Vedeli ste, že smartfóny môžete ovládať aj cez počítač? Postačí vám k tomu ten správny program, ktorý sa postará o zrkadlenie notifikácií do počítača, prístup k súborom a SMS správam. Funkcií je veľa a existujú dokonca aj riešenia, ktoré umožňujú ovládať smartfóny aj na diaľku. Mimo domova.

Programy a služby tohto typu sú dostupné iba pre zariadenia so systémom Android. Nemusíme sa teda obmedzovať iba na smartfóny, fungujú aj na tabletoch. Riešení je na trhu viac, my sme vybrali 2 veľmi obľúbené služby, ktoré majú podobnú funkcionalitu, avšak v niektorých detailoch sa odlišujú.

AirDroid: Kompletná kontrola zariadenia aj na diaľku

AirDroid patrí medzi najznámejšie programy svojho druhu. Táto služba je dostupná pre Android zariadenia, ku ktorým môžete pristupovať cez webové rozhranie alebo prostredníctvom klienta pre systém Windows. Pri prvom spustení si vytvoríte používateľské konto, pomocou ktorého sa prihlásite v Android zariadení a aj v klientovi na počítači. Vďaka používateľskému kontu sa môžete pripojiť k zariadeniu aj na diaľku, čo môže byť pre niekoho veľká výhoda. Väčšina konkurenčných riešení totiž umožňuje iba pripojenie cez lokálnu sieť. AirDroid však funguje aj vtedy, keď ste napr. v práci a vaše zariadenie je doma na mobilnom internete.

Webové rozhranie Airdroid ponúka množstvo funkcií

AirDroid ponúka webové rozhranie a klienta pre systém Windows. V oboch prípadoch máte k dispozícii podobné funkcie, avšak niekoľko zmien sa nájde. V prvom rade, klient pre Windows je ideálny, ak chcete mať neustály prehľad o notifikáciách vo vašom telefóne. Tie sa zobrazujú v rozhraní systému Windows a môžete na ne priamo reagovať, napr. odpísať na správy. Platí to aj v prípade, že váš telefón nie je pripojený k PC cez lokálnu sieť.

Klient umožňuje čítať a posielať SMS správy a čo je asi najatraktívnejšie – na diaľku ovládať telefón. K dispozícii sú dva režimy. Môžete využívať klávesnicu počítača na písanie priamo v smartfóne alebo môžete kompletne ovládať telefón pomocou myši a klávesnice. V takomto prípade je potrebný root alebo prvotné nastavenie prostredníctvom USB kábla a funkcie ladenie cez USB. Následne môžete vzdialene ovládať Android zariadenie a na počítači vidíte to, čo je zobrazené na obrazovke telefónu či tabletu. Nevýhodou je čiastočné oneskorenie a môže sa stať, že vám prestane fungovať myš.

Webové rozhranie okrem týchto funkcií umožňuje jednoduché kopírovanie súborov do a z telefónu, sťahovanie aplikácií vo forme inštalačných .apk súborov priamo z telefónu a ďalší prenos dát. Na diaľku môžete aktivovať aj fotoaparát, robiť fotky a ukladať screenshoty z obrazovky telefónu. Dokonca je možné cez webové rozhranie zavolať niektorému z vašich kontaktov, ale telefonovať musíte priamo cez telefón. Možností je veľa.

AirDroid stojí za skúšku, ak hľadáte riešenie na vzdialené ovládanie telefónu aj mimo lokálnej siete. Upozorňujeme však, že sa v minulosti objavili analýzy bezpečnostných expertov, ktorí poukázali na bezpečnostné nedostatky tejto služby. Nie je známe, či ich AirDroid medzičasom opravil. A hoci ide o nedostatky, ktoré predstavujú iba teoretické riziko odpočúvania komunikácie medzi počítačom a telefónom, je potrebné ich spomenúť.

AirMore: Viac než výborná alternatíva

AirMore je dostupný pre telefóny so systémom Android, ale aj iOS. V prípade iOS verzie je funkcionalita obmedzená na prenos súborov, verzia pre Android ponúka viac možností. Na rozdiel od AirDroid však táto služba umožňuje iba lokálne pripojenie.

Cez Airmore môžete zrkadliť obrazovku či pristupovať k dátam

Pri používaní AirMore nepotrebujete používateľské konto, cez smartfón naskenujete QR kód a telefón sa automaticky pripojí. Keď nie sú zariadenia v tej istej Wi-Fi sieti, telefón vytvorí hotspot, ku ktorému sa pripojí počítač.

AirMore ponúka podobnú funkcionalitu. Môžete prenášať dáta a multimédiá z telefónu a do telefónu. Môžete začať telefonický hovor alebo čítať a písať SMS správy a takisto je možné sťahovať .apk súbory nainštalovaných aplikácií priamo z telefónu. Môžete aj zrkadliť obrazovku, avšak AirMore neumožňuje vzdialené ovládanie. Takisto neponúka zrkadlenie notifikácií a klienta pre Windows.

Verdikt

Hľadali sme viacero alternatív, ale nenašli sme nič lepšie, ako je služba AirDroid. Tá ponúka aktuálne najkomplexnejšie funkcie nielen vzdialeného ovládania mobilu cez počítač. Výhodou je klient pre Windows, ktorý zrkadlí notifikácie a umožňuje na ne priamo reagovať. Druhá výhoda je možnosť plnohodnotného vzdialeného ovládania a prístup aj mimo lokálnej siete.

AirMore je výborná alternatíva, ak si vystačíte aj s menej funkciami. Hlavnou výhodou tohto riešenia je prístup k SMS a telefonovaniu, ako aj k dátam, multimédiám a aplikáciám. To však ponúka aj AirDroid.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit