Na elektromobilitu výrazne tlačí Európska únia a to v súvislosti so znižovaním emisí. Problém je v tom, že elektrické autá sú drahé. Pritom elektrické auto sa oplatí hlavne na kratšie vzdialenosti, ideálne v mestskej prevádzke. Toto všetko si Dacia premyslela a výsledkom je Spring – malé elektrické auto, ktoré pravdepodobne otrasie automobilovým svetom.

Malé auto narodené do mesta

Dacia Spring je kompaktné 4-miestne vozidlo, ktoré kombinuje svižnosť mestského vozidla so zaujímavým vzhľadom. Zaujme zvýšenou svetlou výškou, robustnými nárazníkmi, ktoré Springu dodávajú vzhľad malého SUV. Spring Electric je pritom skutočné auto do mesta s dĺžkou 3,73 m, šírkou 1,62 m (bez spätných zrkadiel) a výškou 1,51 m.

Dacia Spring
Dacia Spring

Slabší motor a batéria

Je to auto vybavené 100 % elektrickým motorom s výkonom 33 kW a akumulátorom s kapacitou 27,4 kWh. Udávaný dojazd v mestskom cykle WLTP je 305 km, v kombinovanom cykle WLTP je to 230 km. Na akumulátory vám Dacia poskytne záruka 8 rokov alebo na 120 000 kilometrov.

Dacia Spring
Dacia Spring a priestor pre nabíjanie

Miesto pre batožinu

Cestujúci vpredu majú k dispozícii celkom 23,1 litrov uloženého priestoru – vo veľkej schránke palubnej dosky, v priestoroch dverí a v priehradke stredovej konzoly. Cestujúci vzadu majú k dispozícii vrecká v operadlách predných sedadiel. Operadlo pre cestujúcich vzadu je v jednom kuse. Batožinový priestor má 280 litrov (to aj v prípade voliteľnej rezervnej pneumatiky). Pre väčšiu modularitu sú zadné operadlá sklopené a priestor pre náklad poskytne približne 600 litrov.

Dacia Spring
Dacia Spring a batožinový priestor

Doba nabíjania lítiovo-iónovej batérie

  • Menej než hodinu na nabitie na 80 % z nabíjacej stanice DC 30 kW
  • Menej než 5 hodín na nabitie na 100 % zo zásuvky Wallbox 7,4 kW
  • Menej než 8,5 hodiny na nabitie 100 % zo zásuvky Wallbox 3,7 kW
  • Menej než 14 hodín na nabitie na 100 % z domácej zásuvky 2,3 kW

Súčasťou dodávky je nabíjačka na 230 V zásuvku.

Pokročilá výbava

Vďaka malému polomeru otáčania (len 4,8 m) sa Spring Electric jednoducho pohybuje po meste. Na požiadanie je tu asistent parkovania, ktorý poskytuje vizuálnu a zvukovú asistenciu vďaka zadným parkovacím senzorom a parkovacej kamere, ktorá premieta obraz na displej multimediálneho systému s dynamickými vodiacimi líniami. Vyššia výbavová verzia aj samostatnou GPS navigáciou na 7-palcovom displeji. Auto podporuje Android Auto a Apple CarPlay.

Dacia Spring
Dacia Spring a 7-palcový displej

Skúsenosti z jazdy

Auto sme testovali na krátko v Bratislave. Výkon auta celkom postačuje, rozbiehanie je v porovnaní s inými elektrickými autami síce pomalší ale potom to už ide. Je to taký nákupný vozík, nákup sa pohodlne do auta zmestí. Výhou je parkovanie aj v menších priestoroch.

Dacia Spring
Dacia Spring a miesto pre vodiča

Tak kedy?

Dacia Spring sa bude dať kúpiť na Slovensku na jar budúceho roka. A bude to v troch verziách:

  • Mestské vozidlo pre každodenný život
  • Vozidlo primárne určené na zdieľanú mobilitu.
  • Cargo – vozidlo pre rozvážanie tovaru v centrách miest
Dacia Spring
Dacia Spring a priestor vpredu

Od apríla budú na Slovensku spustené predobjednávky tohto modelu a jeho cena začína od 16 700 €. Viac vybavený model s farebnými zvýrazneniami a GPS navigáciou stojí 18 300 €.

Dacia Spring si požičiame na dlhší test a zoznámime vás s dlhodobejšími skúsenosťami.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu