Ďalšia aktualizácia prinesie samostatné aplikácie pre hodinky.

Google oznámil ďalšiu veľkú aktualizáciu pre platformu Android Wear. Inteligentné hodinky s týmto operačným systémom získali v minulosti tzv. always-on režim, takže zobrazujú neustále čas. Takisto pribudla podpora reproduktorov, vďaka ktorým môžete telefonovať (mikrofóny boli bežnou súčasťou už v minulosti) a na trhu sa postupne objavujú prvé Android hodinky s podporou mobilného LTE internetu.

Ďalším krokom sú samostatné aplikácie, ktoré dokážu fungovať aj bez telefónu. Totiž, dnes to funguje tak, že si do telefónu nainštalujete aplikáciu a ak je k dispozícii aj doplnok pre hodinky, ten sa nainštaluje tiež. Avšak v prevažnej väčšine prípadov neponúkajú aplikácie v hodinkách samostatnú funkcionalitu, k fungovaniu potrebujú pripojený telefón.

Nevýhody tohto konceptu sa prejavia najmä v prípade, ak máte Android hodinky prepojené s iPhonom. V tomto prípade nie sú doplnkové aplikácie pre hodinky podporované. Google verí, že vďaka samostatným aplikáciám pre Android Wear tento problém vyrieši a takisto výrazne zlepší funkcionalitu hodiniek bez pripojeného smartfónu.

Samostatné aplikácie pre Android Wear, ktoré si nainštalujete priamo do hodiniek, sú najvýraznejšou novou funkciou verzie 2.0. Google však zapracoval aj na ďalších drobnostiach. Zmenil spôsob, akým sa zobrazujú notifikácie, pričom farba ich pozadia priamo napovedá, o akú aplikáciu ide.

Pribudla podpora rýchlych odpovedí pre všetky aplikácie a Google do hodiniek integroval aj svoju klávesnicu. Jej ovládanie by malo byť pohodlné, aj napriek minimalistickým rozmerom. Do veľkej miery sa bude využívať písanie jedným pohybom prsta, tzv. swipe. Nemusíte teda stláčať jednotlivé klávesy po jednom. Hodinky rozpoznajú aj písané písmo.

Android Wear 2.0 sa dostane na trh koncom roka.

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Vývojárska konferencia Google I/O 2016 (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit