Otázka čitateľa: Kúpil som si váš časopis prvýkrát a narazil som na ponuku možnosti stiahnutia antivírusu NOD od spoločnosti Eset, ktorého platnosť je do 15. 6. 2018. Keďže moja verzia tohto antivírusu už bude onedlho končiť, rozhodol som sa ju stiahnuť a nainštalovať. V priebehu inštalácie sa mi ale zobrazila správa, že používam už najnovšiu verziu programu NOD a inštalátor sa zavrel. Licencia sa mi pri tom nepredĺžila. Ako ju mám teda použiť?

Na sfunkčnenie je nutné vašu starú platenú verziu alebo 30-dňovú TRIAL verziu odinštalovať a následne nainštalovať špeciálnu verziu, pridávanú k nášmu časopisu. Pokiaľ máte váš existujúci antivírus nejako podrobne konfigurovaný, odporúčame najprv kliknúť na jeho Nastavenia a tlačidlom Import/export nastavení si ich uložiť pre nasledujúci import do novej verzie. Ak ste žiadne podrobné nastavenie nevykonávali, je možné tento krok preskočiť.

Táto špeciálna mesačná verzia sa oproti tej klasickej skúšobnej TRIAL edícii líši tým, že jej licencia je priamo súčasťou inštalátora. V klasickej časovo obmedzenej TRIAL verzii, ktorú si stiahnete zo stránok Esetu, je licencia generovaná v nadväznosti na zadanú e-mailovú adresu, pričom následne platí jednorazovo na 30 dní.

To, ako celý systém funguje sa mení, v závislosti ako si proces firma Eset nastaví. Pred pár rokmi bolo napríklad nutné sa najprv registrovať a až následne ste mohli TRIAL verziu stiahnuť. Dnes je proces taký, že vaša e-mailová adresa sa zadáva v procese inštalácie. O tom, ako to bude v budúcnosti, si rozhodne Eset.

Výhoda verzie, ktorá sa prikladá k nášmu časopisu, je taká, že mesačná lehota je na pevný dátum, nevzťahujúci sa k čase inštalácie, ani k e-mailovej adrese, takže v prípade, že ju budete nahrádzať stále novou (prikladanou vždy k novému číslu nášho časopisu), môžete ju prakticky používať donekonečna.

S novým číslom nášho magazínu si novú verziu skrátka stiahnete a spustíte jej inštalátor. Ak inštalátor s novou licenciou obsahuje rovnakú verziu programu (napr. 10.2.164) ako máte nainštalovanú, je nutné pôvodnú verziu manuálne odinštalovať. Ak je nainštalovaná o niečo staršia (napr. 10.2.130), inštalátor prejde rovno k upgradu bez nutnosti manuálneho odinštalovania (k reinštalovaniu dôjde automaticky bez vašej účasti a bez potreby reštartovania počítača).

Stiahnite si ESET zadarmo

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.