Sú chvíle, kedy potrebujete dokument vytlačiť, fyzicky ho podpísať a odovzdať ako dôkaz.

Nestačí teda len elektronický podpis, treba skutočný papier. Alebo si potrebujete niečo dôležité naskenovať. Jasné, môžete to odfotiť mobilom a nechať rozpoznať, ale toto je výsada skôr drahších smartfónov.

Takto jednoducho prepojíte mobil a multifunkčné zariadneie

Takto jednoducho prepojíte mobil a multifunkčné zariadenie

Na spomenuté prípady je vhodná multifunkcia, ktorá sa nebojí moderných foriem pripojení, dá sa s ňou pracovať aj s dokumentami v cloude a nie je fyzicky veľká. Ideálne s pôdorysom okolo formátu A4 a nech ľahko prenosná. A hlavne, aby tlačila za minimum peňazí na atrament a ten aby v nej nezaschol.

Ak ste sa v predchádzajúcom odseku našli, tu je odpoveď  – EPSON EcoTank M2120. Je to monochromatická multifunkcia pre formát A4, ktorá však nepoužíva tlačové kazety. Je vybavená vylepšeným systémom plnenia atramentu, je to tzv. tanková tlač.

Základné funkcie

Zariadenie celkovo zaisťuje monochromatickú tlač, kopírovanie a skenovanie dokumentov a výhodou sú hlavne nízke náklady na tlač. Veľkokapacitná nádoba na čierny atrament (140 ml) vám vydrží na vytlačenie až 6000 stránok (cena je 14,90 eur), štandardná kapacita náplne (40 ml) vydrží do 2000 strán (cena je 10,80 eur). V prípade veľkokapacitnej náplne je potom cena za tlač jednej strany 0,24 centu, čo je prakticky nič. Pripomeňme, že tieto údaje sú dané výrobcom a viažu sa na pokrytie 5 % dokumentu čiernym atramentom. Jednoduché povedané, v praxi vytlačíte z náplne o niečo menej strán ako je udávaný počet, ale nebude to radikálne menej.

Takto vyzerá tanková náplň pre multifunkciu Epson M2120

Takto vyzerá tanková náplň pre multifunkciu Epson M2120. Naplniť a zabudnúť na náplne.

Parametre a ich dôsledky

Ako sme spomenuli, ide o tankové náplne, teda dostávate vlastne tubu, z ktorej atrament vytláčate do zásobníka. Atrament dlhodobo (mesiace) odoláva voči zaschnutiu. Mesačne môžete vytlačiť až 15 000 strán, prvá strana je vytlačená za 8 sekúnd, nie je tu totiž žiadne zohrievanie. Táto tlačiareň je v z hľadiska nákladov na vlastníctvo aj nákladov na jej správu ďaleko výhodnejšia, ako je laserová technológia. Týka sa to aj spotreby elektrickej energie. Vstupný podávač má kapacitu 150 hárkov papiera. Elektrickú spotrebu počas tlače sme namerali 15,6 W.

Na ovládanie slúži farebný LCD displej s uhlopriečkou 1,44 palca. Displej nie je dotykový, ovládate celý systém pomocou tlačidiel alebo po pripojení na Wi-Fi sieť z mobilu. Tlačiť samozrejme môžete aj z notebooku či počítača cez Wi-Fi sieť a ak sa nedá inak, tak aj z USB 2.0 káblu (tzv. veľký konektor). Ten však nie je v dodávke multifunkcie a na dnešnú dobu je to už trochu raritný kúsok.

Rozlíšenie tlače je 1440 × 720 dpi, reálna rýchlosť tlače 15 str/min. Tlačiť a skenovať sa dá moderne bezdrôtovo, môžete využiť Wi-Fi napojenie ale tiež Wi-Fi Direct, ak chcete tlačiť kdesi v teréne a nie je okolo vás Wi-Fi sieť. Skener je plochý, bez automatického podávača, skenuje s rozlíšením 1200 × 2400 dpi. Skenuje sa farebne a to do JPG, PDF a do e-mailu (to je ideálna voľba). Maximálne rozlíšenie pri skenovaní je 300 dpi.

Kopírujeme aj preukazy

Pri kopírovaní dokumentu existuje špeciálna voľba na spravovanie občianskeho preukazu. Vtedy sa naskenujú obe strany preukazu a vytlačia na jeden hárok papiera. Celkom šikovné to môže byť napr. v kancelárii, kde si potrebujeme rýchlo urobiť kópiu preukazu.

Mobilná aplikácia stojí za to

Zariadenie je veľmi kompaktné, dá sa ľahko prenášať, jej hmotnosť je len 5 kg. Výhodou možnosť tlače z mobilných aplikácií, konkrétne je to Epson iPrint pre ssystém Android a iOS. Pomocou tejto aplikácie tlačíte aj skenujete dokumenty. Tlačiť môžete aj dokumenty, ktoré máte uložené napr. v Google Drive. Okrem toho je však podporovaný aj Box, Drobbox, Evernote a Microsoft OneDrive.

Kopírovanie dokumentov na diaľku

Epson iPrint je šikovná aplikácia aj v tom, že ako skener môžete využiť samotný mobilný telefón. Pomocou neho dokument, ktorý nemôžete v danej chvíli dať do skeneru v multifunkcii odfotíte mobilom. Následne sa fotka spravuje ako monochromatický dokument a môžete ho neskôr vytlačiť keď sa dostanete k multifunkcii. Toto sa naozaj hodí napr. na kopírovanie dokumentu, ktorý si nemôžete zobrať so sebou a nosiť k nemu multifunkciu by bolo nepohodlné alebo nemožné.

K zariadeniu môže byť aj 3-ročná záruka alebo 100 000 vytlačených strán.

Priali by sme si …

No a čo by sme si priali navyše? Asi zabudované NFC, aby sa dalo tlačiť a skenovať len jednoduchým položením smartfónu na túto multifunkciu bez zadávania hesla na Wi-Fi sieť alebo manuálnym napojením cez Wi-Fi Direct. Tak snáď verzia M2120 Ultra také niečo prinesie. celkovo je to krásny multitalent, ktorý dobre odpovedá požiadavkám súčasnosti.

Cena: 324,66 eur

Zapožičal: Epson

Fotogaléria

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.