Nie, to nie je vtip. Ako tak pozorujeme činnosť Amazonu a toho, o čo všetko sa pokúša, nás už len tak niečo neprekvapí

No, tento patent je opäť jedinečný, avšak zatiaľ legislatívne nerealizovateľný. To sa však môže v budúcnosti zmeniť, aj keď i samotná spoločnosť o tom pochybuje. Dôležité je, že patent je, a ak by náhodou legislatíva ustúpila, hurá so skladmi do oblakov.

O čo ide?

Patent spočíva v obrovskej vzducholodi, vznášajúcej sa nad určitou oblasťou vo výške 8.5 kilometra, ktorá pojme množstvo tovaru, resp. zásielok. Tieto zásielky budú na vzdušný sklad doručované menšími vzducholoďami a následne zákazníkom doručované špeciálnymi dronmi. Výhoda spočíva v tom, že sklad vznášajúci sa nad veľkým mestom bude jednoducho dostupný pre drony, ktoré nebudú musieť lietať napr. až na okraj mesta, do logistického centra. To je v prvom bode pre drony náročná disciplína a po druhé, stále treba nejaký sklad, vo vzduchu je ho dosť. Takto by sa mohli autonómne logistické centrá rozmnožiť po oblohe, zatiaľ to však znie ako sci-fi. Drony by mali jednoduchú úlohu, balík na vzducholodi vyzdvihnúť a doručiť zákazníkovi, opakovane, celý deň. Menšie vzducholode by okrem dovozu tovaru na materskú loď, donášali aj potrebné zásoby paliva a pod. Celý patent by mal fungovať plne autonómne.

Doručovanie dronmi Amazon aktívne testuje

O tom, že doručovanie dronmi je zaujímavé, nás Amazon už presvedčil. Vo Veľkej Británii tento spôsob doručovania aktívne testuje a zákazníci si ho pochvaľujú. „Beta testovanie“ však prebieha iba v mimomestských a vidieckych oblastiach, kde má Amazon povolenie. Malo by to byť v blízkosti Cambridge, kde sa nachádza aj špecializovaný sklad na doručovanie dronmi. Zásielky, ktoré dron doručí, nesmú presiahnuť určitú veľkosť a váhu – zatiaľ sú to malé krabice. Jediné, čo musí zákazník spraviť, je umiestnenie špeciálneho QR kódu na plochu, kde môže dron bezpečne pristáť a zložiť zásielku. Tento kód si dron vyhľadá a celý manéver prebieha v pomerne slušnej bezpečnosti.

Zdroj: www.theverge.com

Mohlo by vás zaujímať:

Amazon si patentoval inteligentnú diaľničnú sieť

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu