Pekné hodinky nemusia byť drahé.

Smart hodinky sú čoraz populárnejšie. Neraz ich cena presahuje 300 € a tak sa stávajú pre veľa záujemcov nedostupnými. Do redakcie sa nám dostali hodinky, ktoré svojim prevedením a možnosťami splnia očakávania aj náročnejších používateľov. Dokonca ich cena nie je aktuálne vyššia ako 100 eur.

Kvalitné prevedenie a Super Amoled displej

Po konštrukčnej stránke nemáme čo hodinkám vytknúť. Pôsobia elegantne aj napriek plastovej konštrukcii, ktorá je robustná. Kvalitný remienok pevne obopne ruku a drží spoľahlivo. Hodinky sú určené skôr pre mužskú ruku a pri rozmeroch 47 ×14 mm majú hmotnosť iba 65 gramov.

Medzi najväčšie prednosti patrí pekný, 1,39-palcový Super Amoled displej s rozlíšením 400×400 pixelov. Za tento panel by sa nemuseli hanbiť ani hodinky s vyššej cenovej kategórie. Reakcia na dotyk je spoľahlivá a počas používania sme nezaznamenali žiadne zasekávanie, prípadne chybnú detekciu dotyku. Displej je chránený ochrannou fóliou, ktorá je pomerne kvalitná.

O svižný chod sa postará čipset MTK6580 so štyrmi jadrami. Model KW88 Pro dostal do výbavy 1 GB RAM a 16 GB vnútorného úložiska. Na nič sa nečaká a otváranie aplikácií je rýchle. Možno akurát od prehliadania internetu nečakajte zázraky. Hodinky skôr poslúžia na núdzové využívanie tejto funkcie.

Konektivita

Označenie smartfón, sme pri týchto hodinkách nepoužili náhodne, nakoľko je ich možné využívať takmer plnohodnotne, namiesto telefónu. Hodinky podporujú Wi-Fi pripojenie, Bluetooth a 3G siete. Do slotu pre SIM kartu použijete bežnú Nano SIM a môžete telefonovať cez hlasitý odposluch, alebo pomocou pripojených Bluetooth slúchadiel. V tomto smere všetko fungovalo tak, ako má.

Reproduktor hodiniek nás kvalitou prekvapil a pokiaľ prihliadneme na rozmery, tak sa jedná o dostatočne kvalitnú hlasnú reprodukciu, pokojne aj na krátkodobé počúvanie pesničiek. Na pravej bočnej strane sa nachádza jedno multifunkčné ovládacie hliníkové tlačidlo, pod ktorým sa vyníma 2 Mpx kamera s možnosťou nahrávania HD videa.

Ukážkové fotografie vytvorené smart hodinkami Alfawise

Prekvapením možno bude, že v hodinkách nie je nainštalovaný operačný systém, ktorý by bol určený priamo pre hodinky. Prostredie je samozrejme prispôsobené okrúhlemu displeju, ale nakoľko celý systém je založený na Androide 7.0, tak je možné hodinky prepnúť do štvorcového režimu a využívať všetky ovládacie prvky tak, ako keby ste používali smartfón.

V prípade kruhového zobrazenia, sú ovládacie prvky aplikácií častokrát umiestňované mimo zobrazovaciu plochu displeja, tak odporúčame používať zobrazovanie aplikácií do štvorca. Aj napriek tomu, že v hodinkách je nainštalovaná Android, tak slovenský jazyk sa v podporovaných jazykoch nenachádza.

Hlavnou devízou smart hodiniek je samozrejme plná podpora notifikácií. Inak tomu nie je ani v prípade Alfawise KW88. Či vám príde sms-ka, e-mail, prípadne notifikácia z inej aplikácie, budete priamo na displeji informovaní o aktuálnom dianí.

Priamo na displeji hodiniek si môžete skontrolovať počet krokov, alebo zistiť aktuálny tep srdca. Podotýkame, že hodinky merali srdcový tep spoľahlivo a presne. Možno sa pýtate, ako napísať správu na tak malom displeji? Aj nás to zaujímalo a hneď na úvod testovania aj prekvapilo. Písali sme od začiatku bez preklepov.

Intuitívne ovládanie

Na tele hodiniek je iba jedno fyzické tlačidlo, takže celý systém je založený na ovládaní pomocou gest. Po rozsvietení displeja tlačidlom sa zobrazí nastavený ciferník. Pre vstup do menu je potrebné posunúť prstom doľava a posunom doprava sa dostanete k notifikáciam. Po stiahnutí obrazovky smerom nadol odkryjete ovládacie centrum.

V hodinkách je predinštalovaných 18 aplikácií a nainštalovať môžete ďalší ľubovoľný obsah z Obchodu Play. Počas používania je potrebné si dať pozor na výdrž batérie, pri ktorej musíte počítať, že pri aktívnom používaní budete nabíjať každý deň. Z našich meraní vychádza, že sa budete musieť pripraviť na maximálne 3 hodinovú výdrž batérie, počas používania GPS na záznam tréningu. Na ľahké tréningy v tom nevidíme žiaden problém.

Ovládanie hodiniek je bezproblémové a svižné

Počas používania sme sa stretli s malým nedostatkom a tým je používanie hodiniek na záznam športovej aktivity. Aj keď je možné do hodiniek nahrať ľubovoľnú športovú aplikáciu z Obchod Play, tak jej následné spustenie na kruhovom displeji sa častokrát stretávalo s chýbajúcimi ovládacími prvkami aj v prípade štvorcového zobrazenia aplikácie. Jediná funkčná aplikácia, ktorou sme otestovali aj presnosť GPS, je Google Fit.

Na porovnanie a zistenie presnosti sme si vzali na nočný tréning aj hodinky Garmin Fénix 5X a môžeme konštatovať, že presnosť KW88 je na vysokej úrovni a pri teste nevznikol žiaden rozdiel v dĺžke trasy (s presnosťou na meter).

Aplikácia na ovládanie hodiniek

Na správu hodiniek poslúži pomerne jednoduchá aplikácia, ktorá v podstate poslúži na základné spravovanie hodiniek. Všetko dôležité pritom viete spraviť priamo v hodinkách, ako aj stiahnutie nového ciferníka, presne podľa vašej chuti. Na všetko ostatné poslúžia súbežne nainštalované aplikácie v smartfóne, alebo PC.

Aplikácia informuje o základnom stave smart hodiniek, ako aj stave prejdených krokov a srdečnom tepe. Palec hore dávame za podporu OTA aktualizácií a môžeme aj potvrdiť ich fungovanie. Do hodiniek sme počas testovania nainštalovali aktualizačnú zostavu, ktorá bola vytvorená 17.1.2019. Dobrou správou po nainštalovaní, je výrazné zlepšenie výdrže batérie.

Páčia sa vám?

Pokiaľ sa vám tieto hodinky páčia a chceli by ste ich vlastniť, tak neváhajte a objednávajte na tomto linku. Aktuálna cena za tieto inteligentné hodinky je 91.15 € (zľava 24 %). Doručenie na Slovensko je zadarmo.

Expedovanie zo skladu bude od 13. – 15. februára s tým, že je potrebné počítať z dĺžkou dodania 15 – 28 pracovných dní.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=61&v=nVbKr_LgVAw

Zdroj: GearBest 

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.