Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nedávny zdravotnícky prieskum zameraný na starostlivosť o srdce u Slovákov odhalil alarmujúce čísla.

Napríklad, pokiaľ ide o zdravie srdca, 30 % Slovákov verí, že sa o srdce stačí starať po štyridsiatke, prípadne neskôr. O srdce sa však treba starať bez ohľadu na vek, a najmä pravidelne, s čím vedia pomôcť práve technológie, ktoré okrem iného pomáhajú sledovať a zlepšovať aj zdravie srdca. Práve na ne sa dá spoľahnúť nielen pri pravidelnom monitorovaní srdcovej aktivity, ale aj presnom meraní tlaku. Veľkou výhodou je, že všetky tieto dáta máte kedykoľvek prístupné na pár klikov prostredníctvom vášho smartfónu.

Pravidelnosť na prvom mieste

Pomocou pravidelnej kontroly stavu kardiovaskulárneho systému sa dá predísť množstvu srdcovo-cievnych ochorení. Ovplyvňuje ho totiž všetko, čo robíme –  od stravy, cez životný štýl až po samotný stav srdca, ktorý vieme pozorovať pomocou meraní. Odborníci sa však zhodujú, že kardiovaskulárne ochorenia však môžu postihnúť kohokoľvek, včasná detekcia je teda rozhodujúca.

Test EKG v hodinkách

Prvým krokom k zdraviu srdca je poznať jeho stav. Obzvlášť dôležitý je komplexný „skríning“, ktorý viete zistiť EKG testom. Prieskum odhalil, že až 85% opýtaných si uvedomuje, že test EKG dokáže včas diagnostikovať srdcové poruchy. Pri otázke, či by opýtaní využívali meranie EKG, ak by sa nachádzalo v ich smart hodinkách, odpovedalo až 83% respondentov pozitívne.

Túto funkciu – okrem množstva ďalších, ktoré pomáhajú monitorovať celkový zdravotný stav – nájdete v smart hodinkách od Huawei, konkrétne v modeloch Watch GT 3 Pro, a taktiež čerstvej novinke Watch D. Vďaka nim budete mať vždy prehľad o stave svojho srdca aj celkového zdravia, vrátane saturácie kyslíka v krvi, budete mať pravidelný prehľad o počte úderov srdca počas celého dňa aj pri cvičení, kedy vás hodinky upozornia na zvýšený tlak.

Funkcia Huawei EKG

Huawei nedávno získal certifikáciu CE pre monitorovanie EKG vo svojich smart hodinkách.[1] Toto označenie znamená, že výrobca alebo dovozca potvrdzuje, že tovar je v súlade s európskymi normami ochrany zdravia, bezpečnosti a ochrany životného prostredia. To znamená, že majitelia týchto smart hodiniek sú schopní vykonávať a kontrolovať elektrokardiogram svojho srdca na pokročilej úrovni, a to všetko z pohodlia svojho zápästia. Táto funkcia umožňuje pohodlne monitorovať srdcový rytmus, proaktívne riešiť problémy a včas podchytiť potenciálne zdravotné riziká.

Modul v hodinkách dokáže zachytiť analýzu sínusového rytmu a fibrilácie srdcových predsiení užívateľov v reálnom čase. Proces merania je jednoduchý a pohodlný – stačí keď na 30 sekúnd stlačíte elektródy na boku hodiniek, a hneď po meraní sa výsledky zobrazia na displeji. Špičkové PPG senzory smart hodiniek kontrolujú aj výskyt abnormalít, a nechýbajú ani prispôsobené zdravotné rady a tipy, ako môžete ďalej zlepšovať svoje zdravie.

Ako často je potrebné merať tlak?

S témou zdravia srdca úzko súvisí aj meranie tlaku. Arteriálny tlak je potrebné merať čo najčastejšie, no absolútne minimum je frekvencia aspoň raz za pol roka. V prieskume Huawei sa zistilo, že za posledných šesť mesiacov si krvný tlak nezmerala štvrtina opýtaných Slovákov bez ohľadu na pohlavie. Horšie na tom boli slovenskí muži, z ktorých si tlak nemeralo až 28 %, ešte viac ich bolo v skupine tridsaťročných a mladších ako 45 rokov. Tlak je pritom potrebné merať pravidelne, vždy v rovnakom čase, najlepšie ráno.

Spoľahlivé meranie tlaku pomocou hodiniek je realitou

Aj v tomto smere technológie výrazne uľahčujú život – Huawei nedávno predstavil prvé hodinky vo svojom portfóliu s touto unikátnou funkciou. Huawei Watch D prichádzajú so špeciálnym remienkom, ktorý funguje podobne ako manžeta klasického tlakomeru, čo v porovnaní s konkurenčnými modelmi, ktoré využívajú senzor a vyžadujú kalibráciu s tlakomerom, zaručuje veľmi presné výsledky.

Meranie trvá približne 30 sekúnd a výsledky sa zobrazia v prepojenej aplikácii Huawei Health, podobne ako ďalšie dáta súvisiace s monitorovaním zdravia. V hodinkách je implementovaná minipumpička, ktorá fúka vzduch do manžety pri meraní tlaku. Práve vďaka tejto technológii je možné vylúčiť nepresnosti z optických senzorov, pretože hodinky sú presne usadené na ruke.

Zdravie pod kontrolou

Netreba pripomínať, že ochoreniam je oveľa jednoduchšie predchádzať, ako ich liečiť. Kľúčom k tomu je predovšetkým zdravý životný štýl a prevencia najmä kardiovaskulárneho systému. Aj v tomto môžu pomôcť technológie – už spomínané oba modely smart hodiniek Huawei Watch D a Huawei Watch GT 3 Pro ponúkajú aj funkciu Trojlístok Zdravia, ktorý viete skontrolovať po otvorení aplikácie Huawei Health alebo priamo na displeji hodiniek.

Trojlístok “rozkvitne” zakaždým, keď používateľ dokončí jednu alebo viacero aktivít, ktoré prispievajú k zdravému životnému štýlu, ako napríklad pravidelný spánok, prechádzka s dosiahnutým počtom krokov, či dodržiavanie pitného režimu počas dňa. Všetky údaje sa automaticky uložia do aplikácie Huawei Health, ku ktorej máte prístup kedykoľvek zo svojho smartfónu, bez ohľadu na to či používate Huawei smartfón, iný androidový smartfón, či iOS.


[1]  Meranie a analýza EKG je len orientačná a nemala by sa používať na klinickú diagnostiku. Nevzťahuje sa na užívateľov mladších ako 18 rokov alebo tých, ktorí majú diagnostikované iné typy arytmie. Prečítajte si prosím dôkladne pokyny v aplikácii.

Značky: