Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vďaka digitálnym komunikačným kanálom a platformám sme si navzájom bližšie. Konverzujeme naprieč kontinentmi bez ohľadu na dennú či ročnú dobu, skrátka, keď sa nám práve zachce. Zdá sa, že spolu komunikujeme viac než kedykoľvek v dejinách. Hurá, sme si bližšie. Problém je v tom, že skôr ako o konverzáciu ide často len o prosté rozprávanie.

Konverzácia, v zmysle vymieňania myšlienok a nápadov medzi dvoma ľuďmi, kedy obaja počúvajú, čo im ten druhý hovorí a podľa toho tiež reagujú, sa pomaly rozpúšťa v záplave tweetov, postov, správ a emotikonov. Plnohodnotný dialóg si zaslúži vstať z mŕtvych, pretože stimuluje kritické myslenie a zvyšuje schopnosť empatie. Dokáže vytvárať pevné väzby a stavať mosty medzi ľuďmi naprieč ich rozdielnym svetonázorom aj politickým zmýšľaním, ktoré ich rozdeľujú.

Umlčte chytráka!

Ste ešte vôbec schopní takej konverzácie? Samozrejme, že ste. No prvá vec, ktorá vám v tom bráni, je váš telefón. Buď vo vašej dlani, alebo tak blízko, aby ste po ňom mohli stále poškuľovať. Výskumy potvrdili, že jeho prítomnosť je rušivá, pretože časť vašej šedej kôry mozgovej sa neustále zaoberá otázkou, či ten váš „chytrák“ nepípne či nezabzučí.

Mobil okrem vás rozptyľuje tiež osobu, s ktorou hovoríte. Výsledky štúdie, ktorú publikovali v roku 2012 vo Veľkej Británii, ukázali, že samotná viditeľná prítomnosť aj cudzieho mobilu znižovala pohodlie a tiež dôveru medzi hovoriacimi ľuďmi. Takže krok číslo jedna: Schovajte ten telefón!

Rešpekt predovšetkým

Po druhé: prestaňte sa vyhýbať konverzáciam, pri ktorých predpokladáte, že by sa mohli zvrhnúť do hádky. Vezmite to z opačného konca a naučte sa diskutovať vecne a bez vzájomného urážania. Nepoučujte, ale skúste sa z rozhovoru poučiť sami. Nepokúšajte sa druhého vzdelávať, dokazovať mu, ako veľmi sa mýli a že by mal zmeniť názor, pretože to sa, s najvyššou pravdepodobnosťou, rovnako nestane.

Namiesto toho si dajte za cieľ pochopiť čo možno najviac z uhlu pohľadu debatného partnera; jeho myšlienkový proces. Tým len zvýšite svoju mieru empatie a dovolíte svojej mysli posúvať sa ďalej. Môžete nesúhlasiť s tým, čo hovorí, ale to najlepšie, čo pre seba môžete urobiť, je načúvať mu s rešpektom. Pýtajte sa a počúvajte.

Ako nebyť rybárom myšlienok?

A tým sa dostávame k ďalšiemu kroku: načúvanie. To je zručnosť, s ktorou sa nerodíme a ktorú sa musíme naučiť. Väčšinou nepočúvame všetko, čo nám ten druhý hovorí. Ako opisuje napríklad J. Sullivan vo svojej knihe Simply Said: Communicating Better at Work and Beyond, „počujeme pár prvých slov a potom už svoj mozog zamestnávame tvorením tej najvhodnejšej odpovede“. Tento veľmi rozšírený zlozvyk je síce ťažké, ale možné prekonať.

Na efektívne načúvanie musíte svojim myšlienkam dovoliť, aby vašou hlavou proste len tak preplávali. Nesnažte sa ich hneď pochytať a sformulovať do šíku, namiesto toho pokračujete v počúvaní. Áno, nie je to ľahké a ide takmer o budhistické cvičenie. Zo začiatku sa do toho budete musieť cielene nútiť. Ale ak chcete naozaj pochopiť, čo vám druhí hovoria, je to nutné.

Domáce úlohy z usilovnosti

Vyjadrovať svoje myšlienky a pocity vieme oveľa lepšie ako počúvať. A najmä na sociálnych sieťach je mnoho spôsobov, ako ich dať svetu najavo. Lenže s počúvaním to také jednoduché nie je. Našim vlastným rozprávaním sa však o druhých ľuďoch nič nedozvieme a preto nie je divu, že je pre nás potom ťažké chápať tých, s ktorými nesúhlasíme. Prestali sme počúvať, a teda sme sa prestali učiť, ako to chodí vo vnútorných vesmíroch ostatných ľudí.

Aj keď si teraz možno pripadáte, ako by sme vám dávali otravnú domácu úlohu, verte, že naučiť sa počúvať je veľmi obohacujúca skúsenosť. Ľudia okolo vás majú veľa zaujímavých príbehov a tajomstiev, do ktorých vás nechajú nahliadnuť, keď cítia, že to má cenu. A vy sa od nich môžete naučiť veľa užitočného pre svoje vlastné životy.

Takže odložte mobily a rozhliadnite sa po ľuďoch okolo seba. Pýtajte sa a počúvajte odpovede. Možno budete sami prekvapení, ako veľmi sa váš pohľad na svet aj ľudí okolo vás môže zmeniť.

Ďalšie informácie a články na tému zdravia, psychických a ďalších chorôb a ich liečby nájdete na www.patalie.sk

Značky: