Nový prezident IT Asociácie Slovenska (ITAS) Emil Fitoš predstavil na takmer exkluzívnom stretnutí s médiami svoje plány. A tie veru nie sú malé. Podľa jeho slov sa musí zmeniť hodnotenie IT projektov, ktoré nespĺňa súčasné kritériá, bežne využívané v zahraničí, kedy sa v podstate tieto projekty hodnotia tak, ako keby šlo o projekty určené pre stavebníctvo.

ITAS sa bude snažiť o prispôsobenie hodnotenia projektov aktuálnej dobe. Ako povedal na stretnutí Emil Fitoš, nie je možné si myslieť, že zadávateľ IT projektu bude schopný vypracovať úplne presný dokument, ktorý by celý IT projekt detailne špecifikoval. Zadávateľ nemá na také niečo možnosti ani prostriedky. Vo výsledku sa teraz takmer každý IT projekt spresňuje až počas jeho riešenia, obyčajne je drahší ako bolo pôvodne stanovené a tradične aj mešká. Tento stav je však neudržateľný.

Cieľom ITAS je zaviesť do súťaže pre IT projekty kvalitu a podľa prezidenta ITAS asociácia v tomto smere počíta aj s podporou podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Tomuto návrhu vyjadril podporu aj predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák, podobne ako združenie Slovensko.Digital.

V prvej fáze hodnotenia IT projektov pôjde o súťaž návrhov, pričom zadávateľ nebude presne špecifikovať projekt, ale určí biznis požiadavky, ktoré má požadované riešenie (informačný systém) spĺňať. Ďalšia legislatívna zmena pri hodnotení IT projektov by sa podľa Emila Fitoša mala týkať hodnotiacej poroty. Tá má byť stanovená až tesne pred hodnotením, tzn. nemala by byť známa dlhšie obdobie, aby nemohla byť ovplyvniteľná. A podstatná zmena – porota by mala byť vybraná losovaním, teda úplne náhodne. K dispozícii sú desiatky expertov a z nich by sa mohlo vyberať. Pokiaľ príslušný expert je napr. zástupca riešiteľskej firmy, z losovania bude vylúčený.

V tejto prvej fáze hodnotenia IT projektov sa pritom nehodnotí cena riešenia, tá je striktne zhora ohraničená už požiadavkou zadávateľa projektu. Tým sa eliminujú aj nekonečné pripomienky zo strany neúspešných kandidátov, ktoré sú teraz na dennom poriadku. V tejto fáze je to teda skôr „súťaž krásy“ a eliminuje sa takto aj netransparentnosť. V ďalšom kole sa potom už hodnotia len vybrané riešenia, ktoré prešli kvalitatívnymi požiadavkami, a tu sa zohľadňuje už aj ponúkaná cena za riešenie. Podobný princíp výberu projektu údajne už funguje v privátnom sektore, napr. v bankovníctve. Dodávateľ sa tak neskôr nemôže vyhovárať na nie celkom presne stanovené požiadavky a tiež nemôže zvyšovať cenu. V takejto súťaži sa podľa prezidenta ITASu môžu uplatniť len kvalitné firmy, na ktoré sa však kompletne prenáša zodpovednosť za riešenie.

Emil Fitoš v ďalšej diskusii hovoril o požiadavke na zmenu vzdelávania IT špecialistov na Slovensku, keďže v súčasnosti na našom trhu podľa viacerých zdrojov chýba 10- až 13-tisíc odborných pracovníkov v IT. Podľa Emila Fitoša sa nedostatok IT špecialistov dá vyriešiť len prostredníctvom systematickej zmeny. V prvom rade treba vyriešiť financovanie vysokých škôl a odstrániť situáciu, že vysokoškolský profesor má plat rovnaký ako je nástupný plat IT špecialitu v komerčnej firme. Financovanie škôl sa musí v oveľa väčšej miere prispôsobiť tomu, aká je uplatniteľnosť jej absolventov v praxi. ITAS v spolupráci s technickými vysokými školami má ambíciu v najbližšej dobe rozbehnúť nový 3-ročný študijný program profesijne orientovaného IT špecialistu, čo dopomôže k zvýšeniu počtu IT pracovníkov s praktickými skúsenosťami na našom trhu.

Žiaľ, sme svedkami migrácie pracovnej sily zo Slovenska, napr. do ČR a to spôsobuje, že k nám postupne prenikajú pracovné sily z Ukrajiny. Vedenie veľkých firiem sa tiež postupne sťahuje do ČR, najčastejšie do Prahy. A je potom zrejmé, že IT podniky realizujú svoje nákupy prednostne v tej krajine, kde sídlia. To má negatívny dopad na Slovensko. To je ďašia výzva pre ITAS. V štátnej sfére tiež treba myslieť na to, že nie je úradník ako úradník. Ten úradník, ktorý pracuje v oblasti IT, musí byť ohodnotený podobne ako jeho kolegovia v komerčnej správe, inak tam pracovať nebudú. Priemer v komerčnej IT sfére je pritom okolo 1360 Eur.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu