Otázka čitateľa: Rád by som sa opýtal, či je možné k smartfónu a notebooku pripojiť endoskop a mikroskop. Chcel by som ich pripojiť k svojmu staršiemu smartfónu Acer (Android 4.4 KitKat) a takisto k notebooku Acer (Windows 10). Pri vyhľadávaní dostupných produktov som ale prišiel na to, že pre pripojenie vyžadujú funkcie OTG a UVC, pričom ja nemám ani tušenie o čo ide. Pýtal som sa na ne v servise Aceru a tam mi povedali, že môj smartfón také funkcie nemá. S notebookom pritom údajne pochodím takisto, pretože tieto funkcie sú vraj dostupné len pre smartfóny a tablety. Nevysvetlili mi ale, o aké funkcie ide. Rád by som na to teda opýtal vás. Dajú sa takéto funkcie do telefónu a notebooku doplniť? Ak áno, ako? Skúšal som hľadať na internete, ale našiel som len nejaké pochybné ovládače, ktoré boli naviazané k zakúpeniu iných programov.

Informácie, ktoré vám poskytli v servise boli nepresné a zavádzajúce. Nie je divu, že ste z nich popletený a zaskočený. K smartfónom, tabletom, notebookom či desktopom je pravdaže možné takéto zariadenia pripájať. V prvom rade treba vysvetliť, čo to vlastne OTG a UVC je.

Skratka OTG znamená USB On-The-Go. Ide o špecifikáciu, ktorá bol pridaná do USB štandardu v roku 2001 za účelom, aby sa k mobilným zariadeniam (smartfóny, tablety) mohli pripájať periférne zariadenia. Jednoducho povedané hovorí o tom, že ak smartfón podporuje OTG, môžete do jeho USB portu (obvykle pomocou redukcie) pripojiť napríklad USB kľúč a ten bude fungovať tak, ako keby ste ho pripojili k počítaču. Budete teda z neho môcť čítať dáta a takisto ich naň aj ukladať.

Každé USB spojenie funguje tak, že jedno zariadenie funguje ako vládca (master) a druhé ako otrok (slave). Ak pripojíte k notebooku USB kľúč, tak kľúč je len otrokom. Vládnuci notebook mu cez USB poskytne elektrické napájanie a takisto nad ním prevezme aj kontrolu. Vďaka tomu vidíte, že USB kľúč sa pripojí k Windows a ukáže svoj obsah, s ktorým môžete pracovať. To isté sa stane, ak k notebooku pripojíte tlačiareň, externý disk alebo webkameru. Počítač všetky USB spojenia spravuje. On je vládca a on rozhoduje, čo poputuje káblom dnu a von. Otroci len poslúchajú a smerom do počítača nevidia.

Endoskop pripojený k smartfónu vám pomôže preskúmať aj inak nedostupné zákutia

Formu otroka majú v základe aj smartfóny a tablety. Ak k ich počítaču pripojíte, môžete si prezerať na Windows ich obsah a ukladať na ne dáta (budú poslúchať). Vládnuci počítač si teda môže z nich vziať fotografie a takisto aj podrobne analyzovať ich firmvér cez vývojárske rozhranie. Smartfóny a tablety sú totiž jeho otroci. Opačne to ale nejde. Na obrazovke smartfónu nemôžete vojsť do priečinkov Windows pripojeného vládnuceho notebooku a nemôžete si z Dokumentov vziať nejaký súbor Wordu či uloženú fotografiu.

Tento stav bol v počiatkoch mobilných zariadení nemenný. Ak ste kedysi k smartfónu alebo tabletu pripojili USB kľúč, nič sa nestalo. Obe strany totiž boli navrhnuté ako otrok a teda len čakali na príkazy. Spojenie teda nefungovalo. Účelom navrhnutia OTG štandardu bolo, aby smartfóny a tablety mohli svoj USB režim na požiadanie prepnúť a v prípade potreby začať fungovať podobne ako počítače – teda ako vládca. Mohli by teda ovládať pripojený USB kľúč, externý disk či klávesnicu.

UVC je doplnok týchto zmien. Ide o skrátenie výrazu „USB Video Class“, čo je ďalšia modifikácia USB štandardu (z roku 2003), ktorá smartfónom a tabletom umožnila fungovať v roli USB vládcu nielen pri USB kľúčoch či klávesniciach, ale aj pri periférnych zariadeniach odosielajúcich obraz, ako sú webkamery a takisto práve mikroskopy a endoskopy.

Z uvedeného je vám už zrejme teraz jasné, prečo na pripojenie endoskopu a mikroskopu musí smartfón alebo tablet obsahovať OTG aj UVC podporu. Musí skrátka vedieť k sebe pripojiť USB zariadenie (teda podporovať OTG režim) a musí podporovať aj pripojenie USB zariadenia, odosielajúceho obraz (podpora UVC režimu).

V tejto súvislosti treba povedať, že podpora sa netýka len softvéru, ale aj hardvéru. Android síce OTG začal podporovať s verziou 3.1, ale smartfón musí mať na tento komunikačný režim prispôsobené aj svoje USB rozhranie. Váš telefón Acer (model neuvádzate), s Android 4.4 KitKat, teda OTG/UVC podporovať môže aj nemusí. Na skontrolovanie softvérovej aj hardvérovej podpory môžete použiť napríklad bezplatnú aplikáciu USB OTG Checker, ktorú nájdete v Obchode Play Androidu. To pravdaže platí len pre staré smartfóny. Novšie zariadenia už takéto funkcie podporujú niekoľko rokov a žiadne overenie funkčnosti nie je potrebné.

USB mikroskop pripojený k smartfónu

A čo klasické počítače a Windows? Pýtať sa na to, či nejaký notebook alebo desktop podporuje OTG a UVC je popletenie a nedorozumenie. Žiadny popis notebooku či desktopu nebude obsahovať informáciu o prítomnosti OTG či UVC, pretože v režime „vládcu“ fungovali počítače skrátka odjakživa (od počiatku USB). Ku každému počítaču môžete pripájať všetky USB zariadenia, ako myši, klávesnice, tlačiarne, USB kľúče či webkamery. OTG a UVC vznikli iba preto, že smartfóny a tablety niečo také pôvodne neumožňovali a tieto zmeny umožnili, aby takto fungovať mohli. Vďaka nim môžu prevziať rolu „vládcu“ a fungovať pre pripájané zariadenia podobne ako notebook a desktop. Pýtať sa, či aj notebook a desktop podporuje OTG/UVC, je ako pýtať sa, či aj počítač môže fungovať ako počítač. Je to skrátka nezmyselná otázka, na ktorú je samozrejmá odpoveď.

Ak teda narazíte na mikroskopy a endoskopy, ktoré podporujú pripojenie cez USB, môžete ich k počítačom v podobe notebookov a desktopov pripájať. Budú fungovať prakticky tak, ako webkamery. Dávate si pritom pozor len na to, akú podporu operačného systému výrobca udáva. Windows je obvykle štandard. Ovládač pripojeného zariadenia sa nainštaluje buď celkom automaticky, alebo ho zdarma dodá výrobca mikroskopu/endoskopu (na priloženom CD alebo na stiahnutie na svojej oficiálnej stránke). Pozor na podporu si musíte dávať len v prípade menej častých operačných systémov, ako Mac OS a Linux.

Čo sa týka podpory pripojenia k smartfónom a tabletom, všímajte si podporu Androidu alebo iOS, podľa toho, aký systém má váš smartfón. Podpora OTG/UVC je na smartfóne či tablete vždy vyžadovaná a bez nich k nim obrazové periférie nepripojíte.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.