Garmin pripravil veľmi zaujímavú výbavu pre cyklistov. Na test sme mali Varia cykloradar a displej, pričom táto výbava pri jazde upozorňuje cyklistu na vozidlá približujúce sa zozadu. Spätné bezpečnostné LED svetlo zabezpečí dobrú viditeľnosť aj pri zlom počasí a približujúce sa vozidlo upozorní na vašu prítomnosť zmenou blikania červeného svetla.

Spätné svetlo s radarom pritom upevníte pomocou dodávaného držiaku na tyč pod sedadlom. Displej sa gumičkami a adaptérom dá pripevniť k riadidlám. Obe zariadenia sa poháňajú nabíjateľnou batériou, nabíjačka je rovnaká ako pre smartfóny. Na batériu systém vydrží fungovať 5 hodín, doba dobíjania predstavuje 2 hodiny.

Zadné svetlo oznámi vašu prítomnosť intenzitou blikania

Zadné svetlo oznámi vašu prítomnosť intenzitou blikania

Radar zachytáva prichádzajúce vozidlá zo vzdialenosti 140 metrov a robí to veľmi spoľahlivo. Nepomýli si prichádzajúce a odchádzajúce vozidlo v protismere, zachytí aj blížiaci sa bicykel. Na displeji vidíte aj viacero približujúcich sa vozidiel. Ak sa niektoré blíži mimoriadne rýchlo, signalizuje to červeným svetlom. Obe zariadenia odolávajú dažďu či snehu, dajú sa použiť v každom počasí. Po zaparkovaní bicykla sa dajú dať jednoducho dole a nehrozí riziko krádeže.

Displej ukazuje dve vozidlá, ktoré sa pohybujú za vami

Displej ukazuje dve vozidlá, ktoré sa pohybujú za vami

Alternatívne je možné cykloradar pripojiť ku kompatibilnému cyklopočítaču zo série Edge 1000 a 520. Približujúce sa vozidlo je potom signalizované priamo na displeji navigátora.

Cykloradar Varia je tak riešením pre lepšiu bezpečnosť cyklistov pri jazde na bežnej cestnej komunikácii, kde dochádza k častým nehodám spôsobeným nárazom vozidla zozadu.

Okrem tohto balenia sa dá kúpiť zadné svetlo samostatne. Existuje aj adaptívne predné svetlo, ktorého výška svetelného lúča závisí od rýchlosti, ktorou sa pohybujete. Predpokladom je použitie kompatibilného cyklopočítača, ale dá sa ovládať aj manuálne.

Rovnako existuje aj balenie s predným a zadným svetlom (teda nie radarom), pričom zadné svetlo môže svietiť alebo blikať. Pri prudkom brzdení prepne na intenzívnejšie osvetlenie, aby boli varovaní cyklisti za vami. Predné svetlo sa ovláda cez ovládač Varia alebo kompatibilné zariadenie zo série Edge 1000 a Edge 520. Pri použití dvoch zadných svetiel Varia môžete využiť funkciu smerových svetiel pri odbočovaní. Smer potom signalizuje jedno zo zadných svetiel.

Systém Varia funguje na prvé zapojenie a jeho časti sú vyhotovené kvalitne. Ak to myslíte s bicyklovaní hlavne pri zníženej viditeľnosti vážne, o tieto zariadenia by ste sa mali zaujímať.

Ceny: Cykloradar + displej – 299,90 EUR, predné svetlo adaptívne – 199,90 EUR, cyklosvetlo predné a zadné + diaľkový ovládač – 299,90 EUR
Zapožičal: Garmin.sk

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.