Mnohí používatelia systému Apple CarPlay sú rozčarovaní z toho, že si nevedia zmeniť poradie aplikácií, pričom sú často v domnienke, že sa to ani nedá. Omyl, dá sa to a je to veľmi jednoduché!

V systéme Apple CarPlay sú, pochopiteľne, preferované natívne Apple aplikácie, ktoré zväčša zaberajú celú prvú plochu a keď sa chcete dostať k vašej obľúbenej aplikácii, zväčša navigácii, tak musíte rolovať a hľadať na iných plochách, čo je otravné a počas jazdy to môže byť aj nebezpečné, lebo sústrediť sa treba na riadenie, nie na hľadanie aplikácie.

Apple CarPlay

Apple CarPlay

Samozrejme, záleží od toho, koľko aplikácií máte nainštalovaných, resp. koľko z nich Apple CarPlay podporuje. Ak ich máte viac, tak sa v praxi prejaví zákon schválnosti, že tie najpoužívanejšie sú celkom vzadu. Od iOS 13 je výhodou, že Apple CarPlay má tzv. „dashboard“, kde sa zobrazujú najpodstatnejšie údaje z vášho telefónu, prehrávané médiá a navigácia (po novom to môžu byť aj Google Mapy, konečne), no zostatok aplikácií sa nachádza v zozname, ktorý nasleduje až za „dashboard – om“.

Ako zmením poradie, resp. rozloženie aplikácií?

Nie, priamo v multimediálnom systéme vášho auta to nepôjde – všetko sa vykonáva prostredníctvom pripojeného telefónu. Je potrebné prejsť do: Nastavenia – Všeobecné – CarPlay – vybrať pripojené auto – Prispôsobiť. V tejto časti si jednoducho presuniete vaše obľúbené alebo najpoužívanejšie aplikácie dopredu a menej používané odložíte na poslednú plochu, prípadne ich môžete z tohoto systému vyradiť – červená ikona zákazu vjazdu 🙂 . Zmeny sa okamžite prejavia aj na obrazovke systému CarPlay vo vašom vozidle. Jednoduché, však?

 

Prečítajte si aj:

Apple CarPlay: Google Mapy sa konečne zobrazujú v kompaktnom dashboard režime

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE