Mať vlastnú klávesovú skratku platnú pre celý systém? To je celkom dobrý nápad.

Každá alebo aspoň drvivá väčšina programov má klávesové skratky. To znamená, že stačí mať aktívne okno programu a v ňom stlačiť klávesy vybrane klávesovej skratky na spustenie príkazu.

Potom sú ešte globálne klávesové skratky, ktorými môžete spustiť nejaký program aj keď ste práve v inom programe.

Nasledujúce tipy platia len pre programy, ktoré sú tzv. Win32, teda majú klasický EXE súbor a dá sa z neho spraviť odkaz. Skratkami sa nedajú spustiť tzv. univerzálne aplikácie pre Windows z UWP (Universal Windows Platform). Teda napríklad Kalkulačka, 3D Skicár alebo napríklad Počasie či Pošta.

Ako na to?

Program, ktorý by ste takto chceli spúšťať, môžete nájsť priamo cez menu Štart. Napíšte jeho názov a kliknite pravým tlačidlom myši na jeho ikonu. Vyberte položku Otvoriť umiestnenie súboru.

V Prieskumníku sa zobrazí jeho zástupca, prípadne zástupcovia ďalších programov. Kliknite na ikonu zástupcu pravým tlačidlom myši a zvoľte Vlastnosti. Otvorí sa okno so zapnutou kartou Odkaz. Tu je políčko s názvom Klávesová skratka. Keď do neho umiestnite kurzor myši a stlačíte niektorý z klávesov Ctrl, Shift alebo Alt a ďalší znak na klávesnici, urobí sa klávesová skratka.

Na tento účel je potrebné zvoliť takú skratku, ktorá nebude kolidovať s inou v systéme alebo napríklad nejakou, ktorú používa iný program.

Ako otvoriť súbor?

Klávesovou skratkou môžete otvoriť aj súbor. Napríklad často používaný dokument. Postup je rovnaký, no pred tým je tiež potrebné zo súboru spraviť odkaz.

Kliknite naň pravým tlačidlom myši a z ponuky vyberte položku Vytvoriť odkaz. Potom vo vlastnostiach odkazu takisto nájdete kartu Odkaz a možnosť priradiť klávesovú skratku.

Prečítajte si aj:

Spoľahlivý Windows 10? Takto zistíte index spoľahlivosti

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.