Je to neuveriteľné, no články o písaní na internete sú za celé dekády tie isté. Nemenia sa a skoro by sme u nich hľadali podobnosť s fyzikálnymi zákonmi. Odporúčania, rady, vágne informácie zaberajúce niekoľko strán a osobné príbehy o úspechu. Materiál, ktorý sa dobre číta. Spravidla ste sa ale nikam nepohli.

Ako teda zarobiť na internete? Treba špekulovať na Forexe, kupovať a predávať akcie alebo fotografovať, písať blogy či prípadne klikať na reklamu a dostávať reklamné emaily? Doba sa predsa len trochu zmenila a emailový spam, kde treba kliknúť na odkaz, už ustupuje. Anti-spamový filter ho včas zachytí a vy takýto email v celej tej záplave spamu ani nezbadáte.

Kde bolo tam bolo

Náhľad do minulosti vám môže pomôcť rozpoznať príznaky v budúcnosti, terajšom stave. Kedysi platilo, že na zárobok na internete bolo treba nainštalovať nejakú reklamnú lištu alebo program a ten vás bude odmeňovať za sledovanie reklamy. Prípadne ste klikali na nejaké odkazy v emailových správach a otvárali stránky. Za to ste boli odmeňovaný. Systém, ktorý by v jednoduchej matematike priniesol nejaké peniaze, mohol fungovať.

Problém bol v tom, že ste nedostávali priveľa obsahu. Možno by ste boli ochotný venovať pár hodín klikaniu na reklamu, no po nejakých dvadsiatich emailoch ste už ďalšie neodstali. Na ďalší deň toho bolo ešte menej, po týždni sa dá hovoriť o zázraku, keď do schránky prišiel jeden email za týždeň. Vyššia úroveň skúšania trpezlivosti používateľov vyžadovala inštalovať do počítača nejaký ďalší program alebo rovno spriaznený reklamný systém. Šírilo sa to ako mor a možno si pamätáte svoj alebo počítač známeho, ktorému ledva nabehol Windows 95 alebo 98.

V čom je dnešok iný

Dnes by podobný systém zaberal na obrovskú časť populácie. Nie však na antivírusové systémy. A tak je tu o problém menej, ďalšie menej viditeľné problémy sa však vynorili. Sú podľa nás rovnako vážne, pretože tak trochu kanibalizujú dôveryhodnosť skutočného zarábania cez internet. Tými sú rôzne stránky o tom, ako sa zarobiť dá, no treba si kúpiť manuál. Netvrdíme, že všetko musí byť zadarmo. Za služby sa platí, no možno by mali mať pridanú hodnotu. Nie je asi celkom správne, ak autor myšlienky nezarába na tom, čo propaguje. Teda za relatívne malý poplatok povedzme do cca 50 eur si môžete kúpiť e-book, prístup k inštruktážnym videám a iným materiálom.

Tie budú možno radiť o tom, ako „rozbehnúť váš biznis“. Autor možno nemá rozbehnutý biznis a reálne zarába na týchto hypotézach vo svojich PDF, ktoré si za poplatok môžete stiahnuť. To je chybný model. Ako pekár, ktorý by v živote nič neupiekol, ale predával by knihu receptov o tom, kedy treba vstávať, že treba mať múku a pozor – najmä motiváciu chcieť niečo zmeniť…

Takýchto návodov je na internete plno a všetky majú charakteristiku spomenutú v úvode článku. Kopu vágnych informácií o tom, ako môžete strojnásobiť svoj príjem a že aj autor nebol spokojný v zamestnaní atď. Tomuto sa vyhnite, no predsa len si niektoré ukážky zobrazte. Stačí do vyhľadávača napísať „peniaze cez internet“ a názor si urobiť sami.

Na internete väčšinou nájdete pochybné ponuky, avšak teraz už ich viete rozpoznať

„Zarobiť cez internet je reálne, ale bude vás to stáť veľa práce.“

Na internete sa dá zarobiť

Bez skutočnej práce to ale nepôjde. Na internete nájdete veľa úspešných príkladov, ako sa dá zarobiť a rozvíjať svoj biznis alebo záľuby. Tu už bude závisieť na vás, čo presne bude pre vás hodnotné. Praktické príklady si budete musieť nájsť sami, no je tu dostatok ľudí, ktorých môžete sledovať na Facebooku, kúpiť si od nich napísané knihy a bude to mať pre vás nejakú hodnotu. Niektorí radia ako so ženami, iní zase napíšu knihu svojich skúseností zo života alebo knihu o ceste okolo sveta. Toto sú príklady, ktoré vám síce nemusia zarobiť peniaze, ale získate materiál s nejakou hodnotou pre vás a môže vás inšpirovať, čo ďalej.

Tvorba textov

Či už to bude blok alebo e-book, je to beh na dlhú trať. Ak ste sa rozhodli zarábať týmto spôsobom, veľa budete musieť dať do reklamy. Ideálna situácia je, ak máte blog o niečom, čomu ste sa aj tak venovali. Rozhodli ste sa spísať tam svoje skúsenosti a postupy. Ešte lepšia situácia je, keď máte hotový produkt. Blogovanie nemusí byť nutne zložité. Stačí si zaplatiť webhosting, rozbehnúť tam redakčný systém WordPress a začať písať. Na začiatok netreba veľa znalostí, webhostingové služby majú dnes funkcie, aby vám redakčný systém nainštalovali a vy ste nepotrebovali študovať úplné technické detaily.

Suma na základný rozbeh: od 30 eur / rok

Instagram

Aj na tejto sociálnej sieti sa dá zarobiť. Potrebujete fotografie, ktoré zaujmú, nejaký príbeh, ktorý budú vytvárať, čomu sa budete venovať a o niekoľko mesiacov, či rokov môžete na tejto sieti zarobiť. Hoci sa to zdá jednoducho, stať sa niekým, kto na Instagrame začne mať príjmy, nie je vôbec jednoduché. Opäť platí, že ste mali pravdepodobne produkt alebo myšlienku a Instagram je pre vás ďalšia možnosť propagácie. Začať od nuly s tým, že idete urobiť zaujímavú fotku alebo začnete fotiť jedlo, nebude také jednoduché.

Suma na základný rozbeh: od 0 eur

YouTube

Kanál, ktorý môžete monetizovať (prevádzkovateľ vám bude platiť za propagáciu svojich partnerov). Avšak ani to nebude jednoduché. Potrebujete viac ako ochotu posadiť sa pred kameru. Toto je o nápade, pravidelnosti, to ako budete vyzerať, ako sa budete prezentovať a najmä hodnote videa ako celku. Urobiť video nie je ako odfotiť fotku na Instagram a prehnať cez ňu nejaký efektový filter. O tomto videu sa musí niekto dozvedieť, treba zaplatiť nejakú propagáciu, možno cez Facebook alebo Instagram. Možno práve cez váš blog, na ktorom budú tiež tieto videá. A sme opäť na začiatku, o myšlienke, produkte alebo pridanej hodnote.

Suma na základný rozbeh: od 0 eur

Burza, komodity, kryptomeny

Toto je oblasť, ktorú neodporúčame bez predchádzajúcich znalostí problematiky a schopnosti niesť riziko. Začať investovať vaše peniaze na nejakej burze alebo rýchlo kupovať kryptomeny, celkom určite nebude správny nápad. Potrebujete sa niečo naučiť a najmä zobrať do úvahy fakt, že tento typ príjmu si budujete vtedy, keď máte istú stabilitu a máte voľné prostriedky. Keď o ne alebo ich časť prídete. Keď vás zaujíma, ako vyzerajú kryptomenové burzy, vyskúšať môžete napríklad www.binance.com, www.kraken.com alebo www.coinbase.com.

Na kryptomene sa dá zarobiť, ale chce to čas a znalosti. Vyskúšajte server Coinbase

Suma na základný rozbeh: aspoň 200 eur

Fotobanky

Na predaj svojich fotiek môžete využiť fotobanky. Konkurencia je obrovská a nestačí mať len digitálnu zrkadlovku. Potrebujete mať stovky zaujímavých fotiek. Tie najprv musia prejsť filtrom pri ich nahrávaní do fotobanky. Nekvalitné fotky alebo fotky, ktoré nespĺňajú minimálne požiadavky uvádzané serverom, budú rázne odmietnuté. No a potom môžete len čakať, kedy si niekto kúpi vašu fotku, prípadne si ju kúpi v tzv. royalty licenciu a predáte mu ju s tým, že nikto iný nebude môcť použiť rovnakú a bude len jeho. Ale častejšie je obmedzené použitie, napríklad že sa bude dať použiť iba na webe, alebo iba v tlačenom magazíne alebo letáku atď.

Na Dreamstime sa platí aj za to, v akom rozlíšení je fotografia

Toto je dobrý spôsob, ak ste fotograf, veľa ste nafotili a už máte zásobu fotiek. Záujem je o rôzne témy, v častých prípadoch ale o fotky ľudí. V nejakých pózach, v kancelárii, s nejakým výrazom tváre atď. Sumy, ktoré môžete zarobiť sa pohybujú v eurách za fotku. Fotobanky sa dnes snažia predať napríklad prístup k 5 ľubovoľným fotkám v rámci rovnakého typu licenčného použitia za mesiac, pol roka alebo iné obdobie. Využiť môžete napríklad www.dreamstime.com alebo stock.adobe.com.

Adobe Stock s predajom fotiek

Produkt

A sme opäť pri pôvodnej myšlienke. Čo by mohol byť váš produkt? Čo tak doučovanie cez internet alebo Skype? Čo tak vytvoriť nejaký systém kurzov, ktoré budete mať na svojom blogu? Na internete existujú služby, ktoré umožnia predávať vaše výrobky. Nepotrebujete ani vytvárať blog. Ak radi niečo tvoríte, no nechcete absolvovať celú peripetiu s tvorbou webu, vyskúšajte napríklad server www.etsy.com, www.dawanda.com na predaj ručných výrobkov a šperkov, www.artfire.com alebo napríklad www.dalimark.com. Opäť sa ale dostávame k celému princípu nášho článku. Zarobiť na internete tak, že niekam kliknete a behom týždňa sa na vás budú sypať peniaze z neba, je naozaj nereálne.

Server Etsy, na ktorom môžete predávať svoje výrobky

Niekto nájde príležitosť v službách ako vytváranie loga, grafiky na objednávku atď. Pred niekoľkými rokmi sme sa bavili o sumách ako 5 / 10 / 15 EUR, v závislosti od typu a náročnosti práce. Niečo si prirodzene nechá sprostredkujúci server a vy sa môžete touto činnosťou aj dosť unaviť a demotivovať. Vytvorenie kvalitného loga vyžaduje viac práce ako hodina, ktorú by ste obetovali na získanie 5 eur (mínus provízny poplatok). Teraz je situácia lepšia a za logo si môžete pýtať aj 25, 50 či viac EUR. V závislosti od konkurencie na danom serveri. Ak vás táto oblasť zaujíma, vyskúšajte weby ako www.fiverr.com alebo www.jaspravim.sk.

Server Jaspravim.sk a jeho ponuka

Môžete si rozbehnúť vlastný e-shop, no potrebujete na to vstupný kapitál zhruba do 50 eur na jeho vytvorenie a sprevádzkovanie ale najmä opäť produkt. To znamená, že e-shop je už len výsledná forma a jej musí predchádzať služba alebo tovar.

Peniaze na internete

Presne takto to je so zarábaním na internete. Dnes môžete vydať vlastnú knihu a nepotrebujete vydavateľa, avšak to najprv musíte nejakú napísať. Nejako ju spropagovať a až potom zarobíte. Cieľom tohto článku bolo, ukázať vám nové obzory a iný spôsob toho, ako sa dá chápať zarábanie na internete. Zarábanie na internete však už nie je o hlúpom klikaní a preklikaní sa k tisícom eur. Je to o vytvorení služby alebo tovaru, o ktorý je záujem a takto môžete pomôcť druhým. Na to je vhodný internet. Teraz už podstatne ľahšie rozpoznáte „podozrivé“ ponuky a služby.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.