Nakupovanie na internete má väčšie riziká ako nakupovanie v kamennom obchode.

Toto nie je o tom, či inde nakúpite výhodnejšie, ale o tom, aby ste vôbec nakúpili. Internetové platby a kartové operácie v sebe zahŕňajú dávku jednoduchosti a okamžitej platby, no zároveň aj zvýšené riziko.

Riziko, že vás okradnú. Skôr či neskôr, a tak je lepšie túto možnosť odložiť na neskôr. Ak sa budete dostatočne chrániť, nestanete sa obeťou podvodu.

Ako vyzerá falošný e-shop?

Hľadať spojitosť vzhľadu e-shopu s kamenným svetom, nie je správna voľba. Svoje náležitosti však každý obchod musí mať a to presne tak ako aj kamenná predajňa. A v častých prípadoch ich aj majú, otázkou je, či majiteľ e-shopu ako webová stránka alebo P.O.BOX je pre vás dostatočný argument, prečo na danom webe nakupovať. Pre nás by nebol.

Základom sú informácie, pozrite si preto, kto je prevádzkovateľ obchodu. Ak je to nejaká zahraničná firma, stále je to v poriadku. Treba len zobrať do úvahy, že reklamačný proces sa môže natiahnuť na mesiace a vy pravdepodobne svoj zaplatený tovar aj tak neuvidíte, nehovoriac o peniazoch.

Stránka musí začínať znakmi https://. Vtedy zvyšujete šancu, že spojenie je bezpečné a vami zadané údaje nebudú po sieti odchytené niekým iným. Prehliadače časť adresy skrývajú, avšak namiesto toho je pred názvom stránky zobrazená ikona zámky. Kliknutím na ňu sa dozviete, či je stránka bezpečná. Ak stránka, na ktorej chcete nakupovať, nepoužíva protokol HTTPS, zvážte nakupovanie na nej.

Ďalšie informácie o internetových nákupoch a ako sa nedať oklamať, nájdete na webe bezpecnenanete.sk.

Pravosť obchodu ako takého tento protokol negarantuje. Garantuje to, že spojenie medzi vami a výsledným serverom je šifrované. Toto môžu zneužívať aj falošné e-shopy. Jednou z najlepších ukážok dôveryhodnosti obchodu sú napríklad Obchodné podmienky alebo napríklad informácie o spracovaní údajov.

Nemusí ísť len o klasický obchod predávajúci tovar, ale napríklad aj službu. Informácie o možnosti podania reklamácie musí byť súčasťou obchodných podmienok a informácií, ktoré na webe nájdete. Údaje si treba prečítať, ak sú prehľadné, nezaberú vám viac ako pár minút. Ak sú skutočne neprehľadné, malým písmom, rečou, ktorej nerozumiete, daný obchod radšej zatvorte a ani na ňom nenakupujte.

Typickými podvodmi sa hýria zoznamky na internete, ktoré používajú nekalé praktiky. Ako obchodný subjekt ale fungujú legálne. Tu sa napríklad stretnete s tým, že poplatok za službu je XX eur. Ale až v obchodných podmienok nájdete informáciu o tom, že tento poplatok bude z karty stiahnutý automaticky a objednávku služieb musíte zrušiť 70 dní pred ďalším strhnutím finančných prostriedkov z karty.

Je to nekorektné? Nedá sa to takto definovať, korektné je, že ste na to upozornení. Ešte lepšie by pôsobilo, ak by ste aj takúto podstatnú informáciu mali priamo pri potvrdzovaní platby a objednávky služby.

Podozrivé ceny

Kapitola sama o sebe, no ako poznať, čo je za dobrú cenu a čo je podozrivé. Najmä pri rôznych cenách čínskych e-shopoch. Na to, aby ste získali predstavu o cenách tovarov a dajme tomu aj informáciu, či zľava, v ktorej sa nachádza, je výhodná, odporúčame pozrieť weby ako www.pricemania.sk, www.heureka.sk, alebo napríklad www.najnakup.sk.

Nízke ceny môžu byť odrazom použitých materiálov. Môžete kúpiť topánky za 10 eur aj za 100 eur. Je na vás, čomu dáte prednosť a na aký účel ich potrebujete.

Ako nakupovať?

Toto je vlastne istým spôsobom základ. Okrem toho, že treba skontrolovať, či webová stránka obchodu alebo aspoň platobnej brány používa protokol HTTPS, je tu ešte ďalšia záležitosť. Treba mať aktualizovaný webový prehliadač. S týmto si veľmi netreba robiť starosti, prehliadače sa aktualizujú samé na pozadí. Po jeho vypnúť a zapnutí sa spustí nová verzia a to bez toho, aby ste o tom vedeli.

Ešte bezpečnejší spôsob je použiť zabezpečený prehliadač. A to nielen na nakupovanie ale aj na prístup do banky. Takýto prehliadač postavený na jadre Chromium má aj ESET vo svojich antivírusových či lepšie povedané bezpečnostných programoch. Je to prehliadač, ktorý má špeciálne upravený režim fungovania a blokuje napríklad použitie rôznych doplnkov. Tým sa zamedzí inštalácii škodlivých častí priamo do prehliadača.

Jedným z ďalších spôsobov, ak osa zabezpečiť, je nakupovať v domácej alebo firemnej sieti. Najmä ak hovoríme o Wi-Fi pripojení. Nakupovať na verejných miestach neodporúčame, neviete kam Wi-Fi signál vedie a kto mohol bezplatné Wi-Fi pripojenie nastražiť alebo hoci neúmyselne nedostatočne zabezpečiť. Preto je v takých prípadoch lepšie použiť dáta operátora.

No a nakoniec sa po nákupe nezabudnite z obchodu odhlásiť. Ten vás síce po nejakom čas odhlási automaticky, no neviete či sú to hodiny alebo dni. Zamedzíte tak opätovnému prihláseniu niekoho iného cez váš účet. To sa ľahko stane, ak zdieľate jeden počítač alebo jeden používateľský profil v systéme.

Prečítajte si aj:

Deti na internete: Ako ochrániť svoje deti v on-line svete?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.