Programy, ktoré boli kedysi takpovediac pevnou súčasťou, sa dajú odinštalovať.

Nie, že by ste to v minulosti nemohli urobiť, no veľmi sa tým mnohí nezaoberali. Teraz, keď Windows 10 ponúka väčšiu voľnosť, je na čase spraviť revíziu toho, čo by ste v systéme mohli potrebovať.

Microsoft totiž zmenil to, ako sú aplikácie naprogramované a napríklad Poznámkový blok je dostupný v Microsoft Store ako UWP aplikácia, to isté platí pre 3D Skicár. Takto ich môžete odstrániť úplne legitímne a bez rizika neočakávaných problémov.

Ako na to?

Existujú dva hlavné spôsoby, ako to spraviť. Voliteľné programy a rôzne systémové knižnice môžete odinštalovať cez okno Súčasti systému Windows. Spustíte ho zadaním príkazu optionalfeatures do okna Spustenie (Win + R).

Tu v stromovej štruktúre nájdete položku Mediálne funkcie a po rozkliknutí sa zobrazí položka prehrávača Windows Media Player. Môžete ho odstrániť. Každý, kto používa VLC? Media Player Classic: Home Cinema alebo iný, nebude pôvodný prehrávač vo Windows potrebovať.

Druhý spôsob je nájsť prehrávač v ponuke Štart a kliknúť naň pravým tlačidlom. Zobrazí sa kontextové menu a položka Odinštalovať. Presmeruje vás na systémové okno Voliteľné funkcie, kde prehrávač nájdete a môžete ho odobrať. Takýmto spôsobom sa zbavíte všetkých nepotrebných súčastí v systéme.

start menu windows 10

Prečítajte si aj:

Ako zakázať vypínanie počítača z batérie

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.