Stretli ste sa už s pojmom cashback? Označuje úkon, keď pri platení platobnou kartou môžete požiadať obchod, aby vám stiahol z karty viac peňazí, ako je hodnota nákupu a rozdiel vám vrátil späť v hotovosti. Na internete a pri online nakupovaní sa však tento výraz spomína v súvislosti s rôznymi službami a portálmi, ktoré vám vrátia peniaze späť z každého nákupu.

Pýtate sa, prečo by vám niekto dával peniaze za to, že nakupujete? Nuž, dôvod je ten, že aj daný portál alebo služba dostane peniaze od konkrétneho obchodu za to, že mu sprostredkovala zákazníka – teda vás. Cashback portál sa potom o túto províziu rozdelí s vami.

Z tohto systému profitujú všetky tri strany. Vy, ako používateľ, získate peniaze späť z každého nákupu, čo je samo o sebe dostatočná motivácia na to, aby ste používali cashback portál a pri každom nákupe spravili o 3 kliknutia myšou naviac. Cashback portál zarába na tom, že dostáva provízie od obchodov, avšak delí sa o ne s používateľmi, ktorí sa následne na tento portál vracajú a navštevujú cezeň obchody. A predajcovia získavajú nových zákazníkov. Cashback portály tiež predstavujú dobrý komunikačný kanál, pomocou ktorého môžu obchody upozorniť na časovo obmedzené výhodné ponuky a iné akcie.

Ešte upozornime na to, že označenie cashback sa niekedy týka predaja konkrétneho produktu v akcii. Pri nej zaplatíte plnú sumu za produkt, zaregistrujete si ho a neskôr vám na účet príde časť peňazí späť. Toto býva obyčajne časovo obmedzená ponuka.

Aké cashback portály a služby fungujú na Slovensku?

Na našom trhu pôsobia tri veľké portály – Tipli.sk, Refundo.sk a PlnaPenazenka.sk. Takisto u nás pôsobí spoločnosť Lyoness, tá prevádzkuje službu Cashback World a prostredníctvom partnerov ponúka cashback karty. Príkladom je HC SLOVAN Cashback Card.

Cashback do svojej mobilnej aplikácie zakomponovala aj 365.bank. Služba sa nazýva Peniaze s5 a tento nápad chválime. Ide o výborný spôsob, ako používateľom, ktorí v živote nepočuli o cashback portáloch, predstaviť možnosť získať peniaze späť pri nakupovaní. Zároveň sa netreba nikam registrovať, ponuku stačí aktivovať v mobilnej bankovej aplikácii a bežne nakupovať u partnerov. Netreba sa starať ani o následný presun peňazí, nakoľko sa peniaze späť automaticky pripíšu na váš účet. V tomto smere je riešenie 365.banky veľmi praktické.

Cashback portály získavajú províziu za to, že cez ne navštívite obchody a spravíte nákupy. O túto províziu sa s vami podelia

Akú službu si vybrať?

Je úplne jedno, ktorý cashback portál budete používať a nič vám nebráni, aby ste sa zaregistrovali aj vo všetkých službách. Jednotlivé portály sa odlišujú ponukou partnerov a výškou provízie, ktorú ponúkajú. Mnohé známe obchody nájdete v ponuke všetkých veľkých portálov, takže vo výsledku skončíte s jednou – dvoma cashback službami, ktoré sa vhodne dopĺňajú.

Pri výbere portálu, ktorý budete používať najčastejšie, preto odporúčame pozrieť si jeho partnerské obchody. Tie sú uvedené na každom zo spomenutých webov a k dispozícii je buď kompletný zoznam alebo výber tých najdôležitejších partnerov.

Takisto si skontrolujte výšku sumy, ktorú vám portál vráti z nákupu v konkrétnom obchode. Odporúčame, aby ste si klikli na stránku s informáciami o obchode, kde sú uvedené podrobné detaily. Napr. portál Tipli.sk uvádza, že vracia až 10 % pri nákupoch z AliExpressu. Keď si však pozriete detailné informácie, zistíte, že štandardne je to 5 % a týka sa to príslušenstva k mobilom, módy, záhrady a domácnosti. Pri nákupe ostatných položiek je cashback štandardne 3,5 %, v prípade elektroniky je to 1,5 %.

Tiež odporúčame, aby ste si pozreli sekciu Najčastejšie otázky. V nej nájdete všetky potrebné informácie, ktoré súvisia s fungovaním portálu, pripisovaním peňazí späť a výplatou odmien, ktoré ste už nakupovaním získali na váš účet. Niektoré portály vám vyplatia aj pár centov, ostatné vyžadujú potvrdené odmeny vo výške minimálne 1 euro.

Ako môžem využívať cashback portál?

Vytvorte si používateľské konto na jednom alebo viacerých cashback portáloch. Výber necháme na vás. Na základe vyššie uvedených rád si už budete vedieť vybrať tú službu, ktorá vám bude vyhovovať najviac.

Niektoré služby umožňujú prepojenie s Facebookom alebo Google účtom, čo tvorbu nového účtu uľahčuje a urýchľuje. Po jeho vytvorení je potrebné vyplniť pár údajov a tiež aj bankové informácie, aby prevádzkovatelia portálu vedeli, kam vám budú posielať vaše nasporené peniaze.

Po úspešnom vytvorení účtu a vyplnení všetkých údajov už stačí iba nakupovať. Treba však myslieť na to, že pred každým nákupom treba ísť na webovú stránku vášho cashback portálu, prihlásiť sa do svojho účtu, vyhľadať obchod, v ktorom chcete nakupovať a kliknúť na odkaz na prechod do daného obchodu. Iba takým spôsobom sa celá transakcia dokáže zaznamenať a obchod bude vedieť, že ste ho navštívili z cashback portálu.

Na prvý pohľad sa to môže javiť ako otravná činnosť, avšak pokiaľ nemažete pri každom vypnutí prehliadača cookies súbory, tak sa nebudete musieť opakovane prihlasovať do vášho cashback účtu a celý proces prechodu do žiadaného obchodu bude rýchlejší.

Niektoré portály ponúkajú rozšírenia pre webový prehliadač, aby ste nezabudli navštíviť najskôr váš cashback portál

Kľúčovou informáciou teda je, aby ste nezabudli navštíviť cashback portál pred nákupom a z neho prešli na stránku obchodu. Pokiaľ na to zabudnete, odmena sa vám nepripíše, a to bez ohľadu na to, že ste daný obchod v minulosti viackrát navštívili cez cashback portál. Niektoré služby preto ponúkajú rozšírenie pre internetový prehliadač, ktoré vás upozorní, ak daný obchod spolupracuje s vaším cashback portálom. Takéto rozšírenie ponúka napr. Tipli.sk. Ide o praktickú pomôcku, a to aj z toho hľadiska, že pri návšteve nového webového obchodu okamžite viete, či je partnerom Tipli alebo nie.

Po dokončení nákupu dostanete informáciu o pripísaní odmeny na váš účet. V závislosti od nastavení a portálu môžete dostať emailovú notifikáciu, prípadne si odmenu skontrolujete vo vašom účte. V rámci neho máte prehľad, koľko peňazí dostanete späť a z akej sumy. Následne treba počkať, až sa odmena potvrdí, dovtedy s ňou nemôžete manipulovať.

Takzvané potvrdzovanie odmeny slúži ako ochrana pre cashback portály, aby ste si peniaze hneď nevyplatili na svoj účet a následne zrušili objednávku. Proces môže trvať niekoľko dní až týždňov po úspešnom dokončení objednávky a zaplatení za tovar.

Na svoj účet si môžete nechať vyplatiť iba potvrdené odmeny. Celý proces trvá niekoľko pracovných dní a o vyplatenie peňazí môžete požiadať cez váš účet. V redakcii používame portál Tipli.sk a službu Cashback World. V oboch prípadoch sme nemali problémy s vyplatením peňazí, všetko prebehlo korektne.

Cashback World funguje aj v kamenných predajniach

Portály Tipli.sk, Refundo.sk a PlnaPenazenka.sk fungujú iba v online svete. Službu Cashback World však môžete využívať aj pri online nakupovaní a aj v kamenných predajniach. Aj v tomto prípade si musíte vytvoriť používateľský účet. Okrem online konta dostanete aj plastovú kartičku, ktorú vám spoločnosť zašle na vašu adresu. Tú využijete v prípade offline nakupovania.

Z vlastnej skúsenosti konštatujeme, že cashback nakupovanie v kamenných predajniach je náročnejší úkon v porovnaní s online svetom. Pri nakupovaní z webového obchodu totiž všetko prebehne automaticky – musíte myslieť iba na to, aby ste klikli na odkaz z cashback portálu na prechod do obchodu. A rozšírenia pre webový prehliadač vám pripomenú, ak je obchod partnerom vášho cashback portálu.

Služba Cashback World kombinuje výhody pri online aj offline nakupovaní

V prípade offline nakupovania sme však na existenciu plastovej kartičky v našej peňaženke často zabúdali. Môžete ju síce predložiť v každom obchode a spýtať sa, či ju akceptujú a zaregistrujú vám odmenu z nákupu, avšak predpokladom je, že narazíte na predajcu, ktorý o tejto spolupráci vie. A to nie je často. V opačnom prípade treba používať oficiálnu Cashback aplikáciu a vopred si pred platením skontrolovať, či je daný obchod partnerom služby alebo nie a potom o tom presvedčiť aj predavača – ak by o tom náhodou ešte nevedel. Treba si na to zvyknúť, až potom začnete využívať službu naplno.

Cashback World ponúka aj ďalšie benefity, takže odporúčame, aby ste si preštudovali webové stránky tejto služby a pozreli si aj zoznam partnerov.

365.bank: Cashback jednoducho a pohodlne

Špeciálnu zmienku si zaslúži nová slovenská mobilná banka 365.bank. Tá zabudovala cashback priamo do svojej bankovej aplikácie a je to výborný nápad. 365.bank ponúka účet a kartu bez poplatkov, účet si môžete vytvoriť priamo z mobilnej aplikácie 365.bank, ktorú nájdete v obchode App Store a Google Play.

Po vytvorení účtu a prihlásení sa do aplikácie ťuknite na tlačidlo Ponuky s logom s5 v pravom spodnom rohu. V tejto sekcii nájdete všetky aktuálne ponuky a aj výšku peňazí, ktoré dostanete z každého nákupu. Pokiaľ chcete niektorú ponuku využiť, stačí ťuknúť na ikonu +. Pokojne môžete poťukať aj na všetky ponuky.

365.bank ponúka najpohodlnejšie zakomponovanie cashback systému priamo do bankovej aplikácie

Následne stačí iba platiť za tovar platobnou kartou 365.bank, a to fyzickou kartou alebo cez Google Pay. Toto je praktické a pohodlné riešenie – nemusíte sa preukazovať žiadnou ďalšou kartou ani pri každom nákupe klikať na špeciálny odkaz na prechod do obchodu z iného portálu.

Nevýhodou v porovnaní s inými službami je aktuálne menší počet partnerov, avšak to by sa malo v budúcnosti zmeniť. 365.bank je nová banka, fungovať začala pred 3 mesiacmi.

Verdikt

Na Slovensku začína postupne rásť popularita cashback služieb. Tie vám vrátia späť peniaze z každého nákupu. Na trhu je viacero služieb a portálov, ktoré sa zameriavajú na online nákupy, prípadne vám vrátia peniaze aj pri nakupovaní v kamenných predajniach.

Máte Mastercard kartu? Navštívte stránky PricelessSpecials.sk

V článku sme predstavili viacero služieb. Odporúčame, aby ste navštívili ich webové stránky a preštudovali si detailné informácie o nich. Pri online cashback nakupovaní je dôležité nezabudnúť navštíviť najskôr stránku cashback portálu a z nej prejsť do obchodu a spraviť nákup. Iba vtedy sa vám pripíše odmena.

V redakcii aktívne používame cashback ponuky portálu Tipli.sk, služby Cashback World a 365.banky. Okrajovo tiež využívame cashback program spoločnosti Mastercard, ktorému sme sa v článku detailnejšie nevenovali. Je dostupný pre Mastercard karty, ktoré sú vydané slovenskými bankami. Detaily nájdete na stránke www.pricelessspecials.sk.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit