Máte problém s grafickou kartou avšak neviete čoho to môže byť dôsledkom? Poradíme vám.

Otázka čitateľa: Mám problém s grafickou kartou. Na jeseň minulého roku mi niekto vo vlaku rozbil obrazovku notebooku a pri jej oprave v servise zistili, že okrem nej je poškodený aj čip dedikovanej grafickej karty. Bol teda nutný jeho reball. Už dlhšiu dobu som si všímam, že pri hraní niektorých hier a pri aktualizovaní ovládača grafickej karty mi obrazovka preblikáva do čiernej farby alebo sa zasekne na 4 až 5 sekúnd obraz a následne sa obnoví a takto sa to opakuje každých pár minút. Chcel by som sa opýtať či je to dôsledkom opravovaného spoja alebo nie, pretože pri oprave v servise mi povedali, že daný reball spoja bude nutné opakovať približne raz za rok, pretože sa opotrebováva.

Prepracovanie spoja BGA grafického čipu je niečo, čo sa líši kus od kusu. Do celého procesu vstupuje niekoľko faktorov a mnohé sa z vašej strany nedajú ovplyvniť. Ide napríklad o schopnosti technika, ktorý prepracovanie vykonáva, pričom vplyv má hlavne to, aký materiál a zariadenia na to používa. Nedá sa ale len tak povedať, že ak vám nejaká oprava vydrží len pár mesiacov, že daný technik alebo servis bol zlý. Ide o percentuálnu úspešnosť, ktorá sa vám na jednom konkrétnom kuse neodhalí a skrátka ste mohli mať len smolu.

Grafické čipy nie sú osadzované do výmenných pätíc, ako bežné CPU. Ich kontakty sú priamo ku konektorom dosky prispájkované roztavením malých guľôčok. Ide o typ puzdra pre povrchovú montáž, ktoré sa označuje ako Ball Grid Array (BGA), teda v preklade guľôčková mriežka. Vplyvom času materiál degraduje a spájka sa v niektorých miestach oddelí, čím vznikne studený spoj a čip tak prestane fungovať alebo začne dochádzať ku chybám. Alternatívou je poškodenie spoja mechanickým namáhaním. Ak k rozbitiu vášho displeja došlo tak, že na váš notebook niekto stupil, mohlo pri prehnutí dôjsť aj k poškodeniu BGA spoja GPU. Jeden spôsob opravy je, že sa základná doska, alebo vo vašom prípade grafická karta, vymení za novú, čo je často finančne dosť veľká záťaž. Alternatívou je pokus o opravu samotného poškodenia, bez nutnosti výmeny.

Prepracovanie poškodeného spoja sa vykonáva dvoma základnými spôsobmi. Jednoduchší je tzv. reflow, alebo po slovensky pretavenie, pri ktorom sa spoj zahreje obvykle na 225 °C. Tým dôjde k roztaveniu spojovacieho materiálu, ktorý sa znova ku kontaktom čipu a dosky prichytí. Mnoho servisov bude takýto postup uprednostňovať, pretože je menej časovo náročný. Pre zákazníka je výhodnejší z dôvodu, že je lacnejší. Môžete sa, žiaľ, stretnúť aj s tým, že sa takáto práca označí za reball, pretože ľudia s týmto pojmom začínajú byť ako tak oboznámení. O reball však nejde. Životnosť pretavenia (reflow) môže byť pokojne len pár mesiacov. Treba počítať s tým, že materiál spájky už počas života notebooku prešiel obrovským množstvom ohrevov a ochladení a už nie je tým, čo kedysi. Navyše, v posledných rokoch je v priemyselnej výrobe zakázaná olovnatá spájka a bezolovnatá nemá také dobré vlastnosti a životnosť.

Pri reballe, teda v preklade preguľôčkovaní, sa čip odoberie, očistí a podloží novými guľôčkami, ktoré sa roztavia. Tento proces trvá zhruba dvojnásobok času ako pretavenie (reflow) a je teda aj finančne náročnejší. Servisy ale obvykle používajú kvalitnejšiu spájku s olovom, čím je teoreticky spoj technicky lepší ako ten pôvodný z priemyslovej výroby a potenciálne môže vydržať dlhšie, teda aj niekoľko rokov. Garanciu vám ale na to nikto nedá a s viac ako pol ročnou zárukou zrejme nepočítajte. Ak sa servis vyjadril v zmysle, že opravu bude treba vykonávať približne raz za rok, obávame sa, že robil v skutočnosti len reflow, teda pretavenie. S istotou sa to, pravdaže, tvrdiť nedá. Každopádne pre vás ako zákazníka by bolo nezmyslené dávať za opravu mnohokrát po sebe 50 či viac eur. Postupne by ste sa totiž dostali na cenu výmeny grafickej karty alebo celkom nového notebooku.

Čo sa týka vašich obáv o aktuálne náznaky poškodenia, problém s GPU sa prejavuje najmä výskytom obrazových fragmentov v podobe štvorčekov alebo pásov, prípadne častými BSOD. Viacnásobné zhasnutie displeja pri aktualizovaní ovládača grafickej karty je normálny a nevyhnutný stav. Ovládač sa totiž pri aktualizácii reštartuje, čím sa tok obrazu pochopiteľne preruší. K reštartom ovládača môže dôjsť aj neželane, a to práve pri hrách. Vplyvom veľkej záťaže, chyby v ovládači GPU, alebo pri chybe v hre samotnej môže dôjsť k zamrznutiu, čím sa obraz zastaví. Operačný systém to po pár sekundách rozpozná a ovládač GPU reštartuje (obraz zhasne a znova nabehne). Uistite sa, že máte vždy nainštalovanú najnovšiu verziu danej hry a takisto aj najnovší ovládač grafickej karty. Ak by sa takéto niečo objavovalo veľmi často pri všetkých hrách a takisto vo Windows, ide o indikáciu hardvérového problému na strane karty. Ak sa to ale vyskytuje len pri jednej hre, je problém na jej strane alebo na strane pre ňu nepripraveného ovládača. Aj keď na výrobcov grafických kariet a ovládačov obvykle smeruje všetok hnev zákazníkov, zvyčajne sú to práve oni, kto situáciu zachraňuje a opravujú na vlastné náklady „paseku“ nedokončených a zabugovaných hier špeciálnymi režimami svojich ovládačov. Udržujte si preto vždy ten najnovší.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.