Ste fanúšikom šťavnatých, korenistých jedál? Alebo možno máte radi, keď jedlo poriadne vyštípe bacily? V tom prípade vám pravdepodobne bude chutiť mexické jedlo. Kuchyňa, ktorá má korene až v starovekých aztéckych a mayských kultúrach, sa postupom času vyvinula do jedinečnej zmesi domorodých a španielskych vplyvov, čím sa vytvorila rozmanitá a svieža kuchyňa, ktorú si dnes užíva celý svet.
Základom mexickej kuchyne sú tzv. „Tri sestry“ – kukurica, fazuľa a tekvica. Často sa používajú aj papričky ako jalapeños a chipotles, ktoré dodávajú mexickým jedlám jedinečnú štipľavosť. Paradajky a cibuľa sú tiež veľmi populárne a často sa z nich pripravuje „pico de gallo“ – čerstvý mexický šalát, ktorý sa skvele kombinuje s „guacamole“ – pomazánkou z avokáda. Niektoré z najvýznamnejších potravín predstavených domorodcom počas španielskej kolonizácie boli mäso z domácich zvierat, ako sú kura a kravy. Mäso (bielkoviny) zo zvierat bolo obzvlášť ťažké zohnať v ranej Mezoamerike, vďaka čomu boli domestikované zvieratá ako sliepky, ovce, kozy a kravy mimoriadne užitočné, keď boli predstavené. So zavedením zdroja bielkovín, na ktorý sa ľudia mohli spoľahnúť, sa v potravinách tej doby začali objavovať mnohé inovácie.
Mexická kuchyňa je hlboko zakorenená v kultúre a tradíciách krajiny a odráža históriu a rozmanitosť jej obyvateľov. Jedlo je ústrednou súčasťou mexickej kultúry a často sa používa na zbližovanie ľudí na oslavách a stretnutiach.
Chcete si vychutnať chuť Mexika priamo z pohodlia vašej kuchyne? Akciová ponuka diskontného reťazca Lidl vám teraz prináša niekoľko produktov privátnej značky El Tequito, ktoré potešia vašu dušu Mexičana či Mexičanky. V predajniach naprieč Slovenskom nájdete lahodnú taco salsu medium, ale i štipľavý variant, chilli con carne či tortilla rolls. Navyše, vďaka Kuchyni Lidla máte k dispozícii niekoľko receptov od obľúbeného šéfkuchára Marcela Ihnačáka. Napríklad tento jednoduchý recept na mexické ragú s chrumkavými tortilami.
Čo potrebujeme:
- 500 g mletého bravčového mäsa zo stehna
- 4 tortila placky El Tequito
- 100 g suchej bielej fazule (deň vopred ju necháme napučať vo vode)
- 2 bobkové listy Mikado
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g paradajkového pretlaku Mikado
- 3 červené kapie
- zeleninový vývar podľa potreby
- 3 lyžice sterilizovanej kukurice Freshona
- 1 červená feferónka
Postup
Napučanú fazuľu uvaríme v hrnci s bobkovými listami domäkka. Potom ju scedíme. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a opražíme dozlatista na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Pridáme mleté mäso, ktoré dôkladne opečieme do zlatohneda (dávame pozor, aby nevznikli veľké hrudky). Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Pridáme paradajkový pretlak, zamiešame a krátko spolu orestujeme.
Z kapie odstránime semienka a nakrájame ju na tenké pásiky. Spolu s uvarenou fazuľou pridáme k mäsu. Podlejeme asi 100 ml vývaru, premiešame a približne 5 – 10 minút dusíme na miernom ohni domäkka. Podľa potreby podlievame vývarom, aby bolo ragú šťavnaté. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Na záver do jedla primiešame kukuricu a na kolieska nakrájanú červenú feferónku (ak chceme jedlo menej pikantné, jadierka môžeme odstrániť). Stiahneme z ohňa a necháme dôjsť.
Chrumkavé tortily
Tortily krátko opečieme na suchej panvici dochrumkava. Nakrájame ich na trojuholníky.
Servírovanie Mexické ragú servírujeme v hlbokom tanieri. Podávame s chrumkavými tortilami.