Ako to už funguje v dnešnej, digitálnej dobe, tak mnoho ľudí žije svoj život pomaly viac na Facebooku, než ten reálny život a dávajú na svoje profily obrovské množstvo spomienok v podobe fotografií, či spomienok. No čo robiť v prípade, keď náš blízky spomedzi nás odíde a jeho konto ostane aktívne a každoročne nás upozorňuje napríklad na jeho narodeniny aj keď už medzi nami nie je?

Môže tak spraviť blízky priateľ, alebo rodinný príslušník a to dvoma spôsobmi:

  1. Podaním špeciálnej žiadosti týkajúcej sa účtu zosnulej osoby. Tento formulár slúži na podanie žiadosti o odstránenie účtu zosnulej osoby resp. na podanie špeciálnej žiadosti o zmenu účtu na spomienkový.
    Táto žiadosť je tu: https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480
  2. Alebo podaním žiadosti o zvečnenie, čo zabezpečí konto pred akýmkoľvek prihlásením neželanej osoby, okrem tej, ktorú autorizuje používateľ pred svojou smrťou. Pozostalí tak budú môcť pridávať naďalej príspevky na profile, aktualizovať profilovú fotografiu, či odpovedať na žiadosti o priateľstvo. Ak používateľ neautorizuje pred svojou smrťou žiadneho človeka, nebude sa môcť s kontom, okrem jeho vymazania, či zablokovania dať robiť nič.
    Táto žiadosť je tu: https://www.facebook.com/help/contact/234739086860192

V oboch prípadoch je vhodné nahrať spolu so žiadosťou úmrtný list, ktorý pomôže identifikovať , či ste naozaj oprávnenou osobou na tieto úkony a tak potvrdiť, že daný človek naozaj zomrel.

Ak chcete, aby mal niekto prístup k vášmu kontu aj po vašej smrti a mohli tak vykonať bod č. 2. čiže podať žiadosť o zvečnenie, postupujte takto:

  1. Príhláste sa na Facebook
  2. Kliknite na šípku nachádzajúcu sa napravo hore, vedľa nastavenia súkromia
  3. V menu, ktoré sa vám vyroluje kliknite na nastavenia
  4. Na ľavej strane kliknite na bezpečnosť
  5. Teraz kliknite na poverený kontakt
  6. A tu môžete pridať dôveryhodného priateľa, či rodinného príslušníka, ktorý bude môcť disponovať kontom
    fbdead1
  7. Ak nechcete pridať dôveryhodného človeka a chcete, aby vaše konto bolo po potvrdení vášho úmrtia niekým blízkym trvalo zmazané, kliknite na druhú možnosť request account deletion
    fbdead2Zdroj úvodného obrázku: newsweek
Značky: