Otázka čitateľa: Rád by som sa opýtal, či existuje nejaká aplikácia pre Android, pomocou ktorej by sa dal vypátrať ukradnutý mobil a zároveň pomocou nej pri zapnutí telefónu aj odfotiť zlodeja a zablokovať telefón, prípadne z neho vymazať údaje na diaľku z PC. Viem, že také niečo také existuje, ale nemám prehľad o konkrétnych aplikáciách (sú len platené alebo aj zadarmo?). Rád by som sa zároveň opýtal, čo konkrétne na telefóne je potrebné nastaviť, aby ho dodatočne bolo možné takto vypátrať.

Základné zabezpečenie v podobe lokalizácie, prezvonenia a takisto núdzového vymazanie telefónu na diaľku je na operačnom systéme Android dostupné už v základe a zdarma. Ide o Správcu zariadenia Androidu (Android Device Manager), ktorého nájdete v Nastaveniach systému v sekcii Zabezpečenie. Ak túto sekciu otvoríte, uvidíte, že sú prepínače na lokalizáciu a vzdialené vymazanie aktivované (je možné túto funkciu vypnúť). Avšak aj keď je v rámci telefónu táto funkcia štandardne aktivovaná, jej nastavenie nie je dokončené a je nutné ho dokončiť skôr, než telefón stratíte, pretože inak sa táto funkcia použiť nedá.

android1_nowat

Naviazanie telefónneho čísla k účtu Google

Nastavenie vykonáte tak, že na akomkoľvek počítači navštívite adresu www.android.com/devicemanager, kde sa prihlásite k účtu Google, ktorý používate pre systém Android na svojom telefóne. Ak ste to urobili prvýkrát, na telefóne si bude môcť prečítať, že sa niekto prihlásil k vášmu účtu na inom počítači a spýta sa, či ste to boli vy. V prostredí webovej stránky je nutné následne kliknúť na tlačidlo pridať telefón, kde zadáte vaše telefónne číslo, čím sa zariadenie spáruje. K tomu je potrebné kliknúť na tlačidlo Overenie, pričom sa na váš telefón zašle zdarma SMS s overovacím kódom, ktorú do webového rozhrania zadáte. Tým je všetko hotové a Správca sa spustí.

Ak je na telefóne aktivované GPS, zobrazí sa jeho poloha na Google mape. Na paneli zároveň budete môcť telefón prezvoniť kliknutím, čo sa hodí pri strate u seba doma. Telefón budete môcť takisto na diaľku zamknúť a vymazať (resetovať do výrobných nastavení). Pre posielanie GPS súradníc na server Googlu a takisto príkazov pre vymazanie na diaľku, však musí byť telefón pripojený k internetu.

Ak vám tieto základné funkcie nestačia a chceli by ste nálezcu alebo zlodeja telefónu odfotografovať prednou kamerou telefónu a mať možnosť vymazať telefón aj v prípade, že nie je pripojený k internetu, je nutná inštalácia samostatnej bezpečnostnej aplikácie. Tieto produkty najčastejšie poskytujú výrobcovia antivírusových riešení, pričom obvykle ide o súčasť ich mobilných produktov. Slovenská spoločnosť Eset ponúka svoj produkt Mobile Security, česká spoločnosť Avast zase Avast Mobile Security a rovnako je to aj v prípade ďalších spoločností z iných krajín (americký Norton Security & Antivirus, ruský Kaspersky Internet Security či nemecká Avira Mobile Security). Časté je, že programy (ako napríklad Avast Mobile Security) ponúkajú funkcie, ktoré ponúka Android v základe zdarma, avšak tie, ktoré už Android neponúka (predovšetkým realizáciu fotografií na diaľku), sú už spoplatnené.

android2_web2016_8_nowat

Integrované hľadanie strateného alebo ukradnutého telefónu so systémom Android

Eset Mobile Security obsahuje funkciu Anti-Theft, známu aj zo štandardnej verzie programu pre Windows. Pri jej aktivácii v programe sa spáruje s telefónnym číslom, pričom telefón môžete následne ovládať na diaľku cez stránku https://my.eset.com. Ak zariadenie označíte za stratené, budete naň môcť posielať správy, zamykať ho, vymazať ho a takisto budete v regulárnych intervaloch dostávať fotografiu z prednej kamery. Na ovládanie nie je nutné, aby bol telefón pripojený k internetu. Komunikácia je totiž možná aj prostredníctvom SMS. Ak zvolíte napríklad zmazanie, webová aplikácia pošle automaticky SMS v tvare „eset wipe <vaše heslo>“ a program na telefóne zareaguje resetom telefónu do výrobných nastavení, čím sa vymažú vaše osobné dáta.

Podobne to robí aj Avast, ktorý tieto funkcie zabezpečuje pomocou aplikácie Avast Anti Theft, ktorú je možné nainštalovať aj samostatne. Jej výhodou je, že v systéme môže zostať celkom skrytá a pre potenciálneho zlodeja teda neviditeľná. Dobrou vlastnosťou je takisto zašifrovaný formát SMS, takže zlodej nemá možnosť ľahko odvodiť, čo sa deje (ak napríklad príde cez SMS požiadavka na odosielanie GPS súradníc, na ktorú program reaguje automaticky odoslaním SMS k vám).

esetat_nowat

Ovládanie telefónu na diaľku cez ESET Anti-Theft

Funkcie tohto typu sú užitočné predovšetkým v prípade straty telefónu, pretože získanie polohy GPS s presnosťou na pár metrov vám umožní zariadenie obvykle opäť nájsť. V prípade krádeže treba rátať s tým, že ste o zariadenie definitívne prišli. Aj v prípade, že fotografiu zlodeja získate, je šanca na návrat obvykle mizivá. Ak máte na telefóne veľmi chúlostivé dáta, pričom nezriedkavo ide napríklad o „nahé selfie“ či dokonca videá sexuálnych eskapád, je možnosť zmazania dát z telefónu na diaľku úľavou. Takisto je to aj pozitívne z hľadiska toho, že zlodej nebude mať prístup k vášmu emailovému kontu či sociálnym sieťam, do ktorých ste automaticky prihlásený.

Treba ale konštatovať, že v prípade krádeže vaše dáta zlodeja obvykle vôbec nezaujímajú a resetovanie telefónu do továrenských nastavení rýchlo vykoná on sám, aby mohol používať telefón pre vlastné potreby, alebo ho predať. Význam programov sa tak okamžite stráca, pretože pri tomto resete dôjde k vymazaniu aj programov samotných, vrátane Anti-Theft riešenia. Niekedy sa môžete stretnúť s informáciou, že niektoré mobilné antivírusy tento reset prežijú a umožnia vám ovládať telefón stále, avšak ide len o prípady, keď boli nainštalované s plnými administrátorskými právami (root zariadenia). To im umožní pridať sa medzi systémové aplikácie a po resete v zariadení zostanú. Drvivá väčšina používateľov však root svojho zariadenia nevykonáva.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.