Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Inteligentné hodinky poskytujú množstvo zaujímavých údajov, ktoré využijete napríklad pri monitorovaní vašej aktivity počas športovania. Na čo sa teda zamerať pri ich výbere?

Športové smart hodinky

Kvalitné smart hodinky nájdu svoje dôležité využitie aj pri športových aktivitách. Skrývajú v sebe veľké množstvo funkcií a parametrov. Zabudnite na fitness trackery a sledujte fungovanie vášho tela oveľa pohodlnejším spôsobom. Nejde len o známy krokomer či optický snímač srdcového tepu, informácií sa vám dostane oveľa viac.

Treba však dodať, že pre každý šport môžu byť tie najlepšie hodinky o niečom inom. Preto by ste sa mali sústrediť práve na tie funkcie, ktoré naozaj budete potrebovať. A že ide o široké spektrum športov, o tom hovorí aj fakt, že v hodinkách často nájdete rôzne hodnoty aj pre viac ako dvadsiatku najobľúbenejších športov. Spomeňme napríklad plávanie či beh. A keďže tie praktizujeme v rôznom prostredí či počasí, mali by byť odolné aj voči drsnejším podmienkam (prach, voda) a zniesť vyššiu záťaž.

Funkcie aj pre náročných

Jedným z kritérií pri výbere sú technické parametre. Medzi najviac využívanú funkciu patrí už spomenuté meranie tepovej frekvencie, ktorú nájdete práve medzi športovými funkciami. Kontroluje sa ňou energetický výdaj. Akcelerometer je zameraný na sledovanie toho, ako rýchlo a kam meníte smer – napríklad pri pohybe ruky s hodinkami k telu je zodpovedný za rozsvietenie displeja. Pri viacerých športoch ale určite radi využijete aj funkcie, ktoré umožňujú určiť vašu zemepisnú polohu (GLONASS, Galileo, GPS).

Konkrétne pri športových funkciách sa možnosti líšia podľa toho, či si zadovážite základné typy hodiniek alebo pokročilejšie modely. V prvom prípade by ste sa mali spoľahnúť na existenciu krokomeru, meranie odbehnutej vzdialenosti či meranie kalórií. Pri športovaní je veľmi dôležitý aj kvalitný spánok, ktorého monitoring hodinky zabezpečujú.

Pre náročnejších existujú aj modely s meraním intervalového tréningového tempa, meranie EKG záznamu, ale aj nadmorskej výšky. Výborným pomocníkom môže byť aj fitness náramok resp. hodinky tohto zamerania. Nie len tie najlepšie fitness hodinky, ale aj základné prevedenia poskytnú monitoring parametrov aj pomocou mobilnej aplikácie.

V neposlednom rade si dajte záležať aj na výdrži batérie. Ak inteligentné hodinky vydržia menej ako dva dni, môže vás to časom poriadne otravovať. Aj tento parameter je ovplyvnený tým, ako často ich budete využívať a koľko času ste ochotní strácať nabíjaním.

FitnessZdroj: ViDI Studio / Shutterstock.com
Fitness

Snímač tepovej frekvencie ako multifunkčný parameter

Pozrime sa bližšie na obľúbené parametre, ktoré chytré hodinky ponúkajú. Široko využívaným je krokomer, ktorý jednoducho spočíta počet vykonaných krokov. Využitie nenájde len pri športových aktivitách, ale aj v bežnom živote. Môžete ho poznať aj pod názvom pedometer. Je prispôsobený na ľudskú chôdzu tak, že každé došliapnutie nohy je započítané ako jeden krok.

Úplným štandardom je snímač tepovej frekvencie. Ide o malú blikajúcu diódu, ktorá sa nachádza na spodnej strane hodiniek. Tým, že srdce vlieva krv do celého tela v pravidelných intervaloch, prekrví aj kožu, ktorá upraví svoje sfarbenie. A tieto zmeny je schopná zaznamenať LED dióda. Zaujímavým údajom je KTF, teda kľudová tepová frekvencia, ktorá vám môže predpovedať dožitie zaujímavo vysokého veku. Srdce športovcov udiera o čosi menej často za minútu, netrénovaní ľudia by túto hodnotu mali mať na úrovni cca 72 úderov za 60 sekúnd.

Tento snímač dokáže odmerať aj stres. Ak hodinky zaznamenajú nižšiu variabilitu srdcového tepu, telo je v pohotovosti, čo znamená stresové správanie. Ak telo relaxuje, je variabilita vyššia a hodinky predpokladajú nižšiu mieru stresu. Na základe nameranej tepovej frekvencie vieme predvídať aj prichádzajúcu chorobu. Ešte predtým, ako u nás prepukne konkrétnymi symptómami, začne reagovať samotné telo, ktoré sa dá do pohotovosti. A to sa prejaví aj na vyššej tepovej frekvencii. Ak je nezvyčajne zvýšená, mali by ste byť v pozore.

Značky: