Doba, keď čítali elektronické knihy len „IT“ ľudia a veľkí fanúšikovia technológií, je už preč. Trvalo to mnoho rokov, najmä u nás, kým sa rozšírili. V roku 2019 však môžeme hovoriť o značnej rozšírenosti digitálnych kníh. Oplatí sa teda kúpiť knihu v jednotkách a nulách a uprednostniť ju pred tou papierovou?

Veľký výber

Ale nie úplný. Je to prirodzené. Nie každá kniha je vhodná na čítanie v elektronickej podobe. Alebo ešte lepšie povedané, nemáte zariadenie, ktoré by bolo vhodné na všetky knihy. Atlas sveta alebo veľké encyklopédie nie je problém digitalizovať. Popravde, oni digitálne sú a pri ich vzniku sú u autora aj vydavateľa na počítači. Sú to však stranové návrhy pripravené na tlač. Aj bez značiek vhodných pre tlačiarov a tlačiarenské stroje by kniha, hoci len vo formáte PDF, nebola to pravé. Napríklad taký atlas sveta by vyžadoval obrovský tablet, ideálne vo formáte A3 alebo aspoň A4 a na monitore to nie je ono.

Zariadenia – tablety

Od klasického počítača alebo sedenia za notebookom si chceme oddýchnuť a čítanie kníh týmto spôsobom nie je takmer pre nikoho pohodlné. Dnes ale máte na výber z viacerých zariadení a vlastne aj formátov. Je to ale o zariadení. Univerzálnym na tento účel je tablet, ktorý má uhlopriečku aspoň 10 palcov.

„Radi čítate a nechcete hrubé knihy? Kúpte si tenkú čítačku kníh“

Tu sa ako najlepšia alternatíva javí tablet s pomerom strán 4 : 3. Takéto vyrába Apple, ale aj Samsung. Zároveň je to bežný tablet s iOS alebo Androidom, a tak máte poruke všetky ďalšie možnosti ako ich poznáte zo smartfónov, okrem telefonovania. Tablety majú ale nevýhodu v tom, že sa budú rýchlo vybíjať a majú klasický displej. Teda problémy s únavou očí atď. Stále pozeráte do obrazovky, aj keď je to v súčasnosti podstatne lepšie ako pred rokmi a pozeranie do CRT monitorov. Z pohľadu podporovaných formátov sú skutočne univerzálne.

Apple iPad. Najlepšie zariadenie na čítanie obsahu v PDF

To podstatné ale je, že na nich môžete čítať PDF dokumenty. Tie síce môžete čítať aj na čítačke, ale nie je to také pohodlné. Množstvo elektronických kníh je ilustrovaných, špecifických alebo len jednoducho spracovaných pohodlnejšie a „kompatibilnejšie“. Teda do formátu PDF. V podobe v akej sú spracované, nemáte možnosť prestránkovania na základe toho, aké veľké je písmo. Preto je čítanie PDF kníh na smartfóne minimálne utrpením, ak nie priamo nemožným. Na 100 % zväčšení neuvidíte na text. Bude príliš malý, s problémami a veľkým sústredením ho prečítate na 6-palcových displejoch, avšak tie sú dnes kvôli pomeru strán 18 : 9 zúžené. Iste, roztiahnutím dvoch prstov na displeji zväčšíte písmo, potom ale neuvidíte od pravého po ľavý okraj, a tak treba dokument stále posúvať. Preto potrebujete veľký tablet, minimálne na PDF dokumenty.

Knihy Google Play na čítanie ePub formátu v smartfóne alebo tablete

Zariadenia – čítačky

Čítačky kníh sú špecializované zariadenia, ktoré podporujú množstvo formátov elektronických kníh. Najznámejší je ePub a je to základ na publikovanie elektronických kníh. Pokryjete ním všetky zariadenia okrem Amazon Kindle (je možná konverzia) a čítať sa dá na tablete s Androidom aj na špecializovanej čítačke, napríklad PocketBook. To sú veľmi známe a rozšírené čítačky.

Ich veľkou výhodou je, že majú takmer nulovú spotrebu energie. Dobre, nejaká tu je, aj keď ju nepoužívate. Musí sa napájať čip, aby ste mali k dispozícii vždy aktuálny dátum a čas a iné systémové záležitosti. Inak sa energia spotrebúva len pri prekreslení displeja. Tomuto sa hovorí elektronický papier. Papier to nie je, ale je mu veľmi podobný kontrastom ako i pôsobením na oči.

Na čítačku Kindle si môžete kúpiť aj špeciálne kryty

Použitím čítačky si šetríte zrak a vydrží vám na jedno nabitie niekoľko týždňov. Stačí ju na 30 minút zapojiť do USB počítača alebo nabíjačky od smartfónu a môžete zase týždne čítať. To je nesporná výhoda tohto zariadenia, No a bývajú ľahšie ako tablety a navodzujú možno lepší pocit z čítania. Žiadne notifikácie, pípania, systémové upozornenia. Mnohé bežia na Androide, systém je ale prispôsobený na účely čítačky. Máte pocit, ako by ste v ruke držali knihu. Keď ju vypnete, na displeji zvanom e-ink, zostane titulný obrázok z knihy. Presne tak ako z vašej detektívky alebo sladkého románu pre ženy.

Aké zariadenie si vybrať?

Toto je otázka viac na zvyklosti ako na presný typ zariadenia. Ak máte tablet a v ňom používate nejakú aplikáciu na čítanie kníh, môžete zostať pri tablete. Ste naň zvyknutí. Prekážkou by mohlo byť rýchle vybíjanie. Vydrží niekoľko hodín, čítačka niekoľko týždňov alebo dní, ak si kúpite model s podsvietením displeja.

Kúpou čítačky neprídete o možnosti kompatibility, dokonca ani o internetové pripojenie. To v prípade, že by ste chceli vyhľadávať nejaké výrazy v slovníkoch alebo využívať prekladový slovník. Čítačky ako také majú dostatočnú výbavu. Možno až zbytočne veľkú. Okrem hier či programov majú niektoré aj emailových klientov, je tu napríklad internetový prehliadač. Je to návrat o 20 rokov späť, no použiť sa nejako dá. Predpokladáme, že použitie internetového prehliadača na čítačke si párkrát vyskúšate a potom skôr zabudnete, že tam je.

„Na čítanie PDF formátu je stále najlepší veľký tablet“

Čítať knihy môžete aj na smartfóne. Pri použití špeciálnej aplikácie a formátu ePub alebo iného natívneho pre elektronické knihy (nie PDF), si môžete písmo zväčšiť, a tak sa vám bude dobre čítať aj na menšom displeji. Smartfón máte stále pri sebe, je to vhodné aj do postele a nebudete musieť mať obrazovku ďaleko od seba. Pri cestovaní môžete naraziť na obavu z rýchlejšieho vybitia pri zasvietenom displeji. Tu sa o slovo hlási opäť čítačka.

Ceny čítačiek sa pohybujú od 75 eur po 300 eur. Najlacnejšie majú 6-palcový displej s rozlíšením 800 x 600 bodov, drahšie majú lepší e-ink displej napríklad aj rozlíšením 758 x 1024 alebo dokonca až 1650 x 2200 bodov pri modeli ONYX Max 2 s 13,3-palcovým displejom a cenovkou 660 eur. Rozlíšenie nie je až také podstatné. Čím viac, tým lepšie, avšak na displejoch okolo 7 palcov a pri čítaní elektronických kníh hoci aj s ilustráciami nebudete rozdiely pociťovať dramaticky. Domnievame sa, že cena čítačky okolo 150 eur je dostatočná na to, aby ste v rukách držali kvalitný výrobok.

Čítačka Onyx Max 2 s 13,3-palcovým displejom a cenou 660 eur

 

Najlepšie aplikácie pre tablety

Knihy Google Play s možnosťou priameho nákupu obsahu cez Google. Pozor, na smartfóny sa nehodí kúpa kníh, ktoré sú v PDF

  • PocketBook reader
  • Knihy Google Play
  • Aldiko Book Reader
  • Amazon Kindle

 

Čítačky pre vás

Na výber sú menšie aj väčšie čítačky. Nemyslíme si, že väčšia čítačka znamená automaticky viac pohodlia alebo lepší výrobok. Budete sa musieť rozhodovať principiálne pre dve vlastnosti. V prvom rade ide o to, či chcete čítačku s podsvieteným displejom a či má byť displej dotykový. Ostatné už zladíte podľa ceny. Existujú aj modely s 8 GB úložiskom. Kniha s 300 stranami má ale veľkosť desiatky prípadne stovky kilobajtov, podľa toho či v sebe nesie nejaké ilustrácie okrem obálky. Netreba sa hnať za obrovskou kapacitou. Aj keď je pravda, že tu nemáte tak na výber a dnes ide o viac-menej štandardizovanú kapacitu. Do čítačky si môžete dať aj hudbu alebo audioknihy, vtedy väčšie úložisko oceníte. Rozšíriť ho ale môžete aj pomocou pamäťovej karty.

PocketBook Touch HD 3

PocketBook Touch HD 3 má rozlíšenie 1072 x 1448 bodov a dotykový displej. Je to špecialita medzi čítačkami. Má podsvietený displej a zároveň technológiu na automatické prispôsobovanie intenzity podsvietenia okolitému svetlu. Nielen to, sama nastaví farebnosť a teplotu farieb. Toto je zariadenie pre knihomoľov, ktorí vedia, že čítajú a čítať budú. Navyše, je odolná proti postriekaniu alebo priamemu ponoreniu do vody (IPx7). Cena je 169 eur.

PocketBook Basic 3

PocketBook Basic 3 je najlacnejšia a má rozlíšenie 600 x 800 bodov. Nemá podsvietenie, ale stále má dotykový displej. Je to výborná čítačka, ktorá vás nebude stáť veľa peňazí. Navyše ju výrobca vybavil vrstvou proti odrážaniu svetla. Vďaka tomu sa vám bude lepšie čítať kdekoľvek, na slnku aj v miestnostiach s bodovými svetlami. Cena je 79 eur.

Amazon Kindle je populárna hlavne na americkom trhu. Môžete si ju kúpiť aj u nás. Podporuje svoj formát MOBI, čo však nie je problém. Knihy si budete posielať na emailovú adresu vášho Kindle účtu. Môžete na nich čítať aj slovenské knihy, tu nemáte žiadne limity. Tieto čítačky majú prepracovaný e-ink displej a kúpite ich vo viacerých variantoch. Je ich viac ako dosť a vyznať sa v nich nie je vždy jednoduché. Najmä ak sa volajú Paperwhite a All-new-Kindle. Vyberať môžete podľa veľkostí displeja, napríklad 7 palcov a s kapacitou až 32 GB.

Amazon Kindle Paperwhite 3

Z lacnejších modelov aj z našich skúseností odporúčame Amazon New Kindle so 6-palcovým displejom a rozlíšením 600 x 800 bodov. Cena tejto čítačky je 80 eur. Zobrazuje ale reklamu. Napríklad banner na hlavnej stránke so zoznamom kníh alebo napríklad na zamknutom displeji po prebudení čítačky z úsporného režimu. Amazon vám predá lacnejšiu verziu, ale bude na nej zobrazovať svoje vlastné reklamy na tovar v jeho obchode. Pri čítaní kníh sa reklamy nezobrazujú.

Amazon Kindle Paperwhite 3 je bez reklám. Má 6-palcový displej s vyšším rozlíšením, a to konkrétne 1050 x 1440 bodov. Takisto je dotykový a vnútorná pamäť má 4 GB. Cena je 119 eur.

Kde zohnať e-knihy?

Slovom zohnať nemyslíme, ukradnúť na internete. Internet je síce cestou, odkiaľ si knihu stiahnete, odporúčame ale použiť legálny, ale najmä férový postup. Využiť môžete menšie vydavateľstvá alebo portály, ktoré poskytujú obsah zadarmo, ale aj platený. Napríklad www.eknizky.sk, www.ereading.cz, www.ibux.sk alebo napríklad www.martinus.sk. Alternatívou je napríklad aj Mestská knižnica Bratislava, ktorá požičia knihy on-line v elektronickej podobe.

Ukážka kúpy elektronickej knihy v Martinuse

Doba vypožičania je 31 dní, potrebujete na to aplikáciu a na mesiac máte možnosť požičať si 3 knihy v rámci ročného čitateľského poplatku. Knihy sa po uplynutí výpožičnej lehoty samé vymažú, nie je potrebné ich manuálne vrátiť. Toto je vhodné pre tablety (podporované sú Android aj iOS), pretože potrebujete aplikáciu eReading a najmä preto, že obsah je v PDF. O limitoch tohto formátu na čítanie sme informovali už vyššie. Všetko potrebné nájdete na stránke www.mestskakniznica.sk.

Mestská knižnica v Bratislave umožňuje požičiavanie elektronických kníh

V prípade, že čítate knihy vo formáte PDF, môžu byť chránené systémom DRM (Digital Rights Management) od Adobe. Nepotrebujete na to nutne Adobe Acrobat, ale aplikáciu alebo čítačku, ktorá podporuje prihlásenie a autorizovanie vášho účtu v rámci DRM na otvorenie daného súboru. Znie to príliš komplikovane a technicky, vo výsledku je to veľmi jednoduché. Zadáte email a heslo a takto autorizujete aplikáciu alebo čítačku na čítanie takto chráneného obsahu.

Svoju čítačku, resp. jej emailovú adresu či emailovú adresu účtu výrobcu čítačky si prihlásite aj do obchodu s elektronickými knihami. Môžete si ich priamo počas nákupu poslať do zariadenia. Proces prebehne v rámci niekoľkých minút. Potrebujete len na čítačke zapnúť Wi-Fi a vykonať synchronizáciu účtu.

Knihy si môžete stiahnuť aj do počítača a potom napríklad cez službu Knihy Google Play nahrať do mobilnej aplikácie. Táto aplikácia podporuje formát ePub, čo je najuniverzálnejší a najrozšírenejší formát. Internetové kníhkupectvá majú podporu spravidla pre dva niekedy tri formáty, v ktorých je kniha distribuovaná.

Vôňa knihy

Klasická kniha má svoje čaro. O tom niet pochýb. Aj my sme fanúšikovia klasických kníh. Výber bude niekedy záležať na tom, či chcete danú knihu v papierovej podobe alebo ju budete čítať v elektronickej forme. Všetko zvážite na základe vašich zvyklostí. No a nakoniec sa budete musieť podriadiť aj tomu, čo je dostupné v elektronickej forme. Odporúčame hľadať, slovenská verzia alebo slovenské kníhkupectvá nemusia mať elektronickú podobu v slovenčine, ale v Čechách ju môžu predávať. Takisto postupujte pri anglických alebo iných cudzojazyčných origináloch. Nájdete ju možno skôr v českom jazyku a s jej preloženým názvom, než v slovenčine. To za predpokladu, že nechcete anglické knihy.

Na elektronických knihách pár eur ušetríte, a to tiež môže byť dôvod pre ich uprednostnenie. A určite sa vám bude páčiť aj to, že v čítačke môžete mať viacero kníh, nemusíte ich doma skladovať alebo prenášať pri cestovaní. No a sú vynikajúce na čítanie v posteli, nebudú sa vám zatvárať strany a nemusíte tak trénovať silu v prstoch na udržanie otvorenej knihy. Napriek výhodám však máme stále radi vôňu kníhkupectiev a radi nakupujeme tlačené vydania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.