Mercedes-Maybach tiež prichádza s plne elektrickým vozidlom. Ide o luxusné SUV Maybach EQS vyhotovené na základe modulárnej architektúry

Na výstave IAA v Mníchove sme videli aj luxusnú klasiku odetú do čisto elektrického rúcha. Koncepčné vozidlo SUV je založené na modulárnej architektúre pre elektrické vozidlá luxusnej a vyššej triedy od Mercedes-Benz. Mal by sa dostať aj do sériovej výroby, špecifikum je dvojfarebné lakovanie. V interiéri vzniklo v oblasti zadných sedadiel komfortné miesto na prácu alebo oddych. K tomu pripočítajte množstvo detailov ako lakťové opierky vo dverách, či ozdobné prvky s bielym klavírovým lakom.

Luxusný vzhľad Mercedes Maybach

Mnohí zo zákazníkov značky Mercedes-Maybach sú vo veľkej miere digitálne prepojení a kladú najvyššie nároky na digitálne riešenia. Koncept Mercedes-Maybach EQS predstavuje prechod tradičnej luxusnej značky na progresívnejšiu, plnoelektrickú budúcnosť. Nájdete tu napr. pokrokový infotainment s hyperobrazovkou MBUX.

Dizajn

Dynamická silueta sa tiahne celým vozidlom od nízko uloženého predku prechádza ponad naklonený stĺpik A a obrys strechy až k odtrhovej hrane zadného spojlera. Plynulé prechody bez prerušení a hrán sú charakteristickými znakmi plynulého dizajnu. Zvýraznené podbehy kolies s krytmi výrezov kolies vo vysokolesklej čiernej farbe zvýrazňujú silu a emócie.

Vzpriamená predná časť s obložením chladiča s čiernym panelom plynule prechádza do prednej kapoty, ktorá zasahuje až k podbehom kolies. Svetelné jednotky s LED, ktoré sú olemované sieťkou emblému Maybach s malými otvormi, vyžarujú svetlo pomocou individuálnych diamantových blokov.

Merceds-Maybach EQS a dizajn zadnej strany
Merceds-Maybach EQS a dizajn zadnej strany

Podstatným identifikačným znakom je pre Maybach dvojfarebné lakovanie v čiernej a červenej metalíze s jemným pochrómovaným prúžkom. Disky z ľahkej zliatiny s rozmerom 24 palcov sú s piatimi krátkymi lúčmi.

Exkluzívnym prvkom výbavy sú automatické komfortné dvere vpredu a vzadu. Keď sa priblížite k vozidlu, najprv sa vysunú kľučky dverí. Po ďalšom priblížení sa automaticky otvoria dvere vodiča. Prostredníctvom systému MBUX má vodič navyše možnosť otvoriť zadné dvere na diaľku.

Interiér v podobe salónu

Predné sedadlá ukazujú paralely s vozidlom Mercedes-Maybach Triedy S. Stredová konzola vzbudzuje dojem vznášajúceho sa súvislého pásu kokpitu prechádzajúceho až k zadným sedadlám. Sériová vložka vázy ponúka možnosť ozdobiť interiér kvetmi podľa ročného obdobia a vniesť do interiéru vozidla Maybach kúsok prírody. Veľká odkladacia plocha poskytuje veľký priestor pre drobné predmety alebo individuálne prvky výbavy ako sklápací stolík, box na poháre alebo chladiaci priečinok.

Merceds-Maybach EQS a váza s kvetinami vo vnútri
Merceds-Maybach EQS a váza s kvetinami vo vnútri

Hyperobrazovka MBUX so štýlmi zobrazovania

Hyperobrazovka MBUX predstavuje klenutú plochu tiahnucu sa od jedného stĺpika A k druhému stĺpiku A. Tri obrazovky sú umiestnené pod krycím sklom a vizuálne sa zlievajú. S OLED displejom s uhlopriečkou 12,3 palca má spolujazdec k dispozícii vlastnú oblasť zobrazovania a ovládania. Zábavné funkcie sú počas jazdy dostupné len v rámci zákonných predpisov platných v konkrétnej krajine.

Displej infotainmentu obsahuje aj ponuku EQ. Zobrazuje sa okrem ak nabíjací prúd, čas odjazdu, tok energie a histogram spotreby. Na multimediálnom displeji sa navyše dajú ovládať aj funkcie navigácie a jazdné programy. Tiež je tu Zobrazenie nabíjacích staníc, elektrický dojazd a optimalizované Plánovanie trasy pri zohľadnení stavu nabitia, počasia alebo dopravnej situácie.

Dojazd

Podľa skúšobného postupu WLTP sú v prípade architektúry pre vozidlá SUV Mercedes EQS naplánované dojazdy približne 600 kilometrov. To by malo stačiť pre väčšinu používateľov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu