Najlepší ekosystém zálohovania, obnovy a synchronizácie medzi zariadeniami na Androide.

Samsung Cloud je služba, ktorú považujeme za najlepšiu na tejto platforme. Majitelia smartfónov a tabletov Samsung s aktualizáciou systému, ktorá obsahuje túto službu, majú svoj údaje v bezpečí.

Prostredníctvom služieb CloudZálohovanie a obnova budete mať svoje dáta vždy v bezpečí. Už sa nemusíte obávať straty svojich fotografií, videa, SMS správ, poznámok a ďalších údajov v prípade straty, poškodenia alebo krádeže smartfónu. Stačí sa z nového Samsung smartfónu prihlásiť do tejto služby a všetky vaše údaje sa doň stiahnu.

Nielen fotografie a video v albumoch galérie ale aj nastavenia, nahrávky diktafónu a ďalšie dáta. Výhodné je to najmä vtedy, keď máte dva smartfóny od Samsungu a chcete mať údaje prenášané medzi sebou. Jedným fotíte, no chcete mať fotografie aj v druhom zariadení. Na všetko toto je tu cloudová služba od Samsungu.

Čo je Samsung Cloud?

Je to synchronizačná služba, ktorú poskytuje výrobca pre množstvo svojich smartfónov a prináša používateľom ekosystém, vďaka ktorému majú svoje údaje zálohované a prepojené medzi smartfónmi na bezpečnom mieste – na chránených serveroch v cloude.

Ako na to?

Podporu na vašom smartfóne si môžete skontrolovať priamo v nastaveniach. Bude sa tam nachádzať položka Cloud a kontá. V nej je položka Samsung Cloud. Tu vidíte, aké dátové využitie máte. Priestor nie je neobmedzený. Máte k dispozícii 15 GB. To je dostatočne veľa na zálohovanie aplikácií v niekoľkých smartfónoch, rovnako tak ich nastavení a ďalších dát, tiež aj fotografií. Komu by bolo málo, má možnosť si ďalší priestor dokúpiť avšak nie v našej krajine.

Je len na vás, aké údaje si chcete do cloudovej služby prenášať. Niekto bude preferovať prenos fotografií. Niekto zase bude chcieť mať fotografie z daného smartfónu vyslovene v ňom a bude chcieť prenášať len poznámky z aplikácie Samsung Notes.

Galéria

Do služby Samsung Cloud sa dostanete priamo aj z aplikácie galéria cez menu (tri bodky vpravo hore) a položku Nastavenia. Tu sa dá zároveň vypnúť synchronizácia multimédií. Ťuknutím na položku Cloud – Synchronizácia sa zobrazia ďalšie detaily. Je to dvojité tlačidlo. Netreba sa ho obávať. Službu vypnete až vtedy, ak ťuknete na modrý prepínač v pravej časti tejto položky. Štandardne je zvolená synchronizácia cez Wi-Fi, no ak sa nebojíte veľkého prenosu dát, pokojne sa bude vykonávať synchronizácia aj cez dátové spojenie operátora.

Na čo si dať pozor?

Synchronizovanie multimediálnych dát sa bude týkať viacerých priečinkov. Preto pri umiestnení filmov do pamäte smartfónu, počítajte s ich prenosom v rámci služby Cloud. Je síce pekné mať filmy aj na druhom smartfóne Samsung, no bude vás to stáť cenné miesto v cloudovej službe. Položka Vybrať albumy na synchr. vám ukáže, ktoré priečinky budú zahrnuté do synchronizácie. V našom prípade to boli napríklad adresáre Download a Screenshots. Tieto adresáre pribudnú automaticky. Stačí zosnímať obrazovku smartfónu a táto fotografia sa prenesie do služby. Rovnako ako fotografie urobené cez fotoaparát ich nájdete o niekoľko sekúnd aj v ostatných smartfónoch s povolenou synchronizáciou.

Kôš

Vymazaním položiek v Galérii so zapnutou synchronizáciou sa presunú do Koša. Vynikajúca vec, pretože staré fotky nemáte medzi novými. Ideálne pre tých, čo nemajú radi, keď všetky fotky držia v smartfóne. Niekedy sa ale stane, že fotku ešte potrebujeme. Máme tak 15 dní na to, aby sme ju odtiaľ presunuli, kým ju služba natrvalo vymaže.

Čo je Zálohovanie a obnova?

Zálohovanie je trochu iné, nie je to synchronizácia. To znamená, že môžete zálohovať ako často potrebujete, no tieto údaje sa nebudú prenášať do nového smartfónu automaticky.

Krok 1 – Zálohovanie

V časti NastaveniaCloud a kontáZálohovanie nájdete všetky možnosti tejto funkcie. Môžete ju kompletne vypnúť alebo si len vybrať, ktoré údaje sa budú prenášať do cloudovej zálohy. V časti Zálohovať moje údaje nájdete položky, ktoré sa dajú prenášať. Tie už poznáte z aplikácie Samsung Switch, ktorej návod na použitie nájdete pod článkom.

Kým tá slúžila na prenos medzi smartfónom a PC alebo smartfónom a smartfónom (tabletom), Zálohovanie a obnova slúži na prenos dát do cloudu. Vyberiete položky, na zálohovanie a ťuknete na tlačidlo Zálohovať teraz naspodku obrazovky. Nechýba možnosť Automatické zálohovanie a to nájdete navrchu všetkých možností, ktoré dáta prenášať.

Krok 2 – Obnova

Silnou stránkou je práve to, že si vyberáte, čo chcete obnoviť a z akého smartfónu. Chcete preniesť z Galaxy A5 kontakty, nastavenie budíkov a SMS / MMS správy či záznamník do Galaxy J7? Bez problému. A čo tak preniesť iba aplikácie a rozloženie ikon na domácej obrazovke bez toho, aby ste prenášali napríklad denník hovorov? Takisto žiaden problém.

Poviete si, že veď toto za mňa robí aj Google? Áno, ale nie na úrovni takýchto detailov, aplikácie síce zálohuje, ich rozloženie na domácej obrazovke nie a takisto zabudnite na SMS/MMS správy alebo vaše nahrávky v diktafóne či dokumenty v pamäti zariadenia.

V časti NastaveniaCloud a kontáZálohovanie – Obnoviť bude zobrazený zoznam položiek na obnovu. Pre každé zariadenie, ktoré ste zálohovali samostatne. Teda najprv je treba vybrať jednu zo záloh a následne sa rozhodnúť, čo všetko chcete obnoviť. Tlačidlom Obnoviť teraz v spodnej časti vykonáte obnovu položiek zo zálohy do aktuálneho smartfónu.

Prečítajte si aj:

Ako na to: Samsung Smart Switch prenesie všetky vaše dáta a nastavenia medzi smartfónmi

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.