Apple odkúpila firmu Gliimpse, oznámila to spoločnosť Fast Company. Táto akvizícia začala už na začiatku roka, ale prebiehala zatiaľ v tichosti. Apple totiž obyčajne nekomentuje nákupy menších technologických firiem, ale integruje ich do svojho portfólia.

Spoločnosť Gliimpse bola založená v roku 2013 a zbiera dáta o ľudskom zdraví a liečení viacerých chorôb z rôznych zdrojov – nemocníc, laboratórií, lekární a pod. Z nich potom vytvára verejne zdieľaný zdroj dát, ktorý by mal slúžiť lekárom alebo aj bežným používateľom na to, aby si vedeli nájsť pomoc pri liečení choroby. Zakladateľom je Anil Sethi, ktorý založiť aj startup neskôr odkúpený firmou Citrix Systems. Jeho motiváciou bola rakovina u jeho sestry a hľadanie lieku na jej liečenie.

Akvizícia pomôže Apple pri riešení zdravia vo svojich aplikáciách. Už predtým Apple ohlásil napr. HealthKit, ktorý získava dáta z fitness aplikácie Nike+ alebo zo svetoznámej kliniky Mayo. Firma tiež uviedla ResearchKit alebo CareKit, ktoré využívajú iOS aplikácie na liečenie nemocí ako je depresia, cukrovka a pod.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu