Funkcia merania okysličenia krvi patrí k najnovším vo výbave inteligentných hodiniek a fitness náramkov.

SpO2 predstavuje podiel koncentrácie kyslíka v krvi v percentuálnom vyjadrení. Srdce pumpuje za normálnych okolností do tkanív priemerného dospelého človeka približne 5 000 ml krvi za minútu a do tkanív dodáva asi 1 000 ml kyslíka za minútu. Ak je hladina kyslíka v krvi príliš nízka, tento stav sa nazýva hypoxémia a telo nemôže správne fungovať.

Inteligentné hodinky a fitness náramky merajú okysličenie krvi pomocou infračerveného svetla, ktoré je väčšinou zabudované priamo v senzore srdcového tepu. Funguje to tak, že hodinky zaznamenávajú odrazené svetlo a na základe toho vyhodnocujú mieru okysličenia krvi.

Tradičné oxymetre merajú úroveň SpO2 na základe vyhodnocovania svetla, ktoré prejde cez prst, na ktorom je zariadenie nasadené.

Pozrite si naše video o tom, ako inteligentné hodinky a fitness náramky merajú tep, stres, spánok a SpO2

Aký je prínos merania okysličenia krvi SpO2?

Merať si SpO2 má zmysel, pokiaľ sa pohybujete vo vysokých nadmorských výškach. Tie totiž môžu spôsobiť desaturáciu krvi. Rovnako sa odporúča, aby ste si pravidelne merali SpO2, pokiaľ máte nabitý program a nemáte dostatok času na adekvátny odpočinok alebo pokiaľ chrápete – chrápanie môže spôsobiť krátkodobú alebo dlhodobú dýchaciu obštrukciu, ktorá môže viesť k hypoxii a následne k zlej kvalite spánku.

Veľký záujem o funkciu merania SpO2 spôsobila aj pandémia koronavírusu. V niektorých prípadoch môže totiž pokles nasýtenia krvi znamenať, že ste sa nakazili koronavírusom a túto hodnotu je vhodné sledovať aj počas liečenia sa na túto chorobu.

Zdravý človek by mal mať za normálnych podmienok hodnotu SpO2 medzi 90 a 100 %. Znamená to, že 90 až 100 % červených krviniek v krvi práve prepravuje kyslík. Pokiaľ je táto hodnota dlhšiu dobu pod úrovňou 90 %, odporúča sa navštíviť lekára. V prípade, že zaznamenáte pokles pod 80 % počas dlhšieho obdobia a tento pokles si nameriate aj v optimálnych podmienkach na meranie (sedíte v pokoji, počas merania sa nehýbete), treba konať okamžite.

Garmin Venu 2S

Garmin Venu 2S ponúkajú praktickú funkciu Health Snapshot. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Ktoré zariadenia ponúkajú túto funkciu?

Meranie okysličenia krvi SpO2 nájdete vo viacerých moderných nositeľných zariadeniach. Treba však rozlišovať medzi tým, či ponúkajú manuálne meranie SpO2 alebo kontinuálne meranie SpO2.

V prípade fitness náramkov Xiaomi Mi Band 6Honor Band 6 je k dispozícii manuálne meranie – túto funkciu musíte spustiť manuálne, aby ste si skontrolovali úroveň SpO2. Huawei Band 6 ponúka celodňové meranie SpO2 ako jeden z mála fitness náramkov na trhu.

V prípade hodiniek sa bežne stretnete s celodňovým meraním SpO2 a túto funkciu ponúkajú napríklad hodinky Apple Watch Series 6, Samsung Galaxy Watch3, Huawei Watch GT 2 Pro, Fitbit Sense či viaceré modely od Garminu. Hodinky značky Fitbit a Garmin ponúkajú automatické meranie SpO2 počas celého dňa alebo iba počas spánku, čo je praktická vlastnosť.

Výsledky merania SpO2 môže totiž skresliť pohyb vašej ruky a tak by meranie počas spánku malo byť presnejšie. Pokiaľ budete túto funkciu používať v automatickom režime a hodinky vás upozornia na nízku hodnotu SpO2, odporúčame, aby ste vykonali manuálne meranie v optimálnych podmienkach, kedy sedíte v pokoji a nehýbete sa.

Pozrite si aj ďalšie články z nášho seriálu o funkciách v inteligentných hodinkách a fitness náramkoch:

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/ako-funguje-monitorovanie-spanku-pomocou-inteligentnych-hodiniek-a-fitness-naramkov/349498

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit