Stále platí, že získavate to najlacnejšie na trhu, no situácia je oveľa lepšia.

Najmä ak sa držíte hranice 200 eur a nesnažíte sa ísť ešte nižšie, napríklad na cenovku približne 150 eur. Kategória, ktorá sa za minulé roky tiež trochu menila. Môže za to viac faktorov – sčasti inflácia na svetových trhoch, výkonnejšie čipy aj v nižšom segmente a posun hranice zo 64 GB úložiska na 128 GB.

Tento dvojnásobný nárast sa dá síce na výrobnej linke počítať na centy, no zákazník si priplatí tisíce percent navyše, teda v desiatkach eur. Čoraz častejšie je vidieť 256 GB verzia. Na operačnej pamäti však niektorí výrobcovia stále škrtia a dávajú 4 GB RAM. Minimom, ktoré by som v roku 2024 akceptoval v akejkoľvek kategórii, je 6 GB RAM.

Zoberte do úvahy fakt, že aj kapacita 64 GB je skutočný základ a reálne budete mať minimálne o tretinu menšiu kapacitu. Časť totiž zaberie operačný systém. Keď si k tomu pripočítate nainštalované aplikácie alebo hry, zistíte, že vám zostalo niekoľko gigabajtov voľného miesta. V prípade kúpy takéhoto smartfónu budete nutne potrebovať aj pamäťovú kartu. Našťastie tie sa pohybujú rádovo v jednotkách eur. Karta microSD s kapacitou 64 GB sa dá kúpiť v cene do 12 eur. Aj keď existuje tento variant, výrobca má dnes už aj verzie so 128 GB úložiskom. Je to otázka priplatenia si cca 20 eur.

Modely so 128 GB úložiskom, sa objavujú čoraz častejšie, rovnako aj s 256 GB priestorom. To už je kapacita na rozumné používanie aj s prihliadnutím na ukladanie filmov zo streamovacích služieb alebo väčší priestor na fotografie.

Cenový strop do 200 eur je síce navrhnutý na ľahšie zaokrúhľovanie, no zmestiť sa do neho aj pre vyššie uvedené dôvody nie je jednoduché. Už tak si kupujete základ a ešte ho podliezať hľadaním smartfónov s 32 GB variantom úložiska alebo menšou kapacitou RAM, by bolo slušne povedané nerozumné. Preto je aj cenovka trošku vyššia, no stále s priblížením k stanovenému stropu 200 eur.

Samsung Galaxy A15 LTE

Nahrádzame ním predchodcu A14. Je to jeden zo základných modelov od Samsungu. Dá sa používať a odporúčam ho fanúšikom značky citlivým na cenu. Dostanete mnoho funkcií, ktoré výrobca ponúka, no telefón ťahá za kratší koniec. Má peknú ale náročnú nadstavbu a pri 4 GB RAM ( v roku 2024!) to bude naozaj poznať. Kto chce výrazne ušetriť a mať podobnú konfiguráciu, je tu stále minuloročný model A14, a to za cenu 149 eur.

Tento telefón vám dá inováciu v podobe silnejšieho procesora MediaTek Helio G99. Podobne ako minule, tu zostal 50 Mpx fotoaparát. Výhodou sú aktualizácie od výrobcu a dlhoročná podpora, konkrétne 4 hlavné aktualizácie na nový Android a 5 rokov bezpečnostných aktualizácií. Pochváliť treba aj prítomnosť AMOLED 90 Hz a 25 W nabíjanie.

V neprospech tohto modelu hovorí kritická úroveň RAM. 4 GB je naozaj málo nech telefón stojí hocikoľko. Nie je tu 5G, no to mnohým zatiaľ nebude chýbať.

Tip navyše:

Výrobca má k dispozícii aj model Samsung Galaxy A05s za 179 eur so 128 GB úložiskom a o 20 eur lacnejšiu verziu so 64 GB úložiskom. Je postavený na CPU Qualcomm Snapdragon 680 4G. Má 5000 mAh batériu a 25 W nabíjanie.

Cena: 199 eur za 4/128 GB verziu

Realme C67 LTE

Ide o nástupcu C55, ktorý sa veľmi dobre predával. Novinka z tohto roku má silné parametre a je to poriadna konkurencia pre množstvo modelov v tejto cenovej skupine. Slušným základom je procesor Qualcomm Snapdragon 685. Kapacita RAM na úrovni 8 GB je veľmi dobrý parameter, vídaný aj v drahších modeloch. Tu výrobca stavil na istotu.

Tento telefón vám dá skutočne solídnu výbavu aj na fotenie. Je tu 108 Mpx fotoaparát, 256 GB úložisko a dokonca nechýba ani audiokonektor. Na tejto kategórii viac ako inde vidieť, že výrobcovia nešpekulujú a idú na istotu. Nechcú riskovať, že absencia tohto konektora prinúti cenovo citlivého konzumenta poobzerať sa inde. Displej je IPS a má frekvenciu 90 Hz. Výhodou je trojitý slot na SIM a microSD karu. Nemusíte sa rozhodovať a môžete použiť tri karty naraz. Teda 2× SIM a rozšírenie úložiska cez pamäťovú kartu. Oceniť treba aj 33 W nabíjanie.

V neprospech toho príliš veľa nie je. Z praktického pohľadu sa tu nedá nič vytknúť.

Cena: 199 eur za 8/256 GB verziu

moto g54 5G POWER EDITION

Batéria s kapacitou 6000 mAh a rýchlym 30 W nabíjaním. To je dobrá kombinácia a to ocení každý, kto nemá možnosť cez deň nabíjať telefón alebo nechce byť limitovaný výdržou. Toto vydrží celý deň náročného používania, prípadne viac dní bežnej prevádzky. Postavený je na procesore MediaTek Dimensity 7020.

Tento telefón vám dá až 12 GB RAM a 265 GB úložisko. Podporuje aj microSD karty s kapacitou 1 TB. Na fotenie je tu 50 Mpx snímač plus ultraširokouhlý 8 Mpx fotoaparát s funkciou Ultra Zoom a kombináciou s režimom Macro Vision. Má Android 13 a výrobca garantuje jednu hlavnú aktualizáciu systému a 3 roky bezpečnostných aktualizácií.

V neprospech môže hovoriť iba jedna aktualizácia na Android, tou bude verzia 14. Avšak tri roky bezpečnostných aktualizácií je dobrý argument. Telefónu sa okrem tohto nedá nič iné vytknúť.

Cena: 199,90 eura za 12/256 GB verziu

Xiaomi Redmi Note 13

Cenovo telefón spĺňa hranicu 200 eur ako maximum. Je to skvelo vybavený telefón, čo pri značke Xiaomi veľmi neprekvapuje. Postavený je na procesore Qualcomm Snapdragon 685 a 108 Mpx fotoaparáte. Má 5000 mAh batériu a 33 W nabíjanie. Skrátka, základ, ktorý potrebujete a očakávate. V tejto cenovej hladine stále ako príjemný nadštandard.

Tento telefón vám dá vynikajúcu výbavu. Možnože to výrobca s ničím nepreháňa ale nie sú tu ani parametrové výkyvy. Napríklad 33 W nabíjanie nemusí byť najrýchlejšie, ale je to solídny základ na rýchle nabíjanie. Takisto tu je audio jack.

V neprospech hovorí len 6 GB RAM. Je to na hrane. Možno teda ešte jeden kompromis, a to v podobe 128 GB úložiska. Ten mi osobne neprekáža a kto potrebuje, môže si úložisko rozšíriť o pamäťovú kartu.

Za zváženie môže byť aj variant s 256 GB úložiskom. Ten má aj 8 GB RAM. Stojí o 30 eur viac, teda 229 eur. Myslím, že priplatiť si túto sumu nebude na škodu a získate telefón, ktorý v tejto triede nemá kompromisy. Existuje aj verzia Redmi Note 13 Pro 5G, ktorý stojí 369 eur.

Cena: 199 eur za 6/128 GB verziu

POCO M6 Pro

Táto značka chce konkurenciu vyslovene rozdupať. Telefón presiahol stanovený limit o 20 eur. To je detail, keď uvážite, že je tu AMOLED displej so 120 Hz frekvenciou. K tomu výrobca pridal solídny čipset MediaTek Helio G99-Ultra. Počítajte s tým, že je to LTE verzia. 5G sa v tejto cenovej skupine ešte veľmi nenosí.

Tento telefón vám dá navyše ešte stereo reproduktory a audiokonektor, 5000 mAh batériu s rýchlym 67 W nabíjaním a adaptérom v balení. Na fotenie máte 64 Mpx hlavný fotoaparát, 8 Mpx ultraširokouhlý snímač a 2 Mpx makro snímač.

V neprospech tu nehovorí nič až na detail, že telefón ešte nemá HyperOS. Dostane ho, podobne ako iné smartfóny Xiaomi.

Cena: 219 eur za 8/256 GB verziu

Infinix HOT 40 Pro

Ďalší kus, ktorý vás svojou výbavou zaujme. V redakcii sme mu dali prívlastok „iPhone do 200 eur“. Nie je to iPhone ale Android s plnou výbavou v balení, teda aj s nabíjačkou. Batéria je štandardná, a to s kapacitou 5000 mAh a podporou 33 W nabíjania. Postavený je na procesore Mediatek Helio G99. Je to Dual SIM telefón s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom.

Tento telefón vám dá dobrý procesor, stereo reproduktory, kompletné balenie s nabíjačkou a tiež 120 Hz displej. V cene do 200 eur výrobcovia vytiahli zbrane a je to vidieť nielen na tomto modeli.

V neprospech hovorí iba jedna aktualizácia Androidu a bezpečnostné záplaty iba po dobu dvoch rokov.

Cena: 190 eur za 8/256 GB verziu

TCL 40 NXTPAPER

Skutočne unikátny displej. Vďaka špecializovanej technológii a ochrane očí postavenej na hardvérovej vrstve, tu máte skutočne viditeľný pokrok. Displej šetrí vaše oči a budete to pociťovať ihneď. Výrobca stavil na tento prvok a je to vynikajúca vec. Menej už technické parametre. Škoda, že nie je k dispozícii model z vyššej cenovej kategórie. Je tu ešte verzia 5G, no tú až tak nepočítam a stojí 249 eur.

Tento telefón vám dá špičkovú ochranu očí a žiadne odlesky na priamom slnku. Je Dual Nano SIM postavený na procesore MediaTek Helio G88. Displej má frekvenciu 90 Hz. Fotoaparát má rozlíšenie 50 Mpx, kapacita batérie je 5010 mAh s podporou 33 W nabíjania

V neprospech hovorí slabší výkon. Vynikajúci displej šetrný k očiam však nebude úplne najlepší na hry a filmy. Určite sa tak dá používať a zvyknete si naň, no treba vedieť, že sýtosť farieb je na rozdiel od AMOLED displeja upravená.

Cena: 199 eur za 6/256 GB verziu

Infinix Note 30 PRO

Jeden z najlepších smartfónov v cene do 200 eur. Prináša pekné spracovanie ako aj AMOLED 120 Hz displej a 8 GB RAM s 256 GB úložiskom. Ide o Dual NanoSIM smartfón. Uhlopriečka displeja je 6,67“, čo je dnes bežná hodnota a je to väčší smartfón do ruky.

Tento telefón vám dá 108 Mpx fotoaparát a 32 Mpx selfie kameru. Procesor MediaTek Helio G99 odpovedá tejto cenovej triede, určite sa dá rozumne používať. Má 5000 mAh batériu a 68 W nabíjanie.

V neprospech je tu predinštalovaný balast v podobe zbytočných aplikácií a hier. Výrobca sľubuje len jednu aktualizáciu Androidu.

Cena: 169 eur

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

HONOR 90 Lite 5G

Pekný smartfón s prepracovaným rozhraním. Keďže bežná verzia je výrazne drahšia, do prehľadu sa vošiel model s prívlastkom Lite. Má 8 GB RAM a 256 GB úložisko. Je tu procesor MediaTek Dimensity 6020 a fotoaparát so 100 Mpx rozlíšením. Ide o 5G telefón.

  • Tento telefón vám dá 4500 mAh batériu, aj vďaka tomu má tenký vzhľad a 22,5 W nabíjanie. Je to jedno z pomalších nabíjaní, no dá sa bez problémov akceptovať. Ide o tohtoročný model.
  • V neprospech toho nie je príliš, možno by výrobca mohol použiť AMOLED displej namiesto LTPS, čo je vylepšený IPS displej a stále to nie je verzia na báze OLED.

Cena: 199 eur

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

Tipy na čítanie:

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.