. Pre kávičkárov smutná správa, aj káve by mali dať stopku. Ideálnou je k dopĺňaniu tekutín, ako inak, celkom obyčajná voda. Netreba však zúfať. Dá sa predsa len trochu ozvláštniť. Siahnite napríklad po vždy čerstvom ovocí či zelenine z ktorejkoľvek predajne Lidl – limety, citróny, jahody, uhorky. Nakrájajte na drobné kúsky a zamiešajte v džbáne. Sú správna voľba. Spraviť si chutnú limonádu takto dokážete aj bez pridaného cukru.

Nadčasová a univerzálna mäta

Lepšiu chuť dosiahnete aj s pomocou mäty. Navyše, tá vám aj navodí chladivý pocit. Neváhajte si z nej spraviť i čaj. Samozrejme, netreba ho piť horúci. Naopak, akurát teplý a vaše telo ho vďaka podobnej teplote lepšie spracuje. Pri ľadových drinkoch totiž musí vynaložiť veľké množstvo energie k vyrovnaniu teplotných rozdielov – telo vs. ľadový nápoj a vo finále sa môžete cítiť ešte horšie.

Značky:

Máte pripomienku alebo otázku k článku? Napíšte nám na redakcia@touchit.sk alebo priamo autorovi článku. Ďakujeme.