Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Jednoduché nasadenie, vysoká bezpečnosť a prehľadná správa – to sú niektoré z výhod softvérovo definovaných sietí. Spoločnosť ALEF Distribution SK vybudovala testovacie prostredie, ktoré firmám na Slovensku umožní zoznámiť sa s touto technologickou novinkou a vyskúšať si všetky jej prínosy ešte pred nasadením.

Prechod na novú sieťovú architektúru je náročný proces. Veľmi dôležitá je preto pri ňom prípravná fáza, počas ktorej sa treba s novým riešením oboznámiť nielen teoreticky,“ hovorí Marek Golha, Team Leader Infrastructure, ALEF Distribution SK. „Okrem pochopenia jednotlivých komponentov i celkového fungovania novej architektúry je mimoriadne dôležité vidieť, ako riešenie funguje v praxi. Aj preto sme v rámci nášho kompetenčného centra v spoločnosti ALEF Distribution SK vybudovali testovacie a ukážkové prostredie SDN Cisco SD-Access LAB, v ktorom si záujemcovia môžu novú technológiu vyskúšať,“ hovorí.

Architektúra softvérovo definovaných sietí sa pôvodne presadila najmä v prostredí dátových centier, no v ostatných rokoch tento trend nasledujú aj podnikové siete. Inovatívna technológia umožňuje vytváranie logických štruktúr nad tými fyzickými. Vďaka tomu možno jednoducho nasadiť, virtualizovať a mikrosegmentovať viacero sietí nad jednou infraštruktúrou. SDN siete možno jednoducho spravovať a konfigurovať z jedného miesta pomocou prehľadného grafického rozhrania, takže technici už nemusia jednotlivo nastavovať každé sieťové zariadenie zvlášť.

Architektúra SD-Access poskytuje konzistentné bezpečnostné politiky pre drôtové i bezdrôtové siete, monitoring a analytiku celej infraštruktúry s proaktívnym upozorňovaním na možné bezpečnostné problémy, či jednoduchšiu identifikáciu pripájajúcich sa používateľov a zariadení. Uľahčuje aj správu prístupových a aplikačných politík, ktoré sú vytvárané na základe skupín a nie pomocou IP rozsahov alebo VLAN ako pri tradičných riešeniach.

Záujemcovia môžu využiť testovacie prostredie SD-Access LAB v priestoroch spoločnosti ALEF Distribution SK na získanie Proof of concept pre svoje riešenia, i na zoznámenie sa s jednotlivými komponentmi architektúry softvérovo definovaných sietí.

Značky: