Tipovanie na internete je už mnoho rokov ďalšia možnosť dopĺňajúca stávkové spoločnosti, rôzne kasínové hry alebo klasické žreby v hre o skutočné peniaze.

Na začiatok vám odporúčame spraviť si malý prieskum trhu. Ten inak prinášame aj my v tomto článku a zistíte tak, aké stávkové kancelárie existujú, ako vôbec začať a pridáme nejaké rady o tipovaní.

Kde začať?

Používatelia sa nemusia obávať ani zahraničných spoločností. A vrelo odporúčame využiť práve tie. Pokojne sa môžete zaregistrovať na účtoch viacerých spoločností. Tak ako v skutočnom svete nie ste limitovaní, kam môžete vojsť, rovnako to platí aj tu. Rozhranie majú prepracované, obyčajne v slovenskom jazyku a vo výsledku tak ani nebudete mať pocit, že ste na stávkovom a hernom webe zahraničnej spoločnosti. Začať môžete na stránkach spoločností Tipos, bwin, Niké, Bet365, Fortuna, skrátka možností máte desiatky. Weby ponúkajú nielen bežné možnosti stávkovania a hrania hier ako napríklad Keno 10, ale aj analýzy a spravodajský servis. Vo svojej podstate ide o komplexné portály, kde nájdete všetko pod jednou strechou. Ideálne pre začiatočníkov. Tak sú vlastne postavené všetky weby, aby pritiahli aj tú skupinu používateľov, ktorá v živote netipovala. Spoločnosti poskytujú veľkú časť svojich služieb aj na mobilnom webe určenom pre smartfóny a majú tiež vlastné aplikácie. Tie však nie vždy nájdete na oficiálnych obchodoch pre operačný systém. Napríklad Tipos má len jednu oficiálnu aplikáciu a tou je TIPOS Národná bločková lotéria. Tá sa v obchode Google Play nachádza. Aplikácia na ostatné stávky nie, no získate ju priamym stiahnutím APK súboru z linku, ktorý sa zobrazuje v mobilnej verzii stránky. Toto sa týka napríklad aj bwin.

Registrácia

Na to, aby ste mohli regulárne hrať, potrebujete registráciu. Nie však takú, ako pri registrácii emailovej stránky. Bežné položky registrácie sú vaša skutočná poštová adresa, identifikačné číslo dokladu, no a pridať budete musieť v niektorých prípadoch aj platobnú kartu. Tá zväčša postačí na verifikáciu vašej osoby. Po registrácii je potrebné poslať na vaše konto nejaké finančné prostriedky. Ak urobíte on-line prevod, môžete ihneď začať hrať. S výberom výhier je to takisto jednoduché, započítať treba ale čas na bežný bankový prevod. Tiež aj to, akú minimálnu sumu môžete zo svojho hráčskeho konta previesť späť na váš bankový účet.

Live stávky

Live stávky sú dosť adrenalínovou zábavou

Live stávky sú dosť adrenalínovou zábavou

Ide o tip stávkovania, keď môžete nielen pred zápasom staviť na rôznu udalosť. Stávky môžu byť smerované na víťazný tím, počet gólov strelených v prvej tretine, maximálny alebo minimálny počet gólov atď. Pestrosť toho, na čo všetko môžete staviť je naozaj bohatá, závisí od vybraného športu. Výhody sú jasné, tipujete počas zápasu, no vtedy zároveň klesajú kurzy. Nečakajte teda, že si stavíte na víťaza tri minúty pred koncom futbalu za stavu 1:3 a zarobíte. Môžete to síce urobiť, ale kurz nebude 2,1 ako na začiatku ale 0,1. Počas hrania sa potom menia aj možnosti stávok. Na čo bolo možné staviť v prvej tretine, v druhej už možno nebude možné. Je to pomerne dynamické. Výhodou Live stávok je akýsi adrenalín, keď môžete uzatvárať nové stávky a máte možnosť sledovať dianie na obrazovke v podobe informácií zo zápasov prenášaných v takmer reálnom čase, ako prebieha skutočné podujatie.

Na „tipovacie lahôdky“ majú kancelárie špeciálne vypísané kurzy

Na „tipovacie lahôdky“ majú kancelárie špeciálne vypísané kurzy

„Rady nad zlato“

Hoci budete častejšie využívať menový kurz, než zlatú valutu, treba postupovať obozretne a striktne sa držať niektorých pravidiel. Tu sú v skratke:

  • Prehrať sa dá rýchlejšie ako v skutočnom svete pri klasickom podaní stávky, pozor na to
  • Určite netipujte pod vplyvom alkoholu
  • Pri tipovaní v športových zápasoch by ste mali niečo vedieť o svojich obľúbených tímoch alebo minimálne poznať pravidlá hry
  • Nesnažte sa prehratú stávku čo najrýchlejšie vyhrať inde – rizikové sú najmä Live stávky, ruleta a automatové-valcové hry
  • Na stávkovaní nie je nič zlé, pokojne to berte ako relax/koníček a hru. Ale tak ako pri všetkých ostatných záľubách, aj tu si vyčleňte fixné peniaze vopred. Na mesiac, na týždeň – záleží na vás a spôsobe hrania
  • Nespoliehajte sa len na kurz, najmä ak ho pre vás vytvorila stávková spoločnosť, nie nezávislý zdroj
  • Postupujte systematicky, vyhnite sa teda snahe staviť po niekoľkých úspechoch nepomerne väčšiu sumu

Verdikt touchIT

Stávkovanie na internete môže byť istá forma zábavy. Treba mať avšak stále na pamäti, že ide o hazard. Totiž, nikto vás nenúti uzatvárať ďalšie stávky, no ľahko sa stane, že zabudnete racionálne rozmýšľať. Ak ste to nevedeli, tak tu ide najmä o racionálny predpoklad pravdepodobnosti. Pri kockových hrách nie je o nič vyššia šanca, že padne iné číslo, ako to, ktoré ste hodili naposledy. Ruleta býva veľmi klamlivá. Pravdepodobnosť prehier v šiestich roztočeniach je skutočne nízka. Pre predstavu, je to v prepočte do 3 %. No ak ruletu roztočíte 150-krát, je pravdepodobnosť, že prehráte 6-krát po sebe pri tipovaní len na farbu až na hodnote takmer 81 %. Nesnažte sa ruletu pochopiť, je tu viac alternatívnych prístupov k metodike tipovania a potenciálnej výhry. Nezabudnite však na to, že ruleta si „nepamätá“ minulé roztočenia. Ak padla 3-krát čierna, neznamená to, že na štvrtý raz už bude červená.

Stávkové spoločnosti (a najmä zákon) sú férové v tom, že pri každej hre máte informáciu, aká je šanca na výhru. Áno, to máte väčšiu šancu, že vás trafí blesk alebo holub. Niekedy je šanca taká mizivá, rádovo jednej k miliónom, až absentuje logika v čase, keď sa snažíte staviť na výhru.

V obľube sú aj pokrové hry. Pozor na to, aby ste sa nestali obeťou organizovaných hráčov. Tí si môžu ukazovať karty a vy jediný budete pre nich cudzí element. Bude pre nich nadmieru jednoduché nad vami vyhrať. Firmy o tom môžu vedieť, no v zásade ich to nemusí trápiť. Poplatky platíte a všetci hrajú u nich.

Všimli sme si aj rozdiel v správaní pri tzv. skúšobných hrách pre zábavu a o reálne peniaze. Môže to byť náš subjektívny pocit, no pri demo hraní sme akosi častejšie vyhrávali. Nie veľa ani pri každom roztočení napr. valcov, no častejšie ako pri reálnych peniazoch.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.