Platiť cez Google Pay sa dá aj hodinkami, ale…

Platobná služba Google Pay je na Slovensku dostupná od začiatku marca. Podporujú ju niektoré banky (kompletný zoznam TU) a okrem platobnej karty budete potrebovať aj smartfón so systémom Android a NFC čipom. Alebo hodinky so systémom Wear OS, ktorý sme donedávna poznali ako Android Wear.

Zatiaľ čo výber vhodného smartfónu je pomerne jednoduchá úloha, pretože väčšina z nich má NFC čip, voľba tých správnych hodiniek na platenie je trochu komplikovanejšia. Pri pohľade na ponuku hodiniek na našom trhu je však veľmi priamočiara – do úvahy spadajú iba Huawei Watch 2. V prípade hodiniek sa však objavuje aj ďalšia komplikácia a tou je fakt, že Google pristupuje ku Google Pay pre hodinky ako k samostatnému produktu a zatiaľ ho oficiálne ponúka iba v Amerike, Británii, Španielsku, Austrálii alebo Kanade.

Huawei Watch 2 majú plastové telo a športový dizajn

Google Pay budete na hodinkách musieť manuálne a opakovane aktivovať

Na Slovensku nie je platenie hodinkami momentálne oficiálne dostupné a aplikácia Google Pay je preto v hodinkách štandardne deaktivovaná. Ako sme však zistili v redakcii, neznamená to, že hodinkami nezaplatíte. Fakt je, že platiť môžete, ale proces platby bude trochu otravný.

Aby ste mohli pomocou Huawei Watch 2 platiť, musíte si otvoriť Obchod Play v hodinkách, nájsť si aplikáciu Google Pay a ťuknúť na tlačidlo Aktivovať. Otravné však je to, že hodinky vám budú aplikáciu pravidelne vypínať v krátkych časových intervaloch. Často sa tak stane, že pôjdete platiť a zistíte, že aplikácia sa medzičasom deaktivovala. Jej opätovné zapnutie je jednoduché, ale je to otravné a nepohodlné.

Pre upresnenie – treba rozlišovať pojmy spustenie aplikácie a aktivovanie aplikácie. Spustenie aplikácie totiž znamená, že si aplikáciu nájdete v zozname nainštalovaných aplikácií a jednoducho ju spustíte. Prípadne jej priradíte rýchlu voľbu pomocou pravého spodného tlačidla hodiniek. Aktivácia aplikácia však znamená, že si musíte spustiť Obchod Play, aplikáciu vyhľadať v ponuke obchodu a ťuknúť na tlačidlo Aktivovať. Až následne sa zobrazí v zozname nainštalovaných aplikácií a bude sa dať spustiť. V krajinách, kde je Google Pay pre hodinky dostupné, je aplikácia vždy k dispozícii. U nás ju musíte pravidelne a manuálne aktivovať cez Obchod Play, aby sa dala následne použiť. A to je práve ta otravná časť celého platenia.

Ignorujúc tento nedostatok, platenie pomocou hodiniek reálne funguje aj u nás a to na podobnom princípe, ako platenie telefónom. V prvom kroku si treba nastaviť platobnú kartu, pri tomto úkone využijete aj smartfón. Následne je potrebné vždy pred platením spustiť aplikáciu Google Pay priamo na hodinkách a potom priložiť hodinky k terminálu. Tu je hlavný rozdiel v porovnaní s telefónom – v prípade smartfónu stačí zapnúť displej alebo ho odomknúť. V prípade hodiniek treba spustiť aplikáciu Google Pay.

Platiť cez Google Pay môžete na Slovensku aj pomocou hodiniek. Otestovali sme to

Pay Enabler urýchli celý proces

Praktické je, že Huawei Watch 2 umožňujú zmenu funkcionality pravého spodného tlačidla. My sme toto tlačidlo využívali na rýchle spustenie Google Pay. A podobne ako v prípade telefónu, aj hodinky musíte zabezpečiť vzorom, PIN kódom alebo heslom. Odomykať ich budete iba vtedy, keď si hodinky dáte na ruku. To znamená, minimálne po každom nabíjaní.

Aby sme to zhrnuli. Pomocou Huawei Watch 2 môžete platiť všade tam, kde sú k dispozícii bezkontaktné platby. Nakoľko služba u nás oficiálne nie je dostupná, budete si musieť prakticky pred každou platbou aktivovať aplikáciu Google Pay, spustiť ju a priložiť hodinky k terminálu. Je to trochu otravné, avšak pokiaľ chcete aj napriek tomu platiť hodinkami, nainštalujte si aplikáciu Pay Enabler, ktorá celý proces urýchli a uľahčí. Ide o užitočnú aplikáciu a praktické dočasné riešenie, ktoré sa zíde, dokedy Google oficiálne spustí platby hodinkami aj u nás.

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Google Pay je na Slovensku. Odo dnes môžete platiť svojím smartfónom (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit