Ford usporiadal v spolupráci s viacerými partnermi mimoriadne úspešnú akciu, ktorá je zameraná na bezpečnosť na cestách, pričom sa orientuje výhradne na mladých vodičov

Minulý týždeň sme sa tohto podujatia zúčastnili aj my, strávili sme tu takmer celý deň a bolo to skutočne zaujímavé a obohacujúce. Celé sa to odohrávalo na Slovakia ringu, presnejšie v centre bezpečnej jazdy – drivingacademy.sk. Spoločnosť Ford organizuje podobné podujatia aj v zahraničí, ale na Slovensku išlo o prvý ročník, ktorý bol podľa slov organizátora veľmi úspešný.

O podujatie bol zo strany mladých vodičov veľký záujem, čomu pomohla aj spolupráca Fordu s úspešnými slovenskými youtubermi. Presnejšie s youtuberom vystupujúcim pod pseudonymom menameselassie a youtuberkou so pseudonymom LucyPug (pozrieť sa prišiel aj Gogo). Nakoľko majú obaja státisíce odberateľov, medzi ktorými sa nachádza aj cieľová skupina tohoto podujatia, zásah bol ohromný a usporiadatelia mali čo robiť, aby z obrovského množstva prihlásených vybrali iba konkrétny počet.

Čo a pre koho je #jazdimFordpreZivot?

Akcia tohoto druhu vznikla s jednoduchou myšlienkou. Poučiť a hlavne naučiť mladých vodičov, ako majú zvládať rôzne krízové situácie na cestách. Samozrejme, všetko aj prakticky, so skúsenými inštruktormi a v bezpečí areálu centra bezpečnej jazdy. Zameranie na mladých vodičov má svoje odôvodnenie, ktoré je z časti hrozivé. Mladí vodiči sú najrizikovejšou skupinou na slovenských cestách, a to hlavne tá časť z nich, ktorá má vodičský preukaz menej ako 5 rokov.

Vodičské oprávnenie môžu mať na Slovensku mladí ľudia od 17 rokov, pričom prvý rok musia šoférovať výhradne za prítomnosti skúsenejšieho vodiča. Prvý rok samostatného šoférovania (od 18 rokov) je pomerne bezproblémový, nakoľko je stále prítomný strach a rešpekt. Problém nastáva až po prvom roku, kedy si mladí vodiči myslia, že majú dostatok skúseností, pribúda odvaha a skúšajú hranice svojich možností. To však nekončieva vždy dobre, čomu nasvedčujú aj nasledujúce štatistiky, ktoré pripravila spoločnosť Ford v spolupráci s BECEPom (Bezpečnosť cestnej premávky), ktorý spadá pod Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Štatistiky sa týkajú vodičov vo veku od 18 do 23 rokov.

Čo všetko účastníci #jazdimFordpreZivot zažili?

V prvom rade získali praktické skúsenosti s vedením automobilu v krízových situáciách, pričom sa učili tieto situácie bezpečne zvládať. Prešli viacerými stanovišťami, kde sa učili zvládať pretáčavý šmyk, nedotáčavý šmyk, vyhýbanie sa prekážkam a krízové brzdenie. To všetko pod vedením skúsených inštruktorov. Jednotlivé stanovištia sú prispôsobené na simuláciu krízových situácií v nízkych rýchlostiach. Na ďalších stanovištiach si vyskúšali jazdu pod stresom v aute plnom neprispôsobivých spolujazdcov, simulátor jazdy pod vplyvom omamných látok, simulátor nárazu a rozdiel medzi predným, zadným a 4×4 pohonom. Nechýbala ani možnosť driftovania so špeciálnymi návlekmi na pneumatikách – EasyDrift, ktoré uľahčujú vznik pretáčavého šmyku.

Zlatým klincom programu bola možnosť zvezenia sa na dvoch automobilových lahôdkach – Ford Focus RS s výkonom 350 koní a pohonom všetkých kolies alebo na „americkej klasike“ menom Ford Mustang s 5-litrovým motorom a výkonom 422 koní, ktoré smerujú na zadnú nápravu. Bonusom bola verzia Convertible, teda kabriolet. Previesť sme sa nechali aj my a bol to zážitok.

Jedným z partnerov #jazdimFordpreZivot je aj očná klinika NeoVízia, ktorá špecializovaným prístrojom kontrolovala účastníkom podujatia zrak. Oči sme si nechali skontrolovať aj my a s výsledkom sme boli nadmieru spokojní. Kvalita zraku je pri vedení motorového vozidla veľmi dôležitým faktorom, ktorý podceňujú viacerí vodiči, nie len tí mladí. Šofér so zhoršeným videním môže byť nebezpečný nielen sám pre seba, ale aj pre ostatných,“ upozorňuje očná lekárka a chirurgička MUDr. Adriana Smorádková.

Odporúčanie pre všetkých vodičov je jednoduché, dajte si skontrolovať svoj zrak aspoň raz za dva roky, je to skutočne dôležité. Kvalitu zraku si môžete overiť aj domácich podmienkach, stačí vyskúšať aplikáciu Test Zraku, ktorá je zdarma dostupná pre iOSAndroid zariadenia. Samozrejme, ide iba o základný test, ktorý nemožno porovnávať so špecializovaným lekárskym prístrojom. Hneď vedľa NeoVízie mal stanovište ďalší partner podujatia – Slovenský Červený Kríž. Pod odborným vedením sa všetci zúčastnení učili poskytnúť predlekársku prípravu a prvú pomoc. Vo vonkajšom priestore mala stanovište spoločnosť DAS, ktorá dávala rady, ako postupovať pri riešení škodových udalostí, a tiež informovala o svojich právnych službách.

V sumári odchádzali všetci účastníci s množstvom praktických skúseností a nových vedomostí. Počas dňa jazdili na viacerých automobiloch značky Ford, vrátane modelu Mustang Fastback. Škola bezpečnej jazdy by mala byť povinnou „jazdou“ pre každého začínajúceho vodiča. V ideálnom prípade by to mohlo byť povinné zo zákona alebo zakomponované do prípravy na vodičský preukaz.

Veríme, že myšlienka podujatia #jazdimFordpreZivot bude mať čo najväčší zásah na širokú verejnosť, aby sa takéto podujatia mohli organizovať častejšie, pre väčšie množstvo ľudí a s čo najväčšou podporou ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Bude to ešte dlhá cesta, ale veríme, že aj takýmito malými krokmi sa priblížime k bezpečnejším cestám, ktoré budú bez zbytočných úmrtí.

Za pozvanie na podujatie ďakujeme spoločnosti Ford

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu