Využiť samostatné diskové pole vo vlastnej sieti alebo používať platené riešenia cloudových úložísk. Základná otázka, ktorá patrí medzi rovnocenné priority spolu s ďalšími pri vydávaní magazínu. touchIT.sk nie je len on-line technologický magazín, ale má aj svoju tlačenú podobu. Okrem článkov s textovou informáciu je súčasťou našej práce aj tvorba videí, teda obsahu, ktorý si rovnako tak pýta svoj dátový priestor.

f-DS1515_left-45_nowat

Problém

Pri riešení problematiky ukladania dát sme potrebovali okamžité riešenie, ktoré by nám poskytlo prístup k zdieľaným dátam. „Vyhral“ to Dropbox, no už na začiatku sme vedeli, že to nebude trvalo udržateľné riešenie. Jednak objemom potrebných dát a faktom, že nie vždy je upload alebo download z tejto služby dostatočne komfortný, čo sa týka rýchlosti. Druhou záležitosťou je licenčná politika dátového priestoru. Zistili sme, že nestačí mať jedno konto, kde je zaplatený vyšší balík dát, aby sme z neho vytvorili zdieľaný priečinok. Takýto objem dát musia mať potom všetci členovia, ktorí potrebujú pristupovať k zdieľanému priečinku. O absencii riešenia pokročilého prístupu k niektorým adresárom nehovoriac. Potrebujeme totiž, aby mali k niektorým dátam prístup aj externí partneri, napríklad grafické oddelenie. Dá sa to riešiť vytvorením ďalších adresárov, no to je nepraktické. Navyše neustále synchronizovanie dát do nášho počítača tiež nebolo to pravé.

synology_obr_nowat

Riešenie

Zariadenia Synology poznáme z predchádzajúcich testov. V rukách sme mali viaceré modely. Presne sme teda vedeli, čo tieto zariadenia a najmä operačný systém DiskStation Manager umožňuje. Potrebovali sme najmä viacdiskové riešenie, ktoré by sa dalo ľahko v prípade potreby upgradovať. Na tento účel nám poslúžil model DS1515, ktorý poskytne dobrú rozšíriteľnosť do budúcna. Faktom je aj to, že ide o 5-diskové riešenie. Kúpiť kompatibilné disky nebol problém. Výhodou bolo to, že máme celkovo päť slotov na disky a tak sme mohli kúpiť viac kapacitne menších diskov, prípade dokupovať ďalšie disky postupne. Neboli sme limitovaní dvojdiskovým riešením, kde by bolo potrebné hneď na začiatok detailnejšie kalkulovať s potrebnou kapacitou aj s prihliadnutím do budúcna. Tu je maximom 40 TB z vyskladaných diskov, veľká rezerva pre veľké podniky, rovnako tak aj pre vydavateľstvo časopisu. Druhá vec, ktorá nás presvedčila v použití NAS od Synology bola široká podpora funkcií. Systém totiž umožňuje nielen použitie základných služieb ako FTP, tlačového servera ale aj riešenie na pravidelné zálohovanie z Windows alebo OS X. Tiež je to systém, kam si môžeme nainštalovať antivírusovú ochranu, vlastné multimediálne alebo publikačné služby. Vďaka nim sa dá potom testovať webová stránka magazínu na vlastnom diskovom riešení. No a ďalšia pridaná hodnota sú rôzne multimediálne aplikácie.

DSM (7)

Veľkým prínosom je aj služba Synology DNS, ktorá nám umožnila vytvorenie vlastnej internetovej adresy. Prístup zvonka sme nemuseli riešiť externou firmou na úrovni získania platenej verejnej IP adresy. Stačilo pár kliknutí a prístup bol nakonfigurovaný. To platí aj pre používateľské účty. Samozrejmosťou bolo jednoduché sprístupnenie všetkých ostatných sieťových služieb. Občas bude nápomocná aj aplikácia pre smartfóny, na prístup k súborom, no toto nebolo pre nás podmienkou.

Hlavné benefity v skratke

Operačný systém DSM je neuveriteľne jednoduchý na používanie. Rozhranie v prehliadači je rýchle a pridanie oprávnení, ďalších služieb alebo vypnutie niektorých protokolov, nepredstavuje žiadny problém ani „postrach“ na dodatočnú konfiguráciu v budúcnosti. Zariadenie ani pri väčšom obsadení diskov nie je v kancelárii počuť a v sieti si plní svoj účel. Získali sme dátovú nezávislosť. V režime RAID zrkadlíme disky, aby sme mali vždy záložnú kópiu, no zažili sme v praxi hlásenie o blížiacej sa poruche disku. Takisto veľmi vítaná vlastnosť.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Nechajte nám správu