Aplikácia za ostatných pár mesiacov prešla pomerne veľkými zmenami.

Vďaka novému beta programu dosiahla aplikácia spoločnosti Google verziu 6.9, ktorá prináša množstvo nových funkcií. Analýze APK súboru sa venoval portál AndroidWorld. Nové funkcie, ktoré členovia portálu zistili, nie sú k dispozícii jednoduchou aktualizáciou aplikácie z obchodu Google Play alebo prostredníctvom APK. Boli aktivované manuálne. Nie je tak známe, kedy (a či vôbec) sa tieto funkcie dostanú do systému Android Auto.

Nový dizajn

Najzaujímavejšou novinkou je nový dizajn s kódovým označením „coolwalk„, ktorý obsahuje nový štýl tlačidiel navigačného panela so sivým pozadím v tvare superkruhu. K dispozícii je aj nové tlačidlo na aktiváciu režimu zobrazenia dvoch kariet v prekrytí, z ktorých jedna je určená na prehrávanie hudby a druhá na oznámenia. Podľa slov vývojárov veľa funkcií nefunguje správne. 

Je však zrejmé, že nový dizajn by mohol byť odpoveďou spoločnosti Google na plynulejší multitasking na malých obrazovkách, ktoré nepodporujú širokouhlý režim. 

Tapety presne podľa chuti

Podpora zmeny tapety v systéme Android Auto bola zavedená koncom minulého roka a začiatkom tohto roka bola aktivovaná. Od začiatku bol výber tapiet vždy pomerne veľký, pričom namiesto pôvodných tapiet je možné si vybrať zo 14 rôznych tapiet (vrátane jednej úplne čiernej). Používatelia pritom nikdy nemali možnosť nahrať si vlastnú tapetu, čo bolo pomerne frustrujúce, pokiaľ sa vám ani jedna z predvolených tapiet nepáčila.  

S verziou Android Auto 6.9 prichádza podpora pre tapety načítané zo servera. Aj keď je toto riešenie v zárodku, zámer Googlu sa nám pozdáva. 

Výber sedadla vodiča

Android Auto podporuje prispôsobenie rozhrania podľa toho, na ktorej strane sedí vodič. Vozidlá, ktoré majú systém Android Auto zabudovaný z výroby, sú dopredu naprogramované. Pokiaľ si však kupujete autorádio so systémom Android Autom dodatočne, táto možnosť nastavenia je vítaná. Od verzie Android Auto 6.9 preto pribudne podpora manuálnej voľby sedadla vodiča, aby prostredie aplikácie bolo lepšie orientované na vodiča. 

Systém Android Auto bol vždy oddelený od rozhrania systému Android a jeho dizajn bol určený na používanie počas jazdy v aute. V ostatnom čase sa dizajn čoraz viac približuje Material dizajnu, a to zavedením kariet pre multimediálne aplikácie a používaním vyvýšených tlačidiel. V novej verzii Android Auto sa objavujú prvé odkazy na „Material3„, čo by mal byť nový dizajnový jazyk Material You, ktorý prichádza so systémom Android 12

Veríme, že tieto nové funkcie budú čoskoro dostupné pre všetkých používateľov.

Zdroj: AndroidWorld

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.

Nechajte nám správu