Aká je bezpečnosť u androidových mini PC? Dozviete sa v našej poradni.

Otázka čitateľa: Chcem si kúpiť mini PC Android Rikomagic MK802 IV alebo MK902 II. Sú tieto výrobky dostatočne chránené, aby sa na ne nikto nemohol napojiť a sledovať tak moje aktivity? Ako si tieto zariadenia vedú z hľadiska bezpečnosti oproti iným typom počítačov?

Android 2_web2016_3_nowat

Na otázky tohto typu sa dá odpovedať len všeobecne. Každé elektronické zariadenie pripojené k internetu môže obsahovať nejakú závažnú bezpečnostnú chybu a než sa odhalí, nedá sa dopredu nijak zvlášť predpovedať. Mnoho výrobcov hardvéru a softvéru organizuje rôzne „súťaže“, na ktorých sú nezávislí experti na bezpečnosť za odhalenie chyby finančne odmeňovaní, pretože spoločnosť následne chybu môže zaplátať. Bezpečnostnú chybu, respektíve zraniteľné miesto, môže mať nielen operačný systém, ale aj program, ktorý je na ňom nainštalovaný. Z tohto dôvodu preto vidíte, že softvér dostáva rôzne bezpečnostné aktualizácie, kde sa známe chyby opravujú. Tak ako sa napríklad na notebooku aktualizuje operačný systém Windows a internetový prehliadač Chrome, Firefox či iné programy, tak sa aktualizujú aj iné operačné systémy a iné programy. Uvedené zariadenia Rikomagic MK802 II Mini PC a MK902 Mini PC používajú operačný systém Android 4.2, na ktorom sú nainštalované doplnkové aplikácie, pričom sú pripojené k internetu či už cez Wi-Fi alebo sieťový kábel. Z hľadiska bezpečnosti systému a programov sú teda na tom rovnako, ako tablety a smartfóny s podobnou softvérovou výbavou. Nejaké chyby špecifické pre toto zariadenie môžu existovať, ale bez toho, aby ich niekto odhalil sa skrátka nedá povedať, že by takéto zariadenie bolo menej bezpečné. Mohli by ste povedať, že čím je firma renomovanejšia, tým viac prostriedkov venuje vývoju a zariadenia sú lepšie pripravené a testované, ale také jednoduché to obvykle nie je. Používanejšie zariadenia totiž dostanú aj viac pozornosti od rôznych záškodníkov, pretože sú lákavým cieľom. Pokiaľ vás tieto mini HDMI počítače lákajú a využijete ich, nie je dôvod sa obávať, že by boli nebezpečnejšie ako počítače iných formátov.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.